Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Zmiana systemu

Domyślnie Zmiana systemu

Witam,

pewnie już podobnych tematów było tysiąc, ale w moim przypadku wymagania są dosyć sprecyzowane.

Powoli tracę już cierpliwość do canona. Ciągle jazdy z AF.

Aktualnie posiadam 1Ds mk II i 6D. Do tego 85L. Jestem właśnie w trakcie zmian sprzętu więc w sumie zmiana systemu też wchodzi w grę.

1Ds miał FF z 85L, po interwencji żytniej z kiepskiej współpracy zrobił się dramat...przy odległości ostrzenia około 270cm mam front focus 26 cm oczywiście na pełnej dziurze. Po prostu miód i poezja.

Docelowo miał być zestaw 1Ds + 6D oraz sigma 35 1.4, 85L i 135L.

Ostatnio przebierałem sigmę i był jakiś dramat. Na obu aparatach BF (czasem BF), dwie sztuki przy ostrzeniu bliżej nieskończoności dawały mydlany obrazek.... oczywiście obiektywu nie kupiłem.

Generalnie potrzebuję coś uniwersalnego, lekkiego, pełną klatką, koniecznie z GPS do podróżowania. Do tego docelowo miał służyć 6D i sigma + 135L. Do tego coś do trzaskania portretów.

Powoli zastanawiam się czy nie kupić D610 lub dołożyć do D800. Do tego przystawka GPS obowiązkowo.

Problem mam tylko ze szkłami portretowymi. O ile odkąd sigma zaczyna wypuszczać takie perełki to brak alternatywy w postaci 35L w nikonie przestał istnieć. Na pewno wybiorę sigmę.

Tylko co wybrać zamiast 85L i 135L? Jak się ma 85tka 1.4 nikonowska? z tego co patrzyłem dla 135mm nie ma alternatywy. Z góry dziękuję za jakieś sugestie.

Pozdrawiam,

Domyślnie

Alternatywą jest Zeiss 85/1.4 i Zeiss 135/2 Z puszek wolałbym D800 niż D610. Generalnie z dwoma wymienionymi szkłami na pewno nie będzie problemów w temacie portretu - nie wiem tylko czy MF Ci pasuje - temat ostrzenia MF jest mocno wyolbrzymiony - ja generalnie nie miałem nigdy problemów z MF na puszkach Nikona i byłem z MF bardzo zadowolony mimo posiadania nowych szkieł z AF-S'em
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

troche się boję ostrzenia manualnego...ostrzysz na matówkę czy na potwierdzenie ostrości?

Domyślnie

Można i na to i na to - ja mając nakręcone DK17m ostrzyłem praktycznie "na oko" w sensie że patrzyłem czy jest ostro czy nie - i w sumie miałem większy odsetek trafionych niż z AF'em Zresztą Zeissem 85/1.4 to ostrzyłem mając kiedyś jeszcze D200 bez żadnego powiększacza wizjera i też spokojnie trafiałem nawet na f1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kopytkov Zobacz posta
    Tylko co wybrać zamiast 85L i 135L? Jak się ma 85tka 1.4 nikonowska? z tego co patrzyłem dla 135mm nie ma alternatywy. Z góry dziękuję za jakieś sugestie.
    Zeiss 135mm F1.8 oraz Zeiss 85 1.4 jest w wersji z AF pod Sony.

Sony SLT-A99V ma wbudowany GPS.

Domyślnie

Problem mam tylko ze szkłami portretowymi. O ile odkąd sigma zaczyna wypuszczać takie perełki to brak alternatywy w postaci 35L w nikonie przestał istnieć. Na pewno wybiorę sigmę.

Pozdrawiam,
    Zrobiliśmy porównanie jasnych 85 (L i 1.4D) na D800 i 5DMKIII, są też pliki RAW więc możesz sam ocenić różnicę w obrazku, może trochę ułatwi ci to w podjęciu decyzji:
    http://lenspro.pl/konfrontacja-jasny...anon-vs-nikon/
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Zrobiliśmy porównanie jasnych 85 (L i 1.4D) na D800 i 5DMKIII, są też pliki RAW więc możesz sam ocenić różnicę w obrazku, może trochę ułatwi ci to w podjęciu decyzji:
    http://lenspro.pl/konfrontacja-jasny...anon-vs-nikon/
    Oooooo to zacnie. Właśnie to będzie najlepsze do oceny.

Sony raczej odpada, poza tym ta 85tka zeissa jest słaba z tego co czytałem.

Domyślnie

Sony raczej odpada, poza tym ta 85tka zeissa jest słaba z tego co czytałem.
    Może ta w Sony tak, ale nie wiem bo z tą do Sony się nie zetknąłem ale tej Z85/1.4 ZF do Nikona to bym słabą nie nazwał wg mnie to jest lepsza niż systemowe 1.4D i 1.4G

Domyślnie

Mariusz problemem z którym się borykam jest AF zatem zmiana systemu na Nikona i pracowanie na manualnych szkłach jest krótko mówiąc bezsensu

mi się bardzo podoba obrazek z 1Ds więc do niego też są te zeissy

Domyślnie

z tego co patrzyłem dla 135mm nie ma alternatywy.
    Jest.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów