Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Gabriela

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Tak tutaj się koledzy skupili na detalach, a jakoś nikt nie zwrócił uwagi, że zdjęcie jest w zasadzie o niczym.

Pokazuje ledwie tyle, że dziewczyna tak wygląda - i koniec, bo przecież niczego więcej na tej fotografii nie ma. Według mnie, te techniczne niuanse są zupełnie wtórne.

Jeśli już zrobiłaś wszystko aby zniszczyć tło i wypełnić kadr twarzą, postaraj się może by ta twarz cokolwiek wyrażała? Jakąś emocję, charakter, stan umysłu, usposobienie, stan ducha - cokolwiek ulotnego. Powierzchowność jest strasznie znana i powszechna, a przez to nudna.

Mam nadzieję, że konstruktywnie się wyraziłem

P.S Na pocieszenie (może) dodam, że to się tyczy znakomitej większości zdjęć w tym dziale. Tak wypadło, że akurat tutaj przelała mi się miarka

Domyślnie

czepiacie sie za bardzo wg mnie. bardzo mi sie to zdjecie podoba. na makijazu sie nie znam i nie bede sie wypowiadac czy jest zrobiony poprawnie. modelka ladnie wyglada. nie widze nic nieestetycznego w jej sposobie umalowania. co do wlosow to nie rozumiem czy jest jakis kanon robienia zdjec czarnobialych? czy jak ktos ma dwukolorowe wlosy to zakazana jest konwersja do bnw? to nie jest glamour zeby czepiac sie detali makeupu. to nie jest reportaz z ktorego zdjecie musi cos wyrazac. to jest wg mnie b. ladny portret. a jak nie wiecie o czym pisac lub chcecie sie na sile przyczepic to lepiej nic nie piszcie. szkoda ze zniknal post z mascia na bol dupy bo niektorym chyba by sie takowa przydala. pozdrawiam.
    D3200, NIKKOR 35mm f/1.8G, NIKKOR 85 mm f/1.8G, Takumar 55mm F1.8 SMC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _Ocean_ Zobacz posta
    CathyNoo, po prostu zignoruj tego pana.
    ...dorzucę nieśmiało i coś od siebie.
    sławomirze "photograpy" pietrzykowski, tacy jak Ty, przekonują mnie, że nie ma sensu udzielać się na tym forum.
    przynajmniej, nie w tym dziale, bo szkoda siły na użeranie się z dzieciakami.

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez nonnatus ; 12-03-2014 o 04:32
    zwierciadlanki: D800 D750 D3 D300 F65
    nikkory: 14-24/2.8 20/2.8 28/2.8 50/1.8 70-200/2.8 VR
    manual: zenitar 16/2.8 fish, helios 44/2
    SB900 frotto cokin lowepro epson L800

Domyślnie

Moim zdaniem foto ok, ale tyłka nie urywa, ot taki portret jaki robią ruskie obiektywy, ciekawy niestandardowy bokeh. Ale na fotografię nie składa się tylko rysowanie obiektywu i bokeh ale też modelka, mina, make up, obróbka. I teraz do rzeczy:

Modelka - bardzo sympatyczna
    Mina - zwyczajna, ok ale nic nie przedstawia
    Make Up - fatalny, te koślawo posklejane rzęsy (zwłaszcza dolne) w moim odbiorze całkowicie odciągają uwagę od reszty,
    Obróbka - od zewnątrz do owalu twarzy jest ok, niestety twarz jest zbyt kontrastowa (usta, rzęsy dolne), a w niektórych miejscach na twarzy jak np nos do policzków jest zbyt jasno, przez co (pewnie też za sprawą zbytkrótkiej ogniskowej) uwypuklił się niepotrzebnie nos.

Przygaś o 0,2 0,3 ev najjaśniejsze miejsca na twarzy, zachowując klimat i tonację i będzie ok.

Chętnie zobaczyłbym to zdjęcie w kolorze.

Edytka: Zobaczyłem dopiero co kartofelinder napisał, posłuchaj go, gość wie co pisze
    Ostatnio edytowane przez Misher ; 12-03-2014 o 01:53
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Lubie twoje zdjęcia, ale to do mnie nie trafia. Poza ciekawym bokehem, modelka ma za jasną twarz, która mi się zlewa i usta, które wyglądają nieładnie. Może za mocno pociągnięte szminką i w BW wyszło średnio.
    Nikon D7200 | D90 + MB-D80 | T11-16 2.8 | N35 1.8G | N18-105 3.5-5.6 | T90 2.8 Macro | T70-200 2.8 | SB-900 | YN-560 III

Domyślnie

Witam moim zdaniem kolor cery na tej modelce jest jak z filmów typu horror. Ja tak to widzę może to tak miało wyjść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil9t Zobacz posta
    Witam moim zdaniem kolor cery na tej modelce jest jak z filmów typu horror. Ja tak to widzę może to tak miało wyjść.

I specjalnie założyłeś / założyłaś konto żeby się podzielić swoją cenną, merytoryczną i dającą nadzieję na poprawę warsztatu autora uwagą? Jak z horroru to są takie "komentarze"

Domyślnie

Właśnie teraz wszystko nabiera sensu.

Domyślnie

Sztuka ma inspirować i inspiruje co widać na powyższych wpisach. Drodzy Panowie nie wszystkie foty muszą być w/g przyjętego na tym forum szablonu. Zasady są po to by je łamać. Gorzej byłoby gdyby pod zdjęciem nie było żadnego wpisu i co wtedy. Sztuka przeszła bez echa, pozostała niezauważona - a to jest chyba najgorsze. Gorsze od konstruktywnej (lub nie) krytyki. CathyNoo Ty rób swoje - bo tak to widzisz, możesz nasze rady wziąć sobie do serca- w końcu sama prosiłaś o krytykę to ja masz. Pozdrawiam
    „Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie.”D-5100......

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów