Jeśli chodzi o kalibrację to widać miałem więcej szczęścia od Ciebie, bo miałem do tej pory 2 sigmy 70-200 i 17-50OS i żadnej nie musiałem kalibrować. Moja opinia w tej kwestii jest taka (stąd moje pytanie o mocowanie), że nastąpiła mała zmiana kierunku i najnowsze Sigmy lepiej współpracują z Canonami niż Nikonami czyli odwrotnie niż do tej pory. Oczywiście sugeruję się jedynie forumowymi legendami więc to żaden pewnik. Co do cen, to Sigma nadal wygląda lepiej od "markowej" konkurencji i nawet ostatnie wypusty to potwierdzają. Ceny 35 1.4, 85 1.4, 70-200 OS, 18-35, 17-50OS czy omawiana 105OS (oraz innych o których nie wspomnę) są dobrze skalkulowane i w większości przypadków znacznie bardziej korzystne niż nikonowskie i canonowskie odpowiedniki(oczywiście o ile błyskawiczny AF nie jest priorytetem). Cenowo jedynie Tamron jest w stanie nawiązać walkę. Ogólnie twój opis pokrywa się z tym czego spodziewałem się po Sigmie czyli dobrze zbudowanej konstrukcji, świetnej optycznie, bogato wyposażonej i niestety z przeciętnym AFem co jednak nie dla wszystkich musi być wadą dyskwalifikującą. Przy nieco niższej cenie, przynajmniej moim zdaniem to godny przeciwnik nowego Tamrona, szczególnie dla tych co nie potrzebują uszczelnień i szybszego AFu. No i podstawową zaletą jest to, że jest dostępna. Co prawda ja już wcześniej wybrałem, ale interesują mnie jeszcze dwie rzeczy: jak sprawuje się OS podczas filmowania oraz czy potwierdzasz słabą pracę pod światło. Pozdrawiam.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami