Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

Eee tam, ile waży 600VA, 5kg ? I bez problemu obsługuje mi lampy. Trochę mruczy po wyzwoleniu błysku ale równocześnie był podpięty komp i monitor także trochę dostał po garach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Można poszukać używanej Quantuum Dual Power 600Ws.
    Statyw budowlany - jak wyżej, zapomnij. Statyw foto do lampy - dostaniesz za 40zł, ale taki, na którym będziesz "z duszą na ramieniu" stawiał swoją sb600, a nie studyjną z softboxem, do tego musisz wydać "aż" 70-90zł.
    Softbox - ciężko odpowiedzieć, bo mały 60x90 kupisz chyba poniżej 100zł, a okta 150 "szybki montaż" może kosztować 350zł. Wyzwalacz - niby warto brać droższe, pewne, sprawdzone, ale jak zadbasz o świeże baterie (nie akumulatorki, tylko baterie) to możesz być zadowolony nawet z najtańszych, najprostszych, jednokanałowych (używane ok. 50zł, nowe poniżej 100zł za komplet).
    Zasilacz plenerowy do lampy to 1200 i więcej za używany, więc jak masz mało kasy, pozostają lampy z własnym, dedykowanym zasilaniem. Poniżej 1000 będą słabe, 300, góra 400Ws.
    Jeszcze dla pewności - wiesz, że to mała moc i nie zamierzasz nią "gasić słońca", robić nocy z słonecznego dnia, synchronizować z krótkimi czasami migawki?

Lampy z linków - żadna. To tak nie działa (przynajmniej nie na tej półce cenowej), do lampy jest dołączana dodatkowa "skrzynka" z akumulatorem i zasilaczem. Taka "skrzynka" może działać tylko z lampą, do której jest zaprojektowana. Zasilacze plenerowe uniwersalne mają po prostu gniazdka do podłączenia (prawie) dowolnego sprzętu działającego na prąd z gniazdka, ale ta uniwersalność kosztuje (i waży).
    Tak, zdaję sobię z tego sprawę Ma to być raczej lampa na której zacznę się uczyć oświetlenia.
    Co do lników: czy ta dodatkowa "skrzynka" z akumulatorem i zasilaczem jest w zestawie z lampą, czy trzeba ją dokupić osobno?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lena&TheShadow Zobacz posta
    Eee tam, ile waży 600VA, 5kg ? I bez problemu obsługuje mi lampy. Trochę mruczy po wyzwoleniu błysku ale równocześnie był podpięty komp i monitor także trochę dostał po garach.
    Nie wiem co to jest 600VA, więc nie wiem ile waży, ważne chyba raczej na ile starcza, bo z tym komputerem i monitorem i jeszcze lampą to pewnie 30 minut, pytanie czy każdemu wystarczy 30 minutowa sesja.

Ostatnio montowałem sobie UPSa w szafie i ważył z 15 a może i 20 kg, nie ważyłem go ale miałem spory problem z utrzymaniem go jedną ręką przy dokręcaniu prowadnic montażowych.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bukszpan Zobacz posta
    dodatkowa "skrzynka" z akumulatorem i zasilaczem jest w zestawie z lampą
    ... ale jak chcesz zwiększyć czas pracy można dokupić drugą osobno.

Domyślnie

Dość monco popularne jest discovery 1200 ale strasznie ciezko dostepne - tylko nei ta cena - około 2500
    Ostatnio mocno zainteresowała mnie lampa z wbudowanym aku nflash 680a (moc 680Ws) tylko nią też ciężko zgasić słońce a cena praiw taka sama - 2300 zł, ale za to wygodna niesamowita - ktoś może miał styczność z tą lampą ? Do 1000 zł to 4 szt YN (każda 80 Ws jak sie nie mylę )

Domyślnie

A może coś takiego?
    http://allegro.pl/agregat-generator-...030564635.html

Ten zestaw quantuum dual power z akumulatorem fajnie wygląda, jednak strasznie ciężko z dostępnością. Widzę, że można też kupić sam akumulator http://allegro.pl/dodatkowy-batteryp...031635926.html, jednak zastanawiam sie do których lamp dokładnie pasuje?
    http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...0-digital.html Do czegoś takiego się nada?

Domyślnie

Tak, zdaję sobię z tego sprawę Ma to być raczej lampa na której zacznę się uczyć oświetlenia.
    Co do lników: czy ta dodatkowa "skrzynka" z akumulatorem i zasilaczem jest w zestawie z lampą, czy trzeba ją dokupić osobno?
    Zależy o której mówisz. Zazwyczaj wszystko jest opisane na stronie sklepu - czyli co zawiera.

Tu masz lampy z akumulatorem w zestawie:
    200Ws
    300Ws
    400Ws
    To są lampy z zasilaniem przez aku, jak i 230V.

A może coś takiego?
    http://allegro.pl/agregat-generator-...030564635.html

Ten zestaw quantuum dual power z akumulatorem fajnie wygląda, jednak strasznie ciężko z dostępnością. Widzę, że można też kupić sam akumulator http://allegro.pl/dodatkowy-batteryp...031635926.html, jednak zastanawiam sie do których lamp dokładnie pasuje?
    http://www.cyfrowe.pl/wyposazenie-st...0-digital.html Do czegoś takiego się nada?
    Ty agregatem możesz tylko rozwalić lampę, albo lampą agregat. Na 90% generuje on kwadrat, a nie sinus, a na kwadracie część lamp w ogóle nie pociągnie, albo może paść w nich elektronika.

Quantuum R+ Dual Power już nie ma w sprzedaży. Dostać można tylko używane. A ten aku jest tylko i wyłącznie do R+ Dual Power.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 05-03-2014 o 21:37
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta

Quantuum R+ Dual Power już nie ma w sprzedaży. Dostać można tylko używane. A ten aku jest tylko i wyłącznie do R+ Dual Power.
    Quantuum R+ Dual Power 600Ws - z tego co mi powiedziano będzie dostępna w maju.
    Będzie miała usprawnione gniazdo battery packa.

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    Wyzwalacz - niby warto brać droższe, pewne, sprawdzone, ale jak zadbasz o świeże baterie (nie akumulatorki, tylko baterie) to możesz być zadowolony nawet z najtańszych, najprostszych, jednokanałowych (używane ok. 50zł, nowe poniżej 100zł za komplet).
    Czemu baterie, a nie akumulatorki?
    Ja do wyzwalaczy (rożnych) używam wyłącznie akumulatorów i jestem baaardzo zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez Krzysiek B ; 06-03-2014 o 12:34
    Cyfrowo według Nikona, analogowo według Canona.

Domyślnie

Akumulatorek ma 1.2V, bateria 1.5V, podczas używania napięcia spadają. Najtańsze wyzwalacze są wrażliwe na obniżenie napięcia zasilania, pojawiają się opóźnienia wyzwalania, niepewna praca.

Domyślnie

W RF 602 używam AAA Eneloop 1.2V i mimo, że są w użyciu codziennie wytrzymują całe tygodnie.
    Jak są wyczerpane po prostu przestają działać.
    Baterie w RF 602 wytrzymywały mi kilka dni więc rachunek prosty.
    Cyfrowo według Nikona, analogowo według Canona.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów