Tak. D 700 to bardzo fajny aparat sprzed 6 lat. W dniu 01.07.2008r świat słusznie oszalał na jego punkcie.
Szukaj
Tak. D 700 to bardzo fajny aparat sprzed 6 lat. W dniu 01.07.2008r świat słusznie oszalał na jego punkcie.
Panerai vel Eliot Capone
Tylko to mnie trochę jednak zastanawia. Lata świetności minęły, obecne matryce nie oferują lepszego poziomu ? D700 ma pewny AF, żadne kurze, oleje na matrycy nie wchodzą w grę, ale znów jakby nie było to starszy i używany już sprzęt.
Mam takiego muzealnego d700 w domu ze dwa lata albo dłużej.
Oglądałem d610. Zabawka jakos w ręku. Trzeszczy niemal.
D800 za duże pliki. D trójki mi nie potrzebne.
Został d700. Nie żałuje.
Kupuj. Bedzie gites majonez.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Moje odczucie jest niestety takie, że im nowsze body, tym gorzej wykonane (mam na myśli np. jakość materiałów, z jakich jest wykonany korpus) w stosunku do poprzednika. Przykład? Proszę bardzo. Będąc jakiś czas temu w pewnym sklepie foto, wziąłem do ręki D5300 i... oniemiałem. Po prostu tandetny plastik, niczym w chińskich zabawkach. MZ Nikon (i zapewne konkurencja też) schodzi na psy pod tym względem...
Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 20-01-2014 o 21:44
Nikon
"za duze pliki" buty to moga byc za duze albo majtasy- duzo informacji potrzebuje duzo miejsca. jesli kolega mowi, ze d800 produkuje duze pliki to prosze zobaczyc sobie pliki z aparatow maloobrazkowych np. mamiyaleaf albo phaseoned700 to przestarzaly model- oczywiscie jej posiadacze beda do nieprzytomnosci krzyczeli jakie to piekne zdjecia i ze jak sie nie ma pojecia to i hasselblad nie pomoze zapominajac, ze jak sie ma pojecie to hassel bardzo pomoze a jak sie pojecia nie ma to d700 to o kant pupy mozna...
![]()
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
Tak sie składa ze mam średniaka.
Tak sie składa ze d700 po prostu robi zdjęcia.
Tak sie składa ze fotografia nie zawsze musi iść w parze z siedzeniem godzinami przed monitorem.
Tak sie składa ze ...
I by tak można dalej....
Ja tu własne odczucia opisywałem.
Mi wystarcza matryca z d700. Do ludzików jest super.
Chcesz mnie przekonać ze powinienem wymienić klamoty ? Dawaj foty.
Jesli nie zrobię ich swoim d700 będę myślał nad zmiana body.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
tak sie sklada, ze wlasnie o takich osobach jak ty, drogi kolego, popelnilem swoj kulawy post. mozesz dalej robic zdjecia d700 lub dowolna inna kamera. pozdrawiam i usmiech slep.s. "nie dawaj foty" lecz "czy moglbys zamiescic jakies fotografie" neandertalski slang zostaw dla czlonkow swojej rodziny i przyjaciol.
I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr
Witam
To może ja się podepnę pod ten post aby nie zakładać kolejnego ...
Przejdźmy do meritum ...
Jestem amatorem swego czasu posiadałem d90 z przyczyn "życiowych" musiałem go niestety sprzedać 3 lata temu ...no bywa
Głownie robiłem i nadal robię portrety i trochę amatorskich reportaży. Jakiś czas temu (1,5 roku) rodzina chcąc sprawić mi przyjemność i poprawić morale zakupiła w prezencie lustrzankę Sony Alfe 37 - nie pytać dlaczego to bo to nie ma sensu zebrali kasę i zrobili niespodziankę abym wrócił do robienia zdjęć bo wiedzieli jaką wielką przyjemność mam z tego. I cieszyłem się ogromnie że mam czym pstrykać
Lecz system Sony hmm to nie to pożyczałem od znajomego jego d90 bo bardziej mi zawsze pasował i jakoś dużo wygodniej lepiej mi się nim robiło zdjęcia i z tych zdjęć byłem bardziej zadowolony.
Dlatego pomyślałem że chyba należy wrócić do Nikona z wielu względów głownie z bardziej rozbudowanego systemu szkieł większej ilość no i mocno rozbudowany system wtórnego handlu (jest tego dużo). Jako że stopa życiowa też się odmieniła to chciałbym spróbować budować system ...
Co mnie interesuj :
-portrety domowe i out door - głownie to
-reportaże ale w mniejszej uwadze
- chciałbym budować system pod pełną klatę - wiem wiem nie gwarantuje to poprawy jakości fot jestem tego świadom ale chciałbym trzymać kierunek pełnej klatki i się jej uczyć
Mój budżet nie jest wielki 2-3 tys na całość .... więc liczę się z tym że sprzęt raczej wiekowy no własnie ale z czym startować chodzi mi o body z pełną klatką tak aby była dobra do nauki może z czasem dozbieram na coś nowszego
Co posiadam :
budżet na całość 2000-2500 zł
obiektyw 50 1,4 G -zostawiłem sobie po d90
karty pamięci SanDisc Extrem Pro
dostęp do Photoshopa CC
dużo chęci do nauki i cierpliwość do zbierania kasy na przyszłość
Czy coś relatywnie sensownego da radę wybrać w tej kasie bo wiem że to ona jest głównym wyznacznikiem
Dziękuję za odpowiedzi z góry
Skontaktuj się z nami