Szukaj
Jak tam przygotowania Wasze przed letnim sezonem?
Planujecie zakup jakiegoś sprzętu?
Co w planach macie do zrobienia?
Ja w końcu chciałbym wyjść na najwyższy szczyt w Polsce![]()
Plany ambitne, mam nadzieję, że mnie nie przerosną.
Przez najbliższe dwa lata chcę zrobić Wielką Koronę Tatr w dodatku ciekawszymi drogami niż normalne na niektóre szczyty. Pomoże mi w tym na pewno kurs skałkowy na który wybieram się z początkiem wiosny. Do tego odrobinę szczęścia, kogoś równie nienormalnego na drugi koniec liny i myślę, że pójdzie gładko.![]()
Co do sprzętu, to w tym roku główny zakup mieści się w jedynym słowie - szpej. Co do przygotowań, to od marca z powrotem na panel nieco podszlifować formę.![]()
Bajcy, Rysy są fajne przemyśl sobie np. wschód słońca na szczycie lub na Buli jeśli masz obawy, unikniesz tłumów a to na pewno pomoże w głębszej percepcji krajobrazu w tym miejscu bo panorama przednia![]()
Ostatnio edytowane przez vegetables ; 30-01-2014 o 23:49
Nie za wcześnie, na chodzenie z liną, rok po kursie skałkowym i panelu? Nie wiem oczywiście jakie masz przygotowanie, znajomość środowiska i doświadczenie w skale ( chodzenie i wspinanie to jednak trochę inny klimat, mimo wszystko ), ale jeżeli teraz robisz kurs skałkowy ( co tez o niczym nie świadczy, bo znam takich, którzy zrobili sporo dróg a skałkowego nigdy ;P ) to mi się wydaje, że trochę wczesnie. Pamiętaj, kurs skałkowy to nie Tatry. Zupełnie inna skała, inny klimat, inne wysokości, etc, etc.
d70s + N18-70 + N55-200
Kurs skalkowy robie tylko i wylacznie dla opanowania technik linowych. Rozeznanie w Tatrach mam duze, mysle ze obycie ze skala tez jest na dobrym poziomie. Co wiecej mam kilka przejsc pozaszlakowych bez sznurka i postanowilem w nowym roku jednak zaczac sie asekurowac. Mysle ze mnie tez zle zrozumiales. Dla mnie max granica w tym roku sa trudnosci dwojkowe i bede staral sie tego nie przekraczac.
Nawet nie chodzi o złe zrozumienie, po prostu, za dużo sytuacji spotkałem, gdzie ludzie nie rozumieli na co się porywają. Ty napisałeś o kursie skałkowym i chodzeniu poza szlakiem w Tatrach - to spory przeskok i spora różnica.
Na samym kursie skałkowym, nie nauczysz się technik linowych - poznasz podstawę, teorię, ale wciąż będzie Ci brakowało doświadczenia i praktyki. Skałkowy to tylko ~6 dni. Zła asekuracja może być gorsza od jej braku. Tutaj moim zdaniem warto poćwiczyć pod okiem bardziej doświadczonych, wyszkolonych wspinaczy.
d70s + N18-70 + N55-200
Pytanie do tych którzy przeszli Orlą Perć i Czerwoną Ławkę w Słowacji.
Orlą przeszedłem, jaki stopień trudności w porównaniu z Orlą występuje na Czerwonej Ławce?
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
Skontaktuj się z nami