Oprócz nikonowskiej 85 masz jeszcze Sigmę przecież. Zdecydowanie daje rade to szkło, proponuję rozważyć![]()
Szukaj
Oprócz nikonowskiej 85 masz jeszcze Sigmę przecież. Zdecydowanie daje rade to szkło, proponuję rozważyć![]()
Moim zdaniem, przy takich oczekiwaniach zamiana systemu Canon na Nikon może okazać się nietrafiona. Korpusy i obiektywy Nikona nie są ani mniejsze ani lżejsze od Canona. To tak jakbyś zamienił pustaka na dwie cegły. Co do GPS to się nie wypowiadam bo używam tylko w aucieUniwersalność obu systemów jest na podobnym poziomie. Jak robisz zdjęcia sportowe typu rajdy samochodowe, motorowe, piłka i inne wymagające szybkiego AF to tym wypadku może ma to sens. Uniwersalne, małe i lekkie są niektóre bezlusterkowce ale niestety nie jest to FX.
Przy 1Ds takie D610 to mała zabawkaSkoro kolega jest przyzwyczajony do takich puszek to zmiana na taki korpus na pewno będzie odczuwalna. Ale chyba w zmianie głównie chodzi o AF, więc to imo jak najbardziej słuszny kierunek zmiany (pomimo tego co się czyta na forach).
Tak, to nikona pcha mnie jedynie AF. Cała reszta bardziej mi odpowiada u canona. Tylko co z tego, że 85L i 135L daje genialny obrazek jak ostrość zamiast na oczach to jest na ramieniu...albo gdzieś w kosmosie. A serwis reguluje system tak, że jest jeszcze gorzej. Masakra.
Ta 135 co kolega wcześniej linkował to z tego co czytam jest lipa.
Na setki uzytkownikow 6D+135L w Polsce i Niemczech (na tych forach jestem aktywny) jestes pierwsza osoba, ktora ma problemy z AF-em. Albo jestes kosmicznym pechowcem, albo...
Kopytkov,
proponuję, byś poszukał jakiegoś foto-zjazdu, foto-zlotu, foto-pleneru, lub jakiejkolwiek innej okazji (np. kogoś, kto mieszka w Twojej okolicy), gdzie będzie szansa spotkania kogoś, kto ma sprzęt, który chcesz kupić, i będziesz mógł go obejrzeć i wypróbować praktycznie dokładniej niż w sklepie. Często bywa tak, że człowiek się na coś napali, wyda kasę, a potem jest rozczarowany.
Zapewne też wyczytałeś (tak wynika z pierwszego twojego postu - że chcesz sigmę 1.4), że nikonowska 35/1.4 to lipa (bo tak wyszło na optyczne). Tymczasem zawodowcy robiący śluby są z tej 35/1.4 zadowoleni (i siedzą cicho nie pisząc nic na forum).
Jesli wierzyć testom to canonowski 35/1.4 powinien być zdyskwalifikowany za monstrualną winietę. A canonierzy (slubniacy) są ze szkła zadowoleni, bo lubią winietę.
Co do nikkorów 105 i 135 DC to użytkownicy chwalą je za rysunek. Natomiast canonierzy 135L za ostrość. Pytanie tylko co w portretówce jest ważniejsze - ostrość czy rysunek.
Nie ulegaj stereotypowym poglądom czy samym testom ostrości. W pewnych sprawach słuchaj co piszą bardziej doświadczeni użytkownicy. I kup Leicę![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Robią. Fotografia ma wiele twarzy. Niektórzy utrzymują sie z fotografowania slubów - można ich uznać za zawodowych fotografów.
Albo zaczniemy dyskutować kto jest zawodowym fotografem.
Jest nim też pan mający punkt foto robiący zdjęcia legitymacyjne (mający lab i sklepik), jest nim studyjniak i jest nim fotoreporter prasowy.
Stąd też czasem dyskusje na forum są tak trudne - te zawody mają różne potrzeby. Do tego dochodzą pasjonaci historii, kolekcjonerzy sprzętu, miłośnicy analogów. Bardzo trudno się prowadzi dyskusje na forum nie wiedząc z kim się rozmawia.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami