Close

Strona 16 z 34 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 339

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    SB-800 ma inny kształt stopki i trzeba odpowiednio je ustawić w YN622, to będą działać.
    Dzięki za odp. Próbowałem już ją ustawić chyba w każdej pozycji. Doczytałem na zagranicznych forach że inni też mają z tym problem, co więcej napisali do Producenta i ten faktycznie potwierdził problemy z komunikacją między lampą SB800 wielka szkoda bo to moim zdaniem najlepsza lampa. Mimo wszystko jak ktoś by coś wymyślił to piszcie swoje uwagi. Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazerfzr Zobacz posta
    Dzięki za odp. Próbowałem już ją ustawić chyba w każdej pozycji. Doczytałem na zagranicznych forach że inni też mają z tym problem, co więcej napisali do Producenta i ten faktycznie potwierdził problemy z komunikacją między lampą SB800 wielka szkoda bo to moim zdaniem najlepsza lampa. Mimo wszystko jak ktoś by coś wymyślił to piszcie swoje uwagi. Pozdrawiam
    Poczytaj dokładnie - jedynym problemem z SB-800 jest brak poprawnego styku lampy z YN622.
    Odpowiednie wysunięcie lampy rozwiązuje całkowicie problem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Więc opiszę co dokładnie zrobiłem i swoje uwagi.
    Zauważyłem że najistotniejsza jest kolejność podłączenia i włączenia całego zestawu.
    1. Podłączyć cały sprzęt
    2. Włączyć Lampę
    3. Włączyć YN-622N
    4. YN-622N na Aparacie
    5. Aparat

Mój test: SB800 jak i SB900 Działają świetnie (nie trzeba niczym ruszać na stykach) pomierzyłem i przeanalizowałem stopki i gniazda. Moim zdaniem to kolejność podłączenia i włączenia.
    Problemem jest jednak fakt że urządzeniu zdarza się odpalić z pełną mocą lub minimalną zamiast poprawnej. W tym przypadku nie ma znaczenia czy to SB800 czy SB900. Zauważyłem że jak np. błędnie odpali 2 razy to trzeba zmienić przysłonę i potwierdzić połową spustu. W moich czterech YN-622N bez problemu działały białe enelopy.
    Reasumując urządzenia są świetne ale czasem potrafią błędnie odpalić.
    Ciekawe czy YN-622-TX rozwiąże problemy.

Domyślnie

Włączę się do tego wątku z moimi obserwacjami dotyczącymi trybu zdalnego sterowania z nadajnika w trybie manualnym (czyli zdalnie regulujemy moc w całym zakresie). Do testów postawiłem d700 na statywie z nadajnikiem ustawionym w tryb manualny (pomarańczowa dioda). Obok na statywie postawiłem sb910 na odbiorniku, lampa w trybie TTL.
    Włączyłem wszystko.
    Nadajnikiem zmieniłem moc na maxa (aż odpowiednia dioda odmówiła potrójnego mignięcia dla pełnego kroku, nie weszła też zmiana o 1/3 czyli nadajnik został ustawiony na maxa).
    Zrobiłem serię zdjęć zmieniając każdorazowo moc o -1 aż dioda nie zamrugała trzykrotnie. w sumie 8 fotek
    Przestawiłem lampę na manual, ustawiłem moc 1/1 i zrobiłem serię zdjęć zmniejszając moc o pełny krok aż do 1/128. Też 8 fotek.

Co się okazało:
    Lampa w manualu przy 1/1 świeci mocniej niż maxymalny strzał z nadajnika.
    Maxymalny strzał z nadajnika odpowiada 1/2 mocy lampy w manualu.
    Minimalny strzał z nadajnika wyemitował mniej światła niż lampa na mocy 1/128 - fotka jest wyraźnie ciemniejsza.

Wniosek taki że nie odpalę lampy na maxa w trybie zdalnego sterowania :/ Cała skala z 8, pełnymi krokami nadajnika jest przesunięta w dół względem lampy. Instrukcja podaje że kompensacja na lampie sumuje się z ustawieniami zdalnymi z nadajnika ale dla zdalnego manuala nic to nie daje. Ustawiłem na lampie +3 w TTL, a nadajnik jak wyżej w transmisji manualnej z mocą na maxa i wynik taki sam jak bez korekcji na lampie (i też słabszy niż full power z lampy w manualu).

poproszę posiadaczy sb910 i yn-622 o zbadanie czy ich wyzwalacze też odpalają lampę manualnie słabiej niż manual bezpośrednio ustawiony na lampie (głównie chodzi mi o górną granicę)

Domyślnie

Mogę dodać że w trybie TTL na SB800 jak i SB900 poprawny strzał jest dopiero po dodaniu w nadajniku +1 (wtedy jest poprawne naświetlenie takie jak by była lampa podpięta bezpośrednio w body) czyli faktycznie tak jak by zakres środkowy jest błędny.

Ciekawostka błędnego odpalania: kiedy złożymy cały sprzęt i z nadajnika kilkakrotnie klikniemy test (nadajnik i odbiornik w TTL) raz na jakiś czas zdarza się że lampa odpali pełną mocą. Może ktoś sprawdzić czy też tak ma?

Domyślnie

Mi się tak nie trafiło. Porównywałem też fotki w trybie TTL zrobione z nadajnika jak i z korpusu i były identycznie naświetlone.

Domyślnie

Czy Wam też się zdarza, że mając założonego YN622 zawiesza się korpus
    W moim przypadku to D700.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Czy Wam też się zdarza, że mając założonego YN622 zawiesza się korpus
    W moim przypadku to D700.
    To ogólnie znana przypadłość, szczególnie przy D700. Początkowo dużo na to to narzekano w internecie, teraz ucichło... chyba cena YN622, w porównaniu z innymi wyzwalaczami, sprawiła, że przestało to być wielkim problemem.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    To ogólnie znana przypadłość, szczególnie przy D700.
    Ale dobrze rozumiem, że tylko w duecie YN622+D700
    Czy może przypadłość D700 ogólnie
    Pytam, bo korpus mam od 3 lat i w pierwszej chwili przestraszyłem się, że pucha nawala, w ogóle nie powiązałem faktów, dopiero po kilku sesjach wpadłem na "trop"
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    A to psikus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boa Zobacz posta
    Ale dobrze rozumiem, że tylko w duecie YN622+D700
    Czy może przypadłość D700 ogólnie
    Pytam, bo korpus mam od 3 lat i w pierwszej chwili przestraszyłem się, że pucha nawala, w ogóle nie powiązałem faktów, dopiero po kilku sesjach wpadłem na "trop"
    Jak się pojawił YN622, to w chyba w komentarzach do artykułów o nich pisali, że właśnie zdarza się zawiesić YN622 i jednocześnie zawiesić body. Na pewno jedna osoba pisała o D700.

Nie mogę teraz tego znaleźć
    Nikon

Strona 16 z 34 PierwszyPierwszy ... 6141516171826 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów