Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Domyślnie

Jeśli chodzi o kalibrację to widać miałem więcej szczęścia od Ciebie, bo miałem do tej pory 2 sigmy 70-200 i 17-50OS i żadnej nie musiałem kalibrować. Moja opinia w tej kwestii jest taka (stąd moje pytanie o mocowanie), że nastąpiła mała zmiana kierunku i najnowsze Sigmy lepiej współpracują z Canonami niż Nikonami czyli odwrotnie niż do tej pory. Oczywiście sugeruję się jedynie forumowymi legendami więc to żaden pewnik. Co do cen, to Sigma nadal wygląda lepiej od "markowej" konkurencji i nawet ostatnie wypusty to potwierdzają. Ceny 35 1.4, 85 1.4, 70-200 OS, 18-35, 17-50OS czy omawiana 105OS (oraz innych o których nie wspomnę) są dobrze skalkulowane i w większości przypadków znacznie bardziej korzystne niż nikonowskie i canonowskie odpowiedniki(oczywiście o ile błyskawiczny AF nie jest priorytetem). Cenowo jedynie Tamron jest w stanie nawiązać walkę. Ogólnie twój opis pokrywa się z tym czego spodziewałem się po Sigmie czyli dobrze zbudowanej konstrukcji, świetnej optycznie, bogato wyposażonej i niestety z przeciętnym AFem co jednak nie dla wszystkich musi być wadą dyskwalifikującą. Przy nieco niższej cenie, przynajmniej moim zdaniem to godny przeciwnik nowego Tamrona, szczególnie dla tych co nie potrzebują uszczelnień i szybszego AFu. No i podstawową zaletą jest to, że jest dostępna. Co prawda ja już wcześniej wybrałem, ale interesują mnie jeszcze dwie rzeczy: jak sprawuje się OS podczas filmowania oraz czy potwierdzasz słabą pracę pod światło. Pozdrawiam.

Domyślnie

Może ktoś wie gdzie od ręki dostanę T90VC? Na cyfrowe.pl widzę, że znow z 2-4 dni na "zapytaj o dostępność" się zmieniło.
    D7000 + kit + Tamron SP 70-300 mm F/4-5,6 Di VC USD

Domyślnie

na allegro masz w sklepie notopstryk
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Wczoraj przyszedł do mnie mój tamronik z cyfrowych.pl . Podpięłam go do D90 i poszłam robić pierwsze fotki, no i mam pytanie: dlaczego samoistnie zmienia się wartość przysłony nawet na manualu?

Domyślnie

To normalne przy ostrzeniu na bliskie odległości i Tamron nie jest tu wyjątkiem. Przy zachowaniu skali odwzorowania 1:1 powinnaś mieć możliwość "otworzenia" obiektywu do wartości f/5,6(z tego co pamiętam).

Domyślnie

Niedługo będę chciał zakryć sobie lukę w ogniskowych (50mm-180mm) i wpadłem na pomysł zatkania zakresu szkłem macro (~90-105mm). Obydwa tytułowe szkiełka to typowe macro... jednak interesuje mnie mimo to szybkość AF'u. Bez problemu znalazłem na YT film pokazujący szybkość AF w Tamronie VC USD i wygląda to naprawdę dobrze szczególnie przy załączonych limiterach. Nie mogę natomiast znaleźć takowego filmu z Sigmą 105 OS HSM. Oba szkiełka wzbudziły moje zainteresowanie. Cenowo podobne, odległość ostrzenia i gabaryty także. Sigma natomiast ma o 2 soczewki więcej i jest cięższa S:725g T:550g. Kolejna sprawa to wykonanie - na moje oko bez macania Sigma wygrywa.
    Bokeh. Znaleźliście gdzieś porównania bokeh'ów obydwu szkieł ? Kolega Dexter88 wkleił parę zdjęć i to ZDJĘCIE daje taki bokeh jaki bym chciał, czyli wprowadza mi kolejny mętlikBo już praktycznie byłem zdecydowany na Tamiego jednak bokeh wolałbym mieć z Sigmy. Sam się sobie dziwię bo bokehy np. z sigmy 35 1.4 i 50 1.4 w ogóle mnie nie ruszają a tu taki zwrot Z kolei poprzedni 90mm Tamron dość często był polecany jako kompromis do portretu ale konstrukcja optyczna nowego tamrona jest całkowicie inna więc nie mam punktu odniesienia.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

@Rossi_PL, mogę Ci podrzucić przykłady bokehu z Tamiego, którego z radością użytkuję od tygodnia.

Oto link do albumu z pstrykami.

Wszystkie poza 6. D7100+Tamron,AF-A (51), kompresowane z bezstratnych 14-bitowych RAW.
    6. - D90+Tamron, AF-C, kompresowane z 12-bitowego RAW.
    Wszystkie na pełnej dziurze.

Photobucket "zjadł" exify. Gdybyś był zainteresowany, daj znać.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    To normalne przy ostrzeniu na bliskie odległości i Tamron nie jest tu wyjątkiem. Przy zachowaniu skali odwzorowania 1:1 powinnaś mieć możliwość "otworzenia" obiektywu do wartości f/5,6(z tego co pamiętam).
    Od dwóch dni Mam T 90 vc i takie pytanko Mam, nie mogę w nim ustawić Sam 2.8 tylko przysłona zaczyna się od 3.0 lub wyżej fakt parę razy wskoczyła na 2.8 ale chodzi Mi o to że Sam nie mogę ingerować w ustawienia, czy to normalne czy może jakiś błąd robię ?

Domyślnie

dopisze że chodzi Mi przy normalnym fotografowaniu (np.portret) bo w makro wiem że tam samo się przestawia

Domyślnie

W makro nic samo się nie przestawia Nadal to Ty jesteś operatorem a co do twojego pytania to ustaw sobie ostrość na nieskończoność a pojawi się f/2.8 i tak będzie do ok 3 metrów, przy ustawianiu ostrości na bliższe odległości obiektyw "ciemnieje" do f/3 a na końcu skali do f/5.6. Mogłeś tego nie zauważyć bo na skali umieszczonej na obiektywie za szybką odpowiada do minimalnemu ruchowi pierścieniem ostrzenia. Pozdrawiam.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów