Close

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 216

Wątek: D7100 czy D5300

Domyślnie

Odnośnie obudowy chyba było to już przerabiane na tym forum...
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11518
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 02-04-2014 o 22:33

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

@Nikkoś. Każdy powinien wybierać to co potrzebuje. Nie rozumiem tych, którzy na siłę próbują kogoś przekonać do np. D7100, bo D5XXX na pewno jest be. Ja mam takie same aparaty jak ty, z tym że żona cyka D5100. Wszystkie aktualne puszki DX produkują podobnej jakości obrazek. Mogłem kupić D7100 zamiast D5300, ale dla mnie priorytetem jest np. waga (chodzenie po mieście z aparatem na szyi przez kilka godzin może dać popalić) i dlatego wybór aparatu lżejszego od D7100 o 23 dag był uzasadniony. Drugie kółko czy górny wyświetlacz dla mnie nie muszą być. Natomiast gibany wyświetlacz kilka razy się przydał. CLS w body używał nie będę, lampę kupiłem tylko po to żeby doświetlić w ciemnicy np. spotkanie rodzinne, w żadne studia bawił się nie będę.

PS.
    Co do uszczelnień D7100, to o kant d... obić taki szczelny aparat, jak nie ma uszczelnianych obiektywów i uszczelki pomiędzy obiektywem i body. To nie Pentax.
    Ostatnio edytowane przez kjeld ; 02-04-2014 o 22:50
    Mały zestaw podróżnika: D7500, AF-P 10-20, 18-55, 70-300 plus N18-105, N35/1.8G N50/1.G, METZ 52 AF-1

Domyślnie

Kjeld i Nikkos maja prawo do wlasnego zdania jakbym mial kupic d7100 to w tej cenie wyhacze d700 i co z tego ze body z 2008 roku?

GonzoG gdzie widzisz problem z m42? Dla mnie nie stanowi on zadnej przeszkody.

Z tego co podaje fotopolis i optyczne to jest roznica w wstawkach z kompozytu miedzy d7000 a d7100
    chyba ze zle wyczytalem?
    A to czy jest zrobione ze szkla czy stali to jak ci upadnie to szlag trafi mechanizmy wewnatrz chyba ze sa amortyzowane,nie popadajcie w techniczny belkot i marketingowa papke

Maly off top - wczoraj express reporterow zrobil zarcik odnosnie zlomowania 10 letnich aut,wpisalem w google dzisiaj to i na forach az wrawo jest od komentarzy heh wiec nie lykajcie wszystkiego co pisza i nadaja,lemingi maja wiecej rozumu

Sorki za znaki ale mam na tabletonie eng kalwisze tylko
    Ostatnio edytowane przez bolth ; 03-04-2014 o 00:11
    z50 -

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie-Zdrój

Domyślnie

Jak słysze argument, seria d5xxx jest lepsza od Np 7100 bo jest lżejszy to nie wiem co powiedziec:P Rozumiem ludzi co pracuja w tere i zabierają ze sobą dużo sprzętu. Wtedy waga ma znaczenie. Ale normalny chlop który bierze aparat na spacer i narzeka na wagę aparatu? Moze zacznij jesc.

Domyślnie

@kjeld . Właśnie , każdy wie czego potrzebuje i co mu pasuje . Nie ma się co przejmować
    D5100 , D5300 , AF-S DX 35mm f/1.8G , AF-S DX 18-105 VR , AF-S Nikkor 70-300 mm G IF-ED , SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjeld Zobacz posta
    Mogłem kupić D7100 zamiast D5300, ale dla mnie priorytetem jest np. waga (chodzenie po mieście z aparatem na szyi przez kilka godzin może dać popalić) i dlatego wybór aparatu lżejszego od D7100 o 23 dag był uzasadniony. Co do uszczelnień D7100, to o kant d... obić taki szczelny aparat, jak nie ma uszczelnianych obiektywów i uszczelki pomiędzy obiektywem i body.
    Co masy to masz racje, ale polowicznie. Tam gdzie masa ma dla mnie znaczenie, zabieram D3100. W sumie nie tylko masa, bo wielkosc tez wchodzi w gre- w tym wypadku im mniej tym lepiej. Ale tam gdzie zalezy mi na pewniejszym chwycie biore 300, bo jednak ciezki zestaw trzyma sie stabilniej.
    Uszczelnienia? Lepiej niech ma niz nie ma. Zawsze z czasem zajedzie sie tylko szklo a nie przy okazji puszke. Wydajac wieksza kase na puszke wolalbym by byla uszzelniona.
    Ostatnio edytowane przez nikoniarz ; 03-04-2014 o 06:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kjeld Zobacz posta
    @Nikkoś. Każdy powinien wybierać to co potrzebuje. Nie rozumiem tych, którzy na siłę próbują kogoś przekonać do np. D7100, bo D5XXX na pewno jest be. Ja mam takie same aparaty jak ty, z tym że żona cyka D5100. Wszystkie aktualne puszki DX produkują podobnej jakości obrazek. Mogłem kupić D7100 zamiast D5300, ale dla mnie priorytetem jest np. waga (chodzenie po mieście z aparatem na szyi przez kilka godzin może dać popalić) i dlatego wybór aparatu lżejszego od D7100 o 23 dag był uzasadniony. Drugie kółko czy górny wyświetlacz dla mnie nie muszą być. Natomiast gibany wyświetlacz kilka razy się przydał. CLS w body używał nie będę, lampę kupiłem tylko po to żeby doświetlić w ciemnicy np. spotkanie rodzinne, w żadne studia bawił się nie będę.

PS.
    Co do uszczelnień D7100, to o kant d... obić taki szczelny aparat, jak nie ma uszczelnianych obiektywów i uszczelki pomiędzy obiektywem i body. To nie Pentax.
    Popieram, święte słowa. Po xx latach noszenia pełnej torby/plecaka ze sprzętem foto mam podobne zdanie, a wmawianie na siłę, że droższe body jest lepiej zbudowane, bardziej szczelne, itp, itd to nie jest żaden argument. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć co jest dla niego ważniejsze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinus Zobacz posta
    Popieram, święte słowa. Po xx latach noszenia pełnej torby/plecaka ze sprzętem foto mam podobne zdanie, a wmawianie na siłę, że droższe body jest lepiej zbudowane, bardziej szczelne, itp, itd to nie jest żaden argument. Każdy sam musi sobie odpowiedzieć co jest dla niego ważniejsze.
    Po to skonstruowano np. Olka E-PL5, żeby na wycieczki zabierać lekki sprzęcik a do poważniejszych zadań używać cięższych lepiej zbudowanych i lepiej przystosowanych.

Wysłane z komórki.
    XR2, F80, D7100 i kilka szkiełek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2EV Zobacz posta
    Po to skonstruowano np. Olka E-PL5, żeby na wycieczki zabierać lekki sprzęcik a do poważniejszych zadań używać cięższych lepiej zbudowanych i lepiej przystosowanych.

Wysłane z komórki.
    i zbierać szklarnię pod inny system? Nie tędy droga.

Pozdrawiam
    d

Domyślnie

Dlaczego nie,jeśli kogoś stać...
    Co do noszenia szklarni na grzbiecie to jest to świadomy wybór każdego z osobna,
    możesz mieć jeden kitowy obiektyw i tym pstrykać,jeśli potrzebujesz 10 szkiełek to droga wolna,
    nie wiem skąd te narzekania,nie rozumiem tego,przecież kupując "lustro" wiedziałeś jeden z drugim czym to sie je

Pozdro
    z50 -

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów