Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: Gabriela

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _Ocean_ Zobacz posta
    Ot, proszę.

Kadr w porządku - ucięte poza stawami, zgodnie z tak mało znaną niektórym zasadą, że kadruje się przed łokciem, przed kolanem, ale nie przed dłonią (bądź w trakcie), czy nadgarstkiem.

Typowo portretowo - oczy w centrum kadru, ostrość nie ucieka.

Ja tam do koloru niczyich włosów się nie czepiam - gdyby miała różnokolorową skórę - to by było coś!

Nie ma zeza, ładny bokeh, udane zdjęcie.

potrafisz czytać ze zrozumieniem?
    zacytowałeś fragmenty moich wypowiedzi pod innymi zdjęciami, gdzie zwróciłem uwagę na zły kadr. tu jest dobry kadr.
    gdzie tu logika?
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nonnatus Zobacz posta
    pomijając beznadziejny wizaż, wypaloną fakture skóry na buzi i wielokolorowe włosy, to ...całkiem udana fotografia
    Wszystko prawda. Tylko tych włosów bym się nie czepiał, taka moda na kilka kolorów na głowie

Cytat Zamieszczone przez aronov Zobacz posta
    klasa, freelens?
    Oo.. I takie wypowiedzi lubię, dwa słowa a już wiem jaką nieznaną mi dotąd techniką pobawię się przy najbliższej okazji

Domyślnie

Co do wypaleń, to chyba ktoś tu powinien sobie monitor skalibrować.
    Kwestię koloru włosów pominę milczeniem ... :/ Chętnie się dowiem dlaczego makijaż jest beznadziejny? Nie wiedziałam,ze panowie na tym forum są ekspertami od wizażu
    I am a Nikon girl

Domyślnie

jaki sens ma robienie zdjęć kolorowych włosów w czarnobieli? wyszło tanio (są tlenione, czy to odrosty?) - to trochę jak tipsy - wg mnie of course.
    co do wizażu - spójrz na usta. wyglądają mega nieestetycznie. nie widziałaś tego na etapie pstryku?
    nie wydaje mi się, bym musiał kalibrować monitor. po prostu za mocno rozjaśniłaś twarz gubiąc fakturę skóry.
    lewe ramię modelki wyszło trochę masywnie. kadr oki, ale pochyliłbym nieco Modelkę gubiąc masywność lewego ramienia. spróbuj.
    podoba mi się bokeh.
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 11-03-2014 o 14:02

Domyślnie

CathyNoo, po prostu zignoruj tego pana. Zresztą - powinien być teraz zajęty kalibracją monitora.

Domyślnie

Tak tutaj się koledzy skupili na detalach, a jakoś nikt nie zwrócił uwagi, że zdjęcie jest w zasadzie o niczym.

Pokazuje ledwie tyle, że dziewczyna tak wygląda - i koniec, bo przecież niczego więcej na tej fotografii nie ma. Według mnie, te techniczne niuanse są zupełnie wtórne.

Jeśli już zrobiłaś wszystko aby zniszczyć tło i wypełnić kadr twarzą, postaraj się może by ta twarz cokolwiek wyrażała? Jakąś emocję, charakter, stan umysłu, usposobienie, stan ducha - cokolwiek ulotnego. Powierzchowność jest strasznie znana i powszechna, a przez to nudna.

Mam nadzieję, że konstruktywnie się wyraziłem

P.S Na pocieszenie (może) dodam, że to się tyczy znakomitej większości zdjęć w tym dziale. Tak wypadło, że akurat tutaj przelała mi się miarka

Domyślnie

Moim zdaniem foto ok, ale tyłka nie urywa, ot taki portret jaki robią ruskie obiektywy, ciekawy niestandardowy bokeh. Ale na fotografię nie składa się tylko rysowanie obiektywu i bokeh ale też modelka, mina, make up, obróbka. I teraz do rzeczy:

Modelka - bardzo sympatyczna
    Mina - zwyczajna, ok ale nic nie przedstawia
    Make Up - fatalny, te koślawo posklejane rzęsy (zwłaszcza dolne) w moim odbiorze całkowicie odciągają uwagę od reszty,
    Obróbka - od zewnątrz do owalu twarzy jest ok, niestety twarz jest zbyt kontrastowa (usta, rzęsy dolne), a w niektórych miejscach na twarzy jak np nos do policzków jest zbyt jasno, przez co (pewnie też za sprawą zbytkrótkiej ogniskowej) uwypuklił się niepotrzebnie nos.

Przygaś o 0,2 0,3 ev najjaśniejsze miejsca na twarzy, zachowując klimat i tonację i będzie ok.

Chętnie zobaczyłbym to zdjęcie w kolorze.

Edytka: Zobaczyłem dopiero co kartofelinder napisał, posłuchaj go, gość wie co pisze
    Ostatnio edytowane przez Misher ; 12-03-2014 o 01:53
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _Ocean_ Zobacz posta
    CathyNoo, po prostu zignoruj tego pana.
    ...dorzucę nieśmiało i coś od siebie.
    sławomirze "photograpy" pietrzykowski, tacy jak Ty, przekonują mnie, że nie ma sensu udzielać się na tym forum.
    przynajmniej, nie w tym dziale, bo szkoda siły na użeranie się z dzieciakami.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 12-03-2014 o 04:32

Domyślnie

Lubie twoje zdjęcia, ale to do mnie nie trafia. Poza ciekawym bokehem, modelka ma za jasną twarz, która mi się zlewa i usta, które wyglądają nieładnie. Może za mocno pociągnięte szminką i w BW wyszło średnio.
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

czepiacie sie za bardzo wg mnie. bardzo mi sie to zdjecie podoba. na makijazu sie nie znam i nie bede sie wypowiadac czy jest zrobiony poprawnie. modelka ladnie wyglada. nie widze nic nieestetycznego w jej sposobie umalowania. co do wlosow to nie rozumiem czy jest jakis kanon robienia zdjec czarnobialych? czy jak ktos ma dwukolorowe wlosy to zakazana jest konwersja do bnw? to nie jest glamour zeby czepiac sie detali makeupu. to nie jest reportaz z ktorego zdjecie musi cos wyrazac. to jest wg mnie b. ladny portret. a jak nie wiecie o czym pisac lub chcecie sie na sile przyczepic to lepiej nic nie piszcie. szkoda ze zniknal post z mascia na bol dupy bo niektorym chyba by sie takowa przydala. pozdrawiam.
    D3200, NIKKOR 35mm f/1.8G, NIKKOR 85 mm f/1.8G, Takumar 55mm F1.8 SMC

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów