Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Ja polecę fajną i niedrogą płytę http://m.ceneo.pl/24282946. Do tego dobierz sobie np. i5 (ceny 600-800 zl).
    Dziękuję za chęci, ale ja potrafię znaleźć płytę i procesor . Chodzi mi o zestaw i wydajność, czyli w przypadku Twojej rady o konkretnego procka. Znaczy który byłby optymalnym rozwiązaniem.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Nie wiem co tam kombinujesz z RAMem, ale do podstawki DDR3 nie włożysz pamięci DDR2.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Dziękuję za chęci, ale ja potrafię znaleźć płytę i procesor . Chodzi mi o zestaw i wydajność, czyli w przypadku Twojej rady o konkretnego procka. Znaczy który byłby optymalnym rozwiązaniem.
    @elanek, podałem ci płytę, która MZ jest nie tylko tania ale i dobra. Mam ją i naprawdę spisuje się świetnie...

Co do procesorów to podałem ci listę z cenami, bo nie wiem ile chcesz wydać kasy na ten ważny składnik komputera (ja bym na tym elemencie nie oszczędzał). Ty musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz mieć jeden z najbardziej wydajnych i zarazem najdroższych i5 (4670) czy mniej wydajny ale tańszy o około 130-150 zł i5 4430. Nieznaczne różnice, które zaznaczone są kolorem żółtym, pomiędzy tymi dwoma CPU masz np. tutaj.

Jeżeli ja miałbym wybierać dzisiaj płytę pod procesor i5 to wziąłbym duet: MSI B85-G43 + i5 4670 (lub tańszy o ok. 70-80 zł i5 4570). Choć w twoim przypadku zapewne także spisałby się i5 4430...
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 09-04-2014 o 08:18
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Nie wiem co tam kombinujesz z RAMem, ale do podstawki DDR3 nie włożysz pamięci DDR2.
    Kupię, kupię - tylko nie wiem czy starczy mi na 16 GB . Chyba, że będę kupował za dwa miechy - wtedy już kasy będę miał wystarczająco.
    @elanek, podałem ci płytę, która MZ jest nie tylko tania ale i dobra. Mam ją i naprawdę spisuje się świetnie...

Co do procesorów to podałem ci listę z cenami, bo nie wiem ile chcesz wydać kasy na ten ważny składnik komputera (ja bym na tym elemencie nie oszczędzał). Ty musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz mieć jeden z najbardziej wydajnych i zarazem najdroższych i5 (4670) czy mniej wydajny ale tańszy o około 130-150 zł i5 4430. Nieznaczne różnice, które zaznaczone są kolorem żółtym, pomiędzy tymi dwoma CPU masz np. tutaj.

Jeżeli ja miałbym wybierać dzisiaj płytę pod procesor i5 to wziąłbym duet: MSI B85-G43 + i5 4670 (lub tańszy o ok. 70-80 zł i5 4570). Choć w twoim przypadku zapewne także spisałby się i5 4430...
    Właśnie takich odpowiedzi oczekiwałem - dziękuję
    John Coltrane

Domyślnie

Jezeli twoja obrobka w PSie jest choc minimalnie zaawansowana, warstwy, CEP to 8GB bedzie raczej malo, ale da sie pracowac, moja rada bedzie tutaj prosta jak mozesz to kup w jednej kosci popularny RAM zeby z czasem dokupic wiecej, jako minimum obstawiam 16GB do obrobki.
    Kilka dni temu kupowalem zestaw dla brata corki, taki komp do fejsa, YT i podstawowej obrobki zdjec (zmniejszanie, wyostrzanie oraz podstawowa korekta), zmontowalem jej Pentium Dual Core na 1150, 8GB w jednej kosci, plyta Asusa taka za 200zl i dobry zasilacz, caly zestaw wyszedl 700zl, obudowa i dyski beda stare, jestem pewny przyrostu wydajnosci, bo dziewcze pracowalo na starym Dual Core na 775 i 2GB RAm DDR2...
    Polecam agito.pl, ceny sa bardzo dobre a sklep sprawdzony.
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 14-04-2014 o 14:07

Domyślnie

Nie mogę zgodzić się z przedmówcą.
    Mam 8 GB ramu, w PS'ie pracuję nie raz na wielu warstwach + Color Efex i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś zwolniło.
    CNX2 który był uważany za mocno "żernego" jeśli chodzi o ram też chodzi bez zająknięcia.

Może problem wystąpi przy jakieś masowej obróbce (batch w LR), ale na PS'a w zupełności wystarczy.

Przy czym nie ma co zaprzeczać - im więcej tym lepiej, zawsze się przyda na przyszłość.
    Ja mam 2x4 GB i nie odczuwam potrzeby dokładania kolejnych...

Domyślnie

Przypomnę, że @elanek ma ograniczony budżet. Mając to na uwadze myślę, że 8GB w zupełności mu wystarczy. MZ te Cruciale by wystarczyły.
    Nikon

Domyślnie

Przypomnę, że @elanek ma ograniczony budżet. Mając to na uwadze myślę, że 8GB w zupełności mu wystarczy. MZ te Cruciale by wystarczyły.
    Te Cruciale są bardzo dobre, mam i mogę polecić. Tanie i do tego działają
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Dzięki chłopaki. Zakup mi się odciąga, bo remonty pochłaniają każde wolne środki. Chyba odłożę zakup do początku sezonu kotletowego (u mnie koniec czerwca). Wtedy już będę miał więcej kaski i nie będzie takich jak teraz ograniczeń. Ale piszcie dalej o opcjach, bardzo pomocne to jest.
    John Coltrane

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów