Szukaj
Nie wiem co tam kombinujesz z RAMem, ale do podstawki DDR3 nie włożysz pamięci DDR2.
@elanek, podałem ci płytę, która MZ jest nie tylko tania ale i dobra. Mam ją i naprawdę spisuje się świetnie...
Co do procesorów to podałem ci listę z cenami, bo nie wiem ile chcesz wydać kasy na ten ważny składnik komputera (ja bym na tym elemencie nie oszczędzał). Ty musisz sobie odpowiedzieć, czy chcesz mieć jeden z najbardziej wydajnych i zarazem najdroższych i5 (4670) czy mniej wydajny ale tańszy o około 130-150 zł i5 4430. Nieznaczne różnice, które zaznaczone są kolorem żółtym, pomiędzy tymi dwoma CPU masz np. tutaj.
Jeżeli ja miałbym wybierać dzisiaj płytę pod procesor i5 to wziąłbym duet: MSI B85-G43 + i5 4670 (lub tańszy o ok. 70-80 zł i5 4570). Choć w twoim przypadku zapewne także spisałby się i5 4430...![]()
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 09-04-2014 o 08:18
Nikon
Jezeli twoja obrobka w PSie jest choc minimalnie zaawansowana, warstwy, CEP to 8GB bedzie raczej malo, ale da sie pracowac, moja rada bedzie tutaj prosta jak mozesz to kup w jednej kosci popularny RAM zeby z czasem dokupic wiecej, jako minimum obstawiam 16GB do obrobki.
Kilka dni temu kupowalem zestaw dla brata corki, taki komp do fejsa, YT i podstawowej obrobki zdjec (zmniejszanie, wyostrzanie oraz podstawowa korekta), zmontowalem jej Pentium Dual Core na 1150, 8GB w jednej kosci, plyta Asusa taka za 200zl i dobry zasilacz, caly zestaw wyszedl 700zl, obudowa i dyski beda stare, jestem pewny przyrostu wydajnosci, bo dziewcze pracowalo na starym Dual Core na 775 i 2GB RAm DDR2...
Polecam agito.pl, ceny sa bardzo dobre a sklep sprawdzony.
Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 14-04-2014 o 14:07
Nikon http://greg77.com/
Nie mogę zgodzić się z przedmówcą.
Mam 8 GB ramu, w PS'ie pracuję nie raz na wielu warstwach + Color Efex i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś zwolniło.
CNX2 który był uważany za mocno "żernego" jeśli chodzi o ram też chodzi bez zająknięcia.
Może problem wystąpi przy jakieś masowej obróbce (batch w LR), ale na PS'a w zupełności wystarczy.
Przy czym nie ma co zaprzeczać - im więcej tym lepiej, zawsze się przyda na przyszłość.
Ja mam 2x4 GB i nie odczuwam potrzeby dokładania kolejnych...
Przypomnę, że @elanek ma ograniczony budżet. Mając to na uwadze myślę, że 8GB w zupełności mu wystarczy. MZ te Cruciale by wystarczyły.
Nikon
Dzięki chłopaki. Zakup mi się odciąga, bo remonty pochłaniają każde wolne środki. Chyba odłożę zakup do początku sezonu kotletowego (u mnie koniec czerwca). Wtedy już będę miał więcej kaski i nie będzie takich jak teraz ograniczeń. Ale piszcie dalej o opcjach, bardzo pomocne to jest.
Skontaktuj się z nami