Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Wątek: Nowy Jork

Domyślnie Nowy Jork

Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat, ale w "Turystyce fotograficznej" to chyba raczej opisy wypraw są niż pytania odnosnie jakichś wyjazdów... Jak coś to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce (byle nie jakiś dział który porósł pajęczynami, bo nikt tam nie zagląda).

Ogólnie sprawa wygląda tak, że wybieram się do NY, na tydzień, w połowie lutego. Miałem jechać ze znajomymi, ale się wykruszyli koniec końców. Zacząłem już troszkę szukac informacji po necie, ale może brać forumowa coś doradzi, z własnych doświadczeń jakieś porady?

Ogólnie pierwsza kwestia o która musze się zatroszczyć (tak myślę) to nocleg - nie stać mnie na spanie w hotelach na Manhattanie, więc raczej jakieś hostele dzielnic przyległych. Może ktoś coś polecić, gdzie szukać, jakieś uwagi, na co uważać, gdzie absolutnie nie mieszkać?

Druga sprawa - nie mam konkretnego planu jeszcze na to co chciałbym zobaczyć (wiadomo, kluczowe atrakcje), ale tak poza Times Square i tym podobnym może jakieś podpowiedzi? Chciałbym na pewno kilka galerii i wystaw odwiedzić (wiem, ze m.in kolorowe zdjęcia Capy mają być od końca stycznia wystawione), ale zanim zacznę wyszukiwać po necie może ktoś od razu coś odradzi albo poleci, byłoby fajnie

Trzy - jaki budżet pasuje przygotować na tygodniowy pobyt tam? Zakładając, że nie będę siedział na tyłku cały czas, tylko starając się zobaczyć jak najwięcej (w granicach rozsądku, nie jak japoński turysta) - i nie tylko jeśli chodzi o "zabytki/muzea" tylko ogólnie klimat miasta, ciekawe widoki (w końcu tyle się tych filmów stamtąd widziało, fajnie zobaczyć coś na żywo). Jedzenie raczej też w miarę budżetowo, bez ekstrawagancji. Jak wyglądają koszty w porównaniu do PL?

4 - poruszanie się po mieście. Dużo można zobaczyć "z buta" czy lepiej od razu kupić jakiś tygodniowy bilet na komunikacje miejską?

Piate - może ktoś też się wybiera, może ktoś jest na miejscu i chciałby się spotkać na piwku? Może jakąś sesje zorganizować, coś pofocić? Jak coś to za nocleg czy jakąś pomóc w ogarnięciu się na miejscu mogę zaoferować pomoc czy naukę w jakichś tematach foto w których coś tam umiem (błyskanie, portrety, obróbka) Ja w każdym razie jestem otwarty na propozycje.

Ktoś coś pomoże? Będę bardzo wdzięczny!

Domyślnie

Realizujesz moje marzenie,tydzień w NY.Będę obserwował wypowiedzi w Twoim poście bo mnie to też interesuje.Swego czasu dość dużo dowiedziałem się w tej sprawie ze stron Polonii nowojorskiej.W każdym razie z tego co ja ustaliłem to na przelot tam i spowrotem(Lufthansa),pobyt w NY wyżywienie i trochę atrakcji przez 7 dni na miejscu potrzeba było ok 6-7 tyś zł. Ze stron które przeglądałem pamiętam tą : http://www.polonia.net/nowy-jork/now...la-oszczednych
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Po pierwsze to popatrz na tej stronie: http://www.goldenline.pl/ramka/aHR0c...lvcmsub3JnLw==
    Jeśli nie zależy Ci na własnym pokoju to ceny są w miarę ok, jeśli zależy Ci na własnym pokoju tańsze może się okazać znalezienie czegoś poza Manhattanem. Za 7 nocy zapłacisz w okolicach 1.5-2.5 tys złotych patrząc na oferty na bookingu. Na hotele ze wskaźnikiem poniżej 7-7.5 nie warto patrzeć, chyba że jesteś zdesperowany
    Możesz szukać jeszcze pokoju na Brooklynie, gdzie będzie odpowiednio taniej niż na wyspie. Jeśli zdecydujesz się patrzeć na pokoje w Ney Jersey, to pamiętaj że to jest już osobny stan i będziesz potrzebować drugiego biletu na komunikację.

Co zwiedzać no na pewno Empire State Building, na pewno Statua Wolności. Warto wejść na Top of the Rock. Wszystkie muzea w NY są za free, no to masz MoMA, muzeum historii naturalnej. Warto pójść na 5tą aleję oraz Broadway. Bilety na spektakle są od 75 do 150USD. Na Times Square są takie wielkie schody na których ludzie robią sobie zdjęcia. Pod spodem są kasy z biletami na spektakle Last Minute i tam można wyszarpnąć coś dużo taniej. Warto pojechać do Chinatown czy Little Italy, żeby zobaczyć jak w dzisiejszym świecie wygląda prawdziwe getto Przy okazji można coś tanio zjeść.
    Warto pojechać w okolice Wall Street i tam pochodzić. Most Brookliński też trzeba przejść. Central Park wydaje się super pomysłem, natomiast pamiętajmy że jest zima i ciężko rozkładać leżaczek i pławić się w słońcu na polance.

Co do żywienia się, można za kilka USD zjeść na ulicy w różnego rodzaju budkach. Można się nieźle zdziwić, bo to nie są tylko ordynarne hot dogi, ale też np. homar w bułce polany masłem (mniam!).
    Polecam tą stronę: http://realcheapeats.com/nyc
    Natomiast co do wchodzenia do różnego rodzaju fast foodów, ergo McD tu bym uważał, gdyż tam to jest naprawdę koniec łańcucha pokarmowego jeśli chodzi o branżę żywieniową. Jest tanio, ale jednocześnie w moim odczuciu dużo bardziej brudno i tak no nie apetycznie do końca. W ostateczności, czemu nie. I na pewno będziesz miał jednego w zasięgu wzroku zawsze, na samym Manhattanie jest ich 83.

Transport tylko metrem i pieszo. W metrze trzeba uważać na kieszonkowców, ale to jak wszędzie. Jeśli interesuje Cię różnorodność kulturowa warto wsiąść w metro linii 7. Przejeżdża przez Manhattan aż do Queens. http://www.nycgo.com/slideshows/seve...ng-the-7-train
    A tu masz stronkę MTA http://new.mta.info/ z cenami biletów etc.

EDIT
    Oczywiście trzeba pójść do żydowskiego raju fotografów z kilkoma wolnymi dolkami na wydanie w B&H Photo Video

EDIT2
    Co do bezpieczeństwa, odkąd Bloomberg przejął stery jest dużo bezpieczniej. Ja bym nie chodził nigdzie powyżej 100 ulicy, niektórzy mówią że Harlem jest obecnie bezpieczniejszy niż te rejony. Generalnie używaj głowy, nie zostawaj sam, trzymaj się ludzi, nie szukaj kłopotów i nic Ci nie grozi - jak wszędzie.

Co do samego odczucia i wrażeń możesz poczytać relacje z wycieczek kominka:
    http://kominek.es/category/travel-st...ork-city-2012/
    http://kominek.es/category/travel-st...ork-city-2013/

I pamiętaj, że wszystkie ceny, które widzisz są podane BEZ PODATKU OD SPRZEDAŻY. Trzeba doliczyć od 7% w górę. No i w knajpach napiwki to mus, 15-20%.

CENA - tak jak napisał kolega wcześniej, ok. 2000USD.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 25-01-2014 o 15:32
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Bilet już mam, kupiony po śmiesznie niskiej cenie, więc tego nie wliczam. Co do noclegów to chyba bardziej bym szukał czegoś na Brooklynie, bo tak przeglądając różne strony to widzę, że jest znacznie taniej niż na Manhattanie (co jest dla mnie zrozumiałe). Pokój spokojnie może być wieloosobowy, potrzebuje tylko miejsca do przespania się i umycia, nie oczekuje w zasadzie nic więcej.

Piszesz, że muzea są w NY za free, ale na stronie zalinkowanej przez Waldka jest coś zupełnie innego:
    http://www.polonia.net/nowy-jork/now...la-oszczednych
    Wszystko w zasadzie >20$. Będę próbował pewnie celować z wizytami w te happyhours o ile się uda tak rozplanować pobyt.

Do B&H na pewno mam zamiar zajrzeć

Dzięki za info ogólnie!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Bilet już mam, kupiony po śmiesznie niskiej cenie, więc tego nie wliczam. Co do noclegów to chyba bardziej bym szukał czegoś na Brooklynie, bo tak przeglądając różne strony to widzę, że jest znacznie taniej niż na Manhattanie (co jest dla mnie zrozumiałe). Pokój spokojnie może być wieloosobowy, potrzebuje tylko miejsca do przespania się i umycia, nie oczekuje w zasadzie nic więcej.

Piszesz, że muzea są w NY za free, ale na stronie zalinkowanej przez Waldka jest coś zupełnie innego:
    http://www.polonia.net/nowy-jork/now...la-oszczednych
    Wszystko w zasadzie >20$. Będę próbował pewnie celować z wizytami w te happyhours o ile się uda tak rozplanować pobyt.

Do B&H na pewno mam zamiar zajrzeć

Dzięki za info ogólnie!
    No ja też nie wliczam biletu - 2000USD z zapasem.
    Tu masz listę muzeów za free - http://gonyc.about.com/od/museums/ss...ty-Museums.htm
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

W zasadzie tydzień w NYC, to wystarczy na Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History, Museum of Modern Art + wjazd na Empire.

Domyślnie

Co do noclegów to chyba bardziej bym szukał czegoś na Brooklynie, bo tak przeglądając różne strony to widzę, że jest znacznie taniej niż na Manhattanie (co jest dla mnie zrozumiałe). Pokój spokojnie może być wieloosobowy, potrzebuje tylko miejsca do przespania się i umycia, nie oczekuje w zasadzie nic więcej.
    Ceny wyzsze niz w 2011 ale do zniesienia - przykladowe 3 dni w polowce lutego przy Central Parku (szukalem 1min wiec pewnie znajdziesz cos taniej). Ja wtedy znalazlem pokoj za 30usd/dobe w bardzo podobnej lokalizacji. Serwis godny zaufania, choc od mojego pobytu ceny urosly "deko". Na Brooklynie pewnie znajdziesz jeszcze taniej. Hostele i hotele odpuscilem bo chcac byc w miare blisko od centrum ceny zaczynaly sie od 90 dolcow wzwyz. Z perspektywy czasu powiem tak - lepiej cos blizej downtown, bo pozniej tracisz czas w metrze. Szczerze mowiac tydzien to nie za duzo, choc i tak wiecej niz ja mialem (4dni), wiec dasz rade zobaczyc sporo.

teraz rzucilem okiem na link od velaskeza - moim zdaniem hostele to gorsza opcja (porownaj cene 8bed dormira do tego co ja zapodaje wyzej ) - ladujac sie do mieszkania wlasciciela mozna dowiedziec sie duzo fajnych rzeczy o miescie, ktorych nie znajdziesz w zadnym przewodniku....

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    W zasadzie tydzień w NYC, to wystarczy na Metropolitan Museum of Art, American Museum of Natural History, Museum of Modern Art + wjazd na Empire.
    co kto lubi - jak preferowalem wloczege po China Town i innych "dzielniach" lub wyskoczyc na Queens i zajrzec do 5poinzt (mekka graficiarzy, po ktorej juz nie ma sladu) i inne dziwne miejsca

Druga sprawa - nie mam konkretnego planu jeszcze na to co chciałbym zobaczyć (wiadomo, kluczowe atrakcje), ale tak poza Times Square i tym podobnym może jakieś podpowiedzi? Chciałbym na pewno kilka galerii i wystaw odwiedzić (wiem, ze m.in kolorowe zdjęcia Capy mają być od końca stycznia wystawione), ale zanim zacznę wyszukiwać po necie może ktoś od razu coś odradzi albo poleci, byłoby fajnie

Jaki budżet pasuje przygotować na tygodniowy pobyt tam? Zakładając, że nie będę siedział na tyłku cały czas, tylko starając się zobaczyć jak najwięcej (w granicach rozsądku, nie jak japoński turysta) - i nie tylko jeśli chodzi o "zabytki/muzea" tylko ogólnie klimat miasta, ciekawe widoki (w końcu tyle się tych filmów stamtąd widziało, fajnie zobaczyć coś na żywo). Jedzenie raczej też w miarę budżetowo, bez ekstrawagancji. Jak wyglądają koszty w porównaniu do PL?
    proponuje Brooklyn Bridge obejrzec za dnia i nocy rowniez - fajne widoczki a poza tym fajny most.
    Staten Island Ferry - rowniez fajna panorama miasta.
    Co do budzetu to ciezko doradzac - wjazd na Empire koszt 27 dolcow, kilka atrakcji dziennie i masz pare naszych stowek wydanych. Jedzenie - jak nie przepadasz za makiem ani za jakimiś mega drogimi knajpami to sa rowniez opcje posrednie w ktorych zestaw robisz sobie sam i ile wazy tyle placisz - czesto prowadzone przez Azjatow - jedzenie swieze i sycące

poruszanie się po mieście. Dużo można zobaczyć "z buta" czy lepiej od razu kupić jakiś tygodniowy bilet na komunikacje miejską?
    tygodniowy, bo na przejscie miasta z buta to ci braknie tego tygodnia

zebys mial poglad na skale - potrzebowalem karte sim do tel , okazalo sie, ze w Stanach nie da sie jej kupic tak jak u nas w byle kiosku z gazetami - wiec pytam czlowieka na ulicy gdzie kupie karte - on wyjal smartfona wklepal w google maps i mowi do mnie - o tu nie daleko jest salon tmobile - okazalo sie, ze niedaleko oznaczalo drobne 27 km (akurat nie w NYC, tylko na zadupiach Milwaukee, wiec w centrum NYC bedzie blizej wszystko, ale i tak mnie gosc rozwalil tym tekstem)
    skala w NYC tez nie jest taka mala - przejscie po dluzszym boku Central Parku zwyklym tempem to ok 1h choc park wydaje sie malutki)
    Ostatnio edytowane przez Rafał_Sz ; 26-01-2014 o 08:39 Powód: łączenie postów

Domyślnie

Jak bedziesz na empire state to nie daj sie naciagnac na bilet z wjazdem na sama gore (klitka z brudnymi szybami), bo to strata pieniedzy, zdecydowanie lepszy widok jest z normalnego observation deck.

Bilet tygodniowy (MetroCard za 29USD) kup od razu na pierwszej stacji metra (Jamaica Station, jesli jedziesz/ladujesz z JFK), pojedynczy przejazd to ok 2,25USD.

Co do jedzenia, to jesli lubisz fastfoody... pizza na kawalki (3-5usd - manhattan), pasta, burgery... to bedziesz w raju, ja bylem

Domyślnie

Spać zawsze można też w hostelu. Zwłaszcza, że będziesz tam witał zasadniczo tylko na noc. Ja spałem na Manhattanie przy samym Hyde Parku za 42$ za noc.

Co do jedzenia, to w centrum jest drogo, ale praktycznie każda boczna uliczka i już masz dziesiątki sklepów i tanich knajp.

MetroCard musisz kupić, nie ma innej możliwości. Mi sprzedawał jakiś lokalny chłopak za 10$ tygodniową, gdzieś na Brooklynie, ale to się chyba nie liczy
    Czarny pasek na żółto haftowany

Domyślnie

4 - poruszanie się po mieście. Dużo można zobaczyć "z buta" czy lepiej od razu kupić jakiś tygodniowy bilet na komunikacje miejską?
    Jeżeli zamierzasz poruszać się pieszo to czas również pomyśleć o pogodzie w USA.

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów