Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    A coś mu ubyło od tego kilometrowego filmu?
    a kto to może wiedzieć, czytałem że coś ubywa .
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Domyślnie

Twórca wątku ma N35, które na początek na FX mu powinien wystarczyć. Kita i stare body sprzedaje i już jest na jakieś uniwersalne szkło...więc się da.

Pytanie zasadnicze - D700 czy D7100?
    Czarny pasek na żółto haftowany

Domyślnie

Po dzisiejszym dniu byłbym jednak za d700, AF mnie rozwalił na łopatki.
    Niestety nie spotkałem na swojej drodze sensownie wyeksploatowanej sztuki za pieniądze autora wątku.
    Wypijmy za blendy...

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jol1234abc Zobacz posta
    jw
    budżet 3600zł

obiektywy 35 1.8 kit i 18-105
    foce głownie ludzi i czasem jakieś wesela "rodzinne"

obecnie mam d3100
    Da się kupić FF, ale czy naprawdę potrzebujesz? Co chcesz tym zyskać?

Domyślnie

Magia panie magiaaaaaaa ff
    d750 + d800+dk17m+dk19+ gripy newell+> nikkor 28 1.8g , Jupiter 37a, sigma 35 art, sigma 24 art, sigma 50 art, sigma 85 art +> sb910 + 400ws z aku +yn685 -> kiev 60 + sonnar 180
    https://500px.com/witoldpiotrowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Da się kupić FF, ale czy naprawdę potrzebujesz? Co chcesz tym zyskać?
    pytam, bo sporo moich znajomych "po fachu" mówiło, żeby się nie cofać, iść w przód - kupić ff
    dlatego chciałam poznać opinię innych osób, bardziej doświadczonych ode mnie,
    ja ciągle się uczę
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jol1234abc Zobacz posta
    pytam, bo sporo moich znajomych "po fachu" mówiło, żeby się nie cofać, iść w przód - kupić ff
    A gdzie jest cofanie się, w zakupie nowszego body FX? Proponuję poczekać z tym FF, aż sam bedziesz wiedział czemu je chcesz i aż rzeczywiscie go bedziesz potrzebował, bo na razie to faktycznie chyba osławiona magia FF i to chyba głównie działająca na kolegów "po fachu".

No i pytanie za 100 punktów - po co ci to nowe body. Czy temu które masz czegoś brakuje - czegoś konkretnego? Czy po prostu masz potrzebę czegoś nowszego, fajniejszego.. Może wystarczy kupić jakiś fajny obiektyw?
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 12-02-2014 o 02:37
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez offca86 Zobacz posta
    fotomarek_k a co jest ze sprzętem używanym? on już się nie nadaje do "pracy" tylko do fotografowania rodziny? to tak jak byś powiedział że używany samochód nie nadaje się na dalekie podróże tylko na dojazd do pracy i z powrotem, sam używam bez żadnych problemów body używanego, wiadomo jest większe ryzyko przy kupnie używanego sprzętu ale jeśli się kupuje z głową to taki aparat/obiektyw może posłużyć w "pracy" jeszcze długo.....(takie jest moje zdanie)
    Pisałem o aparatach cyfrowych- obiektywy i inny osprzęt foto również niekiedy kupuję używany. Aparatów cyfrowych- moim zdaniem- nie warto odkupować, ponieważ b. szybko się zużywają. Mam tu na myśli również "zużycie" wynikające z rozwoju technologii. W dobie analoga było inaczej, ale te 60-80 tys. klatek robiło się latami, sprzęt miał już wszystko, a "matrycę" wymieniało się co 36 kliknięć
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotomarek_k Zobacz posta
    Pisałem o aparatach cyfrowych- obiektywy i inny osprzęt foto również niekiedy kupuję używany. Aparatów cyfrowych- moim zdaniem- nie warto odkupować, ponieważ b. szybko się zużywają. Mam tu na myśli również "zużycie" wynikające z rozwoju technologii. W dobie analoga było inaczej, ale te 60-80 tys. klatek robiło się latami, sprzęt miał już wszystko, a "matrycę" wymieniało się co 36 kliknięć

Aparaty cyfrowe bardzo szybko się zużywają? A co to znaczy? Z tego co czytałem, bo mi się nigdy nie trafiło to najczęściej pada migawka akurat element mechaniczny a nie cyfrowy. Jak kupisz aparat na jeszcze rocznej gwarancji (np. kupiony na gwarancji 1+1) z przebiegiem 10tys. za 2/3 ceny na półce w sklepie to co tu widzisz za zagrożenie?
    Tym bardziej biorąc pod uwagę "zużycie wynikające z rozwoju technologii" - po co płacić podatek od nowości skoro za 3 miesiące kupisz taki aparat za 2/3 ceny a używany za połowę??

No ale ok, niektórzy tak mają, że musi być nowy. Może to jest po prostu kwestia ilości posiadanej kasy, teraz muszę wybierać kupię to czy tamto a jak ktoś ma kasę i na to i na tamto i jeszcze na tamto to może sobie kupić nowy w dniu premiery potem sprzedać za 1/3 ceny, kupić nowy i mu to lotto

Domyślnie

Na miejscu osoby mającej dylemat nie zastanawiałbym się długo nad używanym D7100 w cenie do 3 tys. Ten aparat naprawdę jest mega wydajny - AF, możliwości matrycy, ergonomia. Nie mam porównania z D700 ale z takim D7100 i choćby stałkami 1.8 nie bałbym się iść na zlecenie ślubne. Miałem okazję pobawić się pożyczonym D7100 z tymi szkłami co mam w stopce i podczas imprezy rodzinnej stwierdziłem że jest to obecnie najlepszy deal cena/możliwości jeśli chodzi o mniejsze matryce.

Z resztą znajomy zmienił d300 i d200 na 2x D7100 z tokiną 11-16 2.8, nikkorem 35 1.8 dx oraz 85 1.8 G i śmiga to aż miło - cena/możliwości takiego zestawu w używkach ? -> nie do przebicia.

6 lat temu też zaczynałem zarobkowo foto od kombinacji 2x D90, tokina 11-16 2.8, 35 1.8 dx, 50 1.4 D, 85 1.8 D i dopiero kiedy ten sprzęt zaczął mnie ograniczać zaczęły się zmiany puszek w górę jak i cen usług
    Ostatnio edytowane przez FttSniper ; 12-02-2014 o 11:52
    lovestorymakers.com

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów