Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie D70s - ERR + R09

Witam,

Dziś przyszedł aparat Nikon D70s, którego zamówiłem młodszemu kuzynowi, żeby zaczął przygodę z fotografią. Od początku jednak są z tym aparatem jakieś problemy. Jako, że zajmuję się fotografią amatorsko i osobiście mam D90, nie mam pomysłu co mogło powodować taki błąd. Dodam, że AF w ogóle nie łapie ostrości. Przy trybie automatycznym wyskakuje coś takiego:

Natomiast przy trybie manualnym gdzie poustawiałem wszystko ręcznie - po naciśnięciu przycisku, migawka staje, wyskakuje widoczny poniżej Err, a następnie muszę puścić migawkę, żeby wróciło do standardowej pozycji.

Co w tym wypadku należałoby zrobić - odesłać sprzedawcy towar, który de facto nie jest zgodny z umową czy to coś drobnego?

Pozdrawiam,
    maleckim

Domyślnie

Pierwszy błąd dotyczy obiektywu. Albo masz obiektyw bez chipa, albo coś starszego z pierścieniem ostrości, który nie jest ustawiony na max.
    Spróbuj najpierw z tym dojść do ładu. Jeśli obiektyw ma styki i pierścień ostrości, to ustaw go na maksymalną wartość. Wtedy w prawym, górnym roku pojawi się wartość przysłony.

Drugi błąd wygląda na naciąg.

R09 to ilość klatek bufora.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Pierwszy błąd dotyczy obiektywu. Albo masz obiektyw bez chipa, albo coś starszego z pierścieniem ostrości, który nie jest ustawiony na max.
    Spróbuj najpierw z tym dojść do ładu. Jeśli obiektyw ma styki i pierścień ostrości, to ustaw go na maksymalną wartość. Wtedy w prawym, górnym roku pojawi się wartość przysłony.

Drugi błąd wygląda na naciąg.

R09 to ilość klatek bufora.
    Fakt, to jest starszy obiektyw - Kodak Gear 80mm-210mm, jednak z tego co czytałem powinien być kompatybilny ze wszystkimi aparatami, które mają AF wbudowany w korpusie.

Teraz po przestawieniu wartości na maksymalną (22), zamiast FRR pojawia się F--. Jutro spróbuję jeszcze z obiektywem Sigmy, który ma wbudowane AF.

Chociaż nie będę ukrywał, że wolałbym brzdącowi dać ten cały zestaw, a nie dokupować osobno obiektyw.
    Ostatnio edytowane przez maleckim ; 23-04-2014 o 15:28

Domyślnie

Jako, że nie mogę edytować już posta, dodaję zdjęcia obiektywu:

Domyślnie

Przeczyść styki. A najlepiej sprawdź z innym obiektywem.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Przecież ten obiektyw ma wyłamane częściowo listki mocowania do korpusu. Przez to styki mogą nie dokładnie łączyć.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Przecież ten obiektyw ma wyłamane częściowo listki mocowania do korpusu. Przez to styki mogą nie dokładnie łączyć.
    Poczekam jeszcze do jutra i sprawdzę z innym obiektywem. Na 99% czeka mnie jednak niemiła sytuacja ze sprzedającym (obiektyw był w komplecie). Dodatkowo zauważyłem, że coś w środku aparatu lata (być może plastik od mocowania).
    Ostatnio edytowane przez maleckim ; 23-04-2014 o 17:13

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maleckim Zobacz posta
    Poczekam jeszcze do jutra i sprawdzę z innym obiektywem. Na 99% czeka mnie jednak niemiła sytuacja ze sprzedającym (obiektyw był w komplecie). Dodatkowo zauważyłem, że coś w środku aparatu lata (być może plastik od mocowania).
    Tam jest czujnik położenia w postaci kulki w obudowie. W każdym Nikonie coś lata.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Przeczyść styki. A najlepiej sprawdź z innym obiektywem.
    Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    ... raczej bym sprawdził aparat z innym obiektywem. Tego szkła bym nie podłączał nigdzie, aby ew. nie stracić kolegi
    Ten obiektyw to szmelc. Podłączać go, to ryzyko uszkodzenia aparatu. Można poszukać jeszcze większy szmelc, ale z całą "dupką" i z dwóch zrobić jeden sprawny.
    Ostatnio edytowane przez amirez ; 24-04-2014 o 20:37
    Tutaj jest... podpis

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów