Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

Rowniez chcialem wymienic monitor i zastanawiam sie, czy do amatorskiego foto nie wystarczy mi Dell U2312HM (650PLN) lub U2414H (850PLN). Alternatywnie w podobnej cenie moge miec NEC E224WI-BK (800) lub EA224WMI-B (900) - ciezko mi nawet stwierdzic czym sie rozni WI od WMI..
    Nec'e troche lepsze, ale Delle wieksze. Najtanszy Eizo to juz 1300 (FS2333).

Czy ta roznica w cenie bedzie zauwazalna do moich zastosowan, czyli poza internetem glownie obrobka cz-b (skany) oraz prosta kolorowa (bez szalenstw zwiazanych z profesjonalnym drukowaniem)? Do filmow uzywam projektora, w gry nie gram. Podane ceny obowiazuja u mnie we wsi na nowy sprzet.

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radekone Zobacz posta
    ...
    Czy ta roznica w cenie bedzie zauwazalna do moich zastosowan, czyli poza internetem glownie obrobka cz-b (skany) oraz prosta kolorowa (bez szalenstw zwiazanych z profesjonalnym drukowaniem)? Do filmow uzywam projektora, w gry nie gram. Podane ceny obowiazuja u mnie we wsi na nowy sprzet.
    Będzie zauważalna, bo chociaż FS2333, to też żaden monitor do grafiki, ale jednak można go w stopniu podstawowym kalibrować sprzętowo.

Najlepiej byłoby dozbierać do 2k, do monitora, który rzeczywiście będzie spełniał wymagania cyfrowej ciemni, ale jeżeli to jest problem, to przynajmniej nie kupujmy monitorów stricte do zastosowań biurowych.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Rowniez chcialem wymienic monitor i zastanawiam sie, czy do amatorskiego foto nie wystarczy mi Dell U2312HM (650PLN) lub U2414H (850PLN). Alternatywnie w podobnej cenie moge miec NEC E224WI-BK (800) lub EA224WMI-B (900) - ciezko mi nawet stwierdzic czym sie rozni WI od WMI..
    Nec'e troche lepsze, ale Delle wieksze. Najtanszy Eizo to juz 1300 (FS2333).

Czy ta roznica w cenie bedzie zauwazalna do moich zastosowan, czyli poza internetem glownie obrobka cz-b
    Do monochromu przydałby się przynajmniej ładny przebieg gammy na 2.2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Do monochromu przydałby się przynajmniej ładny przebieg gammy na 2.2
    Czyli co na przyklad daloby rade?

Z tego co poczytalem na MVA, to miedzy Dellem a NECem jest wieksza przepasc niz miedzy NECem a Eizo (w podobnych lub bliskich kategoriach cenowych), wiec chyba warto dolozyc chociaz do tego drugiego.

radek.art.pl / facebook

Domyślnie

Czyli co na przyklad daloby rade?

miedzy Dellem a NECem jest wieksza przepasc niz miedzy NECem a Eizo
    To między NEC a Eizo jest w ogóle jakaś przepaść ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio-jedi Zobacz posta
    To między NEC a Eizo jest w ogóle jakaś przepaść ?
    No właśnie też się nad tym zastanawiam.
    Bo takie EA244WMI oraz FS2333 kosztuja u mnie dosc podobnie.

radek.art.pl / facebook

Domyślnie

To bierz tego pierwszego. Przynajmniej ma proporcje 16:10 a ten eźio to "fool-HD"

Domyślnie

Zastanawiała mnie różnica cenowa pomiędzy NEC EA224 i EA244. Wyczytałem, że ten pierwszy ma matrycę 6-bitową z podkręceniem do 8, a ten drugi 8-bitową bez sztucznych "polepszaczy". Mam więc pytanie, tak czysto z ciekawości, na co i jak mocno ma wpływ ilość bitów na wyświetlany obraz/możliwości kalibracyjne?

Domyślnie

Oba mają matryce 6bit +2FRC. EA224WMi ma gorszą liniowość, mniejszy gamut, bardziej matowy dyfuzor. Po kalibracji sprzętowej liniowość w obu poprawia się*do stanu przyzwoitości, więc EA244WMi ma przewagę powierzchni, rozdzielczości oraz satynowego dyfuzora.

Domyślnie

Ok, dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów