Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat, ale w "Turystyce fotograficznej" to chyba raczej opisy wypraw są niż pytania odnosnie jakichś wyjazdów... Jak coś to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce (byle nie jakiś dział który porósł pajęczynami, bo nikt tam nie zagląda).
Ogólnie sprawa wygląda tak, że wybieram się do NY, na tydzień, w połowie lutego. Miałem jechać ze znajomymi, ale się wykruszyli koniec końców. Zacząłem już troszkę szukac informacji po necie, ale może brać forumowa coś doradzi, z własnych doświadczeń jakieś porady?
Ogólnie pierwsza kwestia o która musze się zatroszczyć (tak myślę) to nocleg - nie stać mnie na spanie w hotelach na Manhattanie, więc raczej jakieś hostele dzielnic przyległych. Może ktoś coś polecić, gdzie szukać, jakieś uwagi, na co uważać, gdzie absolutnie nie mieszkać?
Druga sprawa - nie mam konkretnego planu jeszcze na to co chciałbym zobaczyć (wiadomo, kluczowe atrakcje), ale tak poza Times Square i tym podobnym może jakieś podpowiedzi? Chciałbym na pewno kilka galerii i wystaw odwiedzić (wiem, ze m.in kolorowe zdjęcia Capy mają być od końca stycznia wystawione), ale zanim zacznę wyszukiwać po necie może ktoś od razu coś odradzi albo poleci, byłoby fajnie
Trzy - jaki budżet pasuje przygotować na tygodniowy pobyt tam? Zakładając, że nie będę siedział na tyłku cały czas, tylko starając się zobaczyć jak najwięcej (w granicach rozsądku, nie jak japoński turysta) - i nie tylko jeśli chodzi o "zabytki/muzea" tylko ogólnie klimat miasta, ciekawe widoki (w końcu tyle się tych filmów stamtąd widziało, fajnie zobaczyć coś na żywo). Jedzenie raczej też w miarę budżetowo, bez ekstrawagancji. Jak wyglądają koszty w porównaniu do PL?
4 - poruszanie się po mieście. Dużo można zobaczyć "z buta" czy lepiej od razu kupić jakiś tygodniowy bilet na komunikacje miejską?
Piate - może ktoś też się wybiera, może ktoś jest na miejscu i chciałby się spotkać na piwku? Może jakąś sesje zorganizować, coś pofocić?Jak coś to za nocleg czy jakąś pomóc w ogarnięciu się na miejscu mogę zaoferować pomoc czy naukę w jakichś tematach foto w których coś tam umiem (błyskanie, portrety, obróbka)
Ja w każdym razie jestem otwarty na propozycje.
Ktoś coś pomoże?Będę bardzo wdzięczny!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami