Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Lampa do D5100

Domyślnie

Moim zdaniem jeśli budżetowe lampy (Metz - choć trudno o niej mówić jak o budżetowej, Nissin czy YN) nie spełniają wymagać, to pozostaje tylko jedno: zmienić budżet. Jak do tej pory kolega uzbierał 600 zł, to poczeka pół roku, dozbiera do tysiaka i kupi sb-700 (którą sam bym chciał mieć, bo ma genialny tryb master, a od 910 jest właściwie tylko słabsza). Rozwiązanie najlepsze, działające ze wszystkim w każdą stronę i bez żadnych problemów. Swoją sabinę kupiłem prawie 10 lat temu, błyska jak szalona i nie wyobrażam sobie bez niej życia. Każda złotówka wydana więcej na sprzęt systemowy zwraca się podwójnie w komforcie korzystania i pewności działania.
    Nie zapominajmy, że DSLR to tanie hobby nie jest.... niestety....
    Ostatnio edytowane przez salvdali ; 25-04-2014 o 19:12
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez salvdali Zobacz posta
    sb-700 (którą sam bym chciał mieć, bo ma genialny tryb master, a od 910 jest właściwie tylko słabsza).
    Tryb master w SB-700 jest okrojony i to dość uciążliwie... na więcej już pozwala master w aparacie.
    A różnic w stosunku do SB-910 jest dużo więcej:
    - pełen CLS (też w Metz 52)
    - automatyka własna
    - szybsze ładowanie
    - znacznie lepsze wspomaganie AF
    - możliwość wyboru TTL/TTL-BL (też w Metz 52)
    - mocniejsza (też Metz 52)
    - większy zakres zoom (umożliwia ciekawsze wykorzystanie lampy)
    - gniazdo zewnętrznego zasilania
    - gniazdo PC do wyzwalania
    - ....
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

I tym oto sposobem dowiedziałeś się, że lampa SB-700 to... badziew, ktorego nie należy kupować...
    Nikon

Domyślnie

Wiesz co Gonzo? Głupoty pleciesz nieprzeciętne.

Master w 700 jest okrojony o sterowanie tylko (sic!) dwiema grupami, zamiast trzech w 910 i brak trybu stroboskopowego (strona D-4 i D-6 instrukcji obsługi obu lamp, obowiązkowe studia literaturowe przed podjęciem decyzji o zakupie lampy). TTL-BL jest, M i GN jest. brak trybu A w chwili kiedy podpinasz pod korpus CLS jest argumentem pozbawionym sensu. Zewnętrzne zasilanie i gniazdo PC jest według mnie nieużywalne z poziomu amatora, który szuka lampy budżetowej. Większa moc w sytuacji kiedy mamy matrycę dobrą w wysokich ISO też wydaje się być przeceniane, a im wyższa moc lampy tym bardziej spada jej używalność na krótkich dystansach lub w sytuacjach, gdy masz ostre słońce i dopalasz tylko cienie.

Ponawiam więc wniosek, że jeśli ktoś szuka lampy do użytku amatorskiego to SB-700 jest najlepszym wyborem i warto poczekać z zakupem i dozbierać kasę. 910 jest oczywiście lepsza, posiada więcej funkcjonalności, które wykorzysta albo zaawansowany pasjonat, albo ktoś kto żyje w studiu z tej lampy.
    A najlepsze jest to, że tak ostrą krytykę skonstruował koleś, który nie pracuje na lampach systemowych (biorąc pod uwagę stopkę) i nie ma o tym pojęcia. Zamiast na forum, Gonzo to w teren i zdjęcia robić. Będziesz przynajmniej wiedział o czym piszesz, a tak to tylko motasz w głowie komuś, ktoś szuka konkretnych rozwiązań.
    --------------
    D610+ (D70) + N24-120/4 VR + N50/1,8G + N70-200/2,8 VRII + 055XPROB(498 RC2) + SB-600

Domyślnie

Najciekawsze jest to, że jak ja szukałem lampy do D5100, to miażdżąca większość (w tym też i Gonzo) polecała mi... systemówki. Teraz widzę, że już systemówki są beee... I bądź tu mądry...
    Nikon

Domyślnie

Master w 700 jest okrojony o sterowanie tylko (sic!) dwiema grupami, zamiast trzech w 910
    Tak ??
    Spróbuj ustawić mastera w TTL, A i B w manualu.
    Nikon

Domyślnie

Ja też szukałem, czytałem, a że budżet miałem niski wybrałem używaną SB 600 coś ok 500zł. Bałem się że będzie za słaba, ale do amatorskiego używania w domu ( rodzina, imprezy, itp) działa wyśmienicie. Robiąc zdjęcia z lampą , zabawa zaczyna się od nowa. W końcu zdjęcia w domu, wieczorem, są super. Nawet ostatnio byłem na weselu ( jako gość) i mimo że sufit był wysoko to lampa spełniła zadanie i jestem zadowolony. Dla mnie do amatorskiego użytkowania nie trzeba nic lepszego. Ale to tylko moje zdaniei moje wymagania.
    Pozdrawiam
    DX

Domyślnie

Master w 700 jest okrojony o sterowanie tylko (sic!) dwiema grupami, zamiast trzech w 910
    Tak ??
    Spróbuj ustawić mastera w TTL, A i B w manualu. Życzę powodzenia....

z poziomu amatora, który szuka lampy budżetowej.
    A od kiedy do SB-700 jest lampą budżetową ??
    Budżetowe, to są: YN-468II, Di600, Metz 36, czy Voeloon 331EX, która ma już autoFP i pełny CLS master w cenie 600zł.
    A Fatman stwierdza, że w niektórych sytuacjach sprawdza się lepiej niż SB-900...

Większa moc w sytuacji kiedy mamy matrycę dobrą w wysokich ISO też wydaje się być przeceniane, a im wyższa moc lampy tym bardziej spada jej używalność na krótkich dystansach lub w sytuacjach, gdy masz ostre słońce i dopalasz tylko cienie.
    Oj... i tu jesteś w błędzie i to wielkim... Lampy Metza schodzą bardzo nisko z mocą i nie ma problemów z małymi odległościami. Metz 50 schodzi ok 1/2 EV poniżej 1/256, a Metz 58 schodzi gdzieś w okolica 1/1024 mocy - i sprawdzone jest, że Metz 58 potrafi błyskać słabiej niż SB-700.

Ponawiam więc wniosek,
    Wniosek odrzucony.

że jeśli ktoś szuka lampy do użytku amatorskiego to SB-700 jest najlepszym wyborem i warto poczekać z zakupem i dozbierać kasę. 910 jest oczywiście lepsza, posiada więcej funkcjonalności, które wykorzysta albo zaawansowany pasjonat, albo ktoś kto żyje w studiu z tej lampy.
    Jak ktoś szuka lampy do użytku amatorskiego, to są lepsze i tańsze lampy.
    SB-700 to lampa właśnie dla pasjonatów, czy pro.

A najlepsze jest to, że tak ostrą krytykę skonstruował koleś, który nie pracuje na lampach systemowych (biorąc pod uwagę stopkę) i nie ma o tym pojęcia. Zamiast na forum, Gonzo to w teren i zdjęcia robić. Będziesz przynajmniej wiedział o czym piszesz, a tak to tylko motasz w głowie komuś, ktoś szuka konkretnych rozwiązań.
    A możesz mi powiedzieć, co ma stopka, do tego co wiem ??
    Doskonale znam lampy Nikona, a nie mam żadnej z nich, bo w wyższej cenie oferują mniej niż konkurencja.

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Najciekawsze jest to, że jak ja szukałem lampy do D5100, to miażdżąca większość (w tym też i Gonzo) polecała mi... systemówki. Teraz widzę, że już systemówki są beee... I bądź tu mądry...
    Polecam niemal każdą lampą - no może za wyjątkiem Nissina.... nie... wróć, też się zdarza.

Ale na twierdzenie, że SB-700 i SB-910 to jedyne lampy robiące zdjęcia z Nikonem, a już twierdzenie, że SB-700 to tak naprawdę, tylko mniejsze i troszkę słabsza SB-910, a reszta to samo - to trzeba zareagować.
    Bo później idzie w świat, że do Nikona są tylko 2 lampy... kupi sobie taki SB-700, zdziwi się jak wiele w niej brakuje... no ale przecież SB-910 ma tylko większą moc... więc też będzie ch***wa.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 26-04-2014 o 11:20
    Nikon

Domyślnie

A ja mam wrażenie, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem. I to jest wniosek również z poprzednich dyskusji.
    Problem polega na tym, że Ty wolisz "więcej", a ja "pewniej". Dlatego polecam lampy systemowe, które zachowują pełną kompatybilność wsteczna w każdą stronę. Dlatego się nie dogadamy....

A wbrew pozorom Twoja stopka w korelacji z tym co piszesz wiele może powiedzieć o tym jak podchodzisz do wyboru sprzętu. I napisze to jeszcze raz: zamiast sączy jad na forum idź zrób fotki. Wszyscy na tym skorzystają.

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
    --------------

Domyślnie

Problem polega na tym, że Ty wolisz "więcej", a ja "pewniej".
    Rzeczywiście "pewniej"... bo tego określenia nie można odnieść do SB-600.

Dlatego polecam lampy systemowe, które zachowują pełną kompatybilność wsteczna w każdą stronę.
    Ewidentnie nie rozumiesz stwierdzenia "pełną kompatybilność wsteczną" - SB-700 ma tylko i-TTL.
    Więc wstecznie nie jest kompatybilna.
    Metz za to jest zgodny z TTL i D-TTL.

A wbrew pozorom Twoja stopka w korelacji z tym co piszesz wiele może powiedzieć o tym jak podchodzisz do wyboru sprzętu. I napisze to jeszcze raz: zamiast sączy jad na forum idź zrób fotki. Wszyscy na tym skorzystają.
    Sprzęt wybieram głową, a nie oczami i myśleniem, co inny będą na ten temat myśleć.
    Nikon

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów