Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Lampa do D5100

Domyślnie

Czepiasz się Gonzo jak pijany płotu i zdecydowanie nie wiesz co to znaczy "intencja wypowiedzi". Szkoda mojego czasu na jałową dyskusję... Chcesz zbawiać świat technikaliami, zapominając kompletnie o co pytał autor wątku i próbując stanąć w jego skórze zastanawiając się do czego (i czy w ogóle) te niektóre wodotryski (np. D-TTL, czy A) będą potrzebne. Więcej pokory względem siebie kolego, nie jesteś pępkiem świata, a za takiego chyba chcesz uchodzić.

Dalej uważam, że SB-700 to świetna lampa, SB-600 pracuję już 9 lat i nie zwiodła mnie ani razu, mimo, że dużo robię z nią fotek, również w ramach CLS. I przychylam się zdecydowanie do zdania zbdu, że używana SB-600 to dobry wybór.
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    [...] Budżetowe, to są: [...] Voeloon 331EX, która ma już autoFP i pełny CLS master w cenie 600zł.
    A Fatman stwierdza, że w niektórych sytuacjach sprawdza się lepiej niż SB-900 [...]
    Hmm... jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić tłum rzucający się na jakiś tam Voeloon 331EX, który kosztuje jedynie 600 zł a "bije na głowę" (w niektórych sytuacjach) nawet 2 razy droższe pro lampy Nikona... SB-800 czy SB-900.

Jak myślisz GonzoG, ilu zawodowców wybierze Voeloon 331EX zamiast SB-800, SB-900 czy SB-910? Tylko tak szczerze...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Hmm... jakoś trudno jest mi sobie wyobrazić tłum rzucający się na jakiś tam Voeloon 331EX, który kosztuje jedynie 600 zł a "bije na głowę" (w niektórych sytuacjach) nawet 2 razy droższe pro lampy Nikona... SB-800 czy SB-900.

Jak myślisz GonzoG, ilu zawodowców wybierze Voeloon 331EX zamiast SB-800, SB-900 czy SB-910? Tylko tak szczerze...
    Znajdą sie i tacy co wybiorą. SB-900/910 to nie jedyna słuszna lampa dla zawodowców i są tacy co wybierają głową, a nie nazwa producenta.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salvdali Zobacz posta
    Czepiasz się Gonzo jak pijany płotu i zdecydowanie nie wiesz co to znaczy "intencja wypowiedzi". Szkoda mojego czasu na jałową dyskusję... Chcesz zbawiać świat technikaliami, zapominając kompletnie o co pytał autor wątku i próbując stanąć w jego skórze zastanawiając się do czego (i czy w ogóle) te niektóre wodotryski (np. D-TTL, czy A) będą potrzebne. Więcej pokory względem siebie kolego, nie jesteś pępkiem świata, a za takiego chyba chcesz uchodzić.

Dalej uważam, że SB-700 to świetna lampa, SB-600 pracuję już 9 lat i nie zwiodła mnie ani razu, mimo, że dużo robię z nią fotek, również w ramach CLS. I przychylam się zdecydowanie do zdania zbdu, że używana SB-600 to dobry wybór.
    Sam zacząleś taką dyskusję dodatkowo sypiąc bzdurami...

Mnie przez15 lat nie zawiódł Nisshin 26T... i działa z każdym aparatem.
    A SB-600 warta zakupu, ale jak będzie w odpowiedniej cenie, a takich jak u nas, bo Polak rzuci się na wszystko co chociaż 1zł taniej niż gdzie indziej. Za 600zł nie warto, bo tyle to ona kosztowała jako nowa 3.5 roku temu.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 27-04-2014 o 10:41
    Nikon

Domyślnie

Twojej nietolerancji i arogancji pokazałem właśnie środkowy palec. I na tym skończmy dyskusję, bo nic ona już nie wnosi do zapytania autora.

A autorowi podsumowałbym to tak:
    Jak kaska jest, to warto wybrać lampę systemową z gwarancją, że palnik nie wybuchnie (jak w Metzach) i że po aktualizacji firm'u w puszce lampa bdzie dalej działać.
    A jak jej brak, to trzeba się zadowolić chińskimi kundelkami bazującymi na reverse engineering i które są zawsze o krok za protokołem obsługiwanym przez system.

A i tak, jakakolwiek lampa zewnętrzna wymieniona przez któregokolwiek z nas w tym wątku będzie służyła znacznie lepiej niż kukułka w puszce. I do tego z olbrzymią korzyścią dla zdjęć.
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

A ja ciągle się zastanawiam.
    Jestem praktycznie zdecydowany na YN 565EX, ale jednak przerażają mnie rozmiary takiej lampy.
    Jestem fotoamatorem, szukałem czegoś poza lampą systemową aby poradzić sobie m. in. z cieniami obiektywu.
    Ta lampa ma wiele pozytywów, dobre opinie... ale jak pisałem jest wielka.
    Zadowalało by mnie coś ala SB-400, jednak nie w tej cenie, bo to porażka
    yaneq78

Nikon D5100, Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM, YN565EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaneq Zobacz posta
    A ja ciągle się zastanawiam.
    Jestem praktycznie zdecydowany na YN 565EX, ale jednak przerażają mnie rozmiary takiej lampy.
    Jestem fotoamatorem, szukałem czegoś poza lampą systemową aby poradzić sobie m. in. z cieniami obiektywu.
    Ta lampa ma wiele pozytywów, dobre opinie... ale jak pisałem jest wielka.
    Zadowalało by mnie coś ala SB-400, jednak nie w tej cenie, bo to porażka
    Coś za coś...

Albo mała, z malutką mocą i małymi możliwościami, albo duża z dużą mocą i większymi możliwościami.

Jedyną "małą" lampa z dużą mocą jest SB-800.
    Nikon

Domyślnie

Ciągle nic nie kupiłem.
    565EX czy lepiej dołożyć do SB-700?
    Mam ciut lepszy budżet ale czy warto mi dokładać te 400 zł do oryginalnej lampy Nikona?
    Kto używa 565EX? Jak ona działa? Czy dla amatora będzie zadowalająca? Co robić? Mam od miesiąca duży mętlik w głowie i naprawdę szukam dobrej rady.
    400 zł to są dla mnie jakieś pieniądze!
    yaneq78

Nikon D5100, Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM, YN565EX

Domyślnie

Musisz wiedzieć czego oczekujesz od lampy i sam sobie odpowiedzieć na tak kluczowe pytania... Czytanie porad na forum robi właśnie taki mętlik w głowie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaneq Zobacz posta
    Ciągle nic nie kupiłem.
    565EX czy lepiej dołożyć do SB-700?
    [...]
    400 zł to są dla mnie jakieś pieniądze!
    Skoro różnica jest aż 400 zł w cenie między tymi lampami, i jest to dla cb istotne, to chyba wybór jest oczywisty...
    Nikon

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów