Od kilku miesięcy mam U2412M i do domowych zastosowań jest super.
Co do pracy z mniejszą rozdzielczością niż natywna w grach nie ma żadnych problemów i obraz jest dobrze skalowany.
U2413 musi być tylko lepszy.
Szukaj
Od kilku miesięcy mam U2412M i do domowych zastosowań jest super.
Co do pracy z mniejszą rozdzielczością niż natywna w grach nie ma żadnych problemów i obraz jest dobrze skalowany.
U2413 musi być tylko lepszy.
Ostatnio edytowane przez Kuba.No ; 05-04-2014 o 11:29
400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600
Ostatnio edytowane przez adrian9627 ; 05-04-2014 o 12:02
Problem z Dellem U2x13 polega na niedopracowaniu - z powodu idiotycznych ograniczeń*oprogramowania nie da się ich naprawdę dobrze skalibrować, obsługiwany jest tylko jeden sensor (i1Display Pro) do tego są problemy z jednolitością i mienieniem się kolorów oglądanych pod kątem:
http://en.community.dell.com/support.../19526218.aspx
Ogólnie z tymi monitorami jest loteria, bo aby uzyskać*tak wściekle niskie ceny Dell pakuje do nich to, co aktualnie w danym momencie uda mu się taniej kupić.
Naprawdę dobry monitor tej klasy kosztuje niestety troszkę więcej - NEC PA242W ok. 4tyś, PA272W ok. 5tyś. W zamian otrzymujemy coś, co jesteśmy w stanie porządnie skalibrować i nie ma efektu tęczy ani wiatraka.
Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 05-04-2014 o 13:10
Czarnoryj a wiesz może czy eizo szykuje jakiś nowy model pokroju CX240 ?
Wiadomo jak to się cenowo klasuje ?
Bo nieweim czy w ogóle mam co sobie głowe zawracać nowym Eizo... ; >
Ostatnio edytowane przez adrian9627 ; 05-04-2014 o 14:33
Są 2 typy skalowania do wyboru w np. win7- jeden z typów w niektórych programach rozjedzie dany program, a inny typ nie.
Dla czego tak się dzieje? - bo nadal są programy pisane w przestarzałej technologii ... np. jak ktoś używa przestarzałego Windows Forms tworząc aplikację w C# to są problemy ze skalowaniem gotowego produktu. Natomiast program napisany w WPF w owym C# można skalować masakrycznie, a czcionki pozostają wysokiej jakości i program się nie rozłazi.
Taniutki Dell U2412M ma 93% pokrycia sRGB
http://www.prad.de/en/monitore/revie...t8.html#Colour
400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600
Gdyby to było AdobeRGB, to byłoby coś ... ale sRGB. Inna sprawa, że sam gamut monitora to jedno ... a to jak dokładnie monitor owy "gamut" wyświetla, to co innego
Ten serwis, znany na całym świecie od LAT ... nie bardzo chyba wie co robi. Wątpię by kontrast natywny był przy ustawieniach R/G/B na granicy 59% + kontrast 70 ... ale tego monitora osobiście nie testowałem, więc z całą pewnością ich teraz zjechać nie mogę ... tylko z 80% pewnościąContrast: 70%
Red: 50%
Green: 59%
Blue: 47%![]()
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 07-04-2014 o 20:28
Wybór już prawie padł na wersje 27 cali... martwi mnie jedynie czy colormunki photo będzie zgodne z tym monitorem.
Ma on podobno odblokowaną kalibracje sprzętową ale zdaje się ,że tylko dla X-rite i1Pro , colormunki to sprzęt od tego samego producenta także powinno się w teori dać skalibrowąć ale jak to wygląda w praktyce ?
Posiada ktoś taki zestaw ?
Jest w stanie coś powiedzieć o kalibracji ?
Skontaktuj się z nami