Close

Strona 43 z 67 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 669

Wątek: Canon EOS 6D

Domyślnie

Tak samo jak w nikonie nie ma następcy d700, tak w canonie 1ds3/5d2 ( nie powstało żadne body dające poprawę detalu i niskiego iso)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    i D700
    jesli nie zauwazyles jeszcze zmiania sie troche sytuacja na rynku u obu producentow - obaj wprowadzili tanie
    FF dla mas (6D / D610) i teraz jesli cały low segment łącznie z amatorskim/semi-pro FX jakim jest D610 dostaje
    matryce 24mpix robi sie w tym segmencie baardzo ciasno - masz juz w ofercie body D4(s), D800, D610, takie
    body na start byloby na ta chwile pewnie w cenie albo drozsze od D800 (bo ten jest juz 2 lata na rynku
    a tu nowosc), dodatkowo jak chcialbys marketingowo sprzedac ludziom taka puszke - ja rozumiem profi foto
    ktorzy wiedza czego chca, ale bogaci amatorzy itp itd. jak im wmowic ze np. 16mpix za 10 tys jest lepsze od 36
    mpix za 8 tys

z kolei nastepcy D300s tez moze byc baaardzo ciasno - bo takie body musialoby kosztowac cos w okolicach
    obecnej ceny D610 i teraz dla takiego D400 masz konkurencje wewnatrz jednej firmy w postaci D610 (ktory
    w DX daje 10 mpix) oraz niewiele drozszego D800 (ktory realnie jest obecnie nalepsza puszka DX w Nikonie
    - 16mpix, 6fps z gripem, zajeb... matryca etc.) a w bonusie dostajesz pelna klatke

ja wiem, ze kazdy patrzy na zasadzie, bo on by chcial to i tamto i reszte ma sie na ogol w czterech literach,
    ale w tym segmencie robi sie naprawde juz gesto...

Domyślnie

Oczywiście, że zauważyłem.
    Innymi słowami można to opisać w ten sposób, że Nikon olał dotychczasowych klientów, a wypuścił korpusy dla klientów olewanych uprzednio.
    To tak, jakby BMW zakończył produkcję wszystkich modeli ///M (D300s -> M3, D700 -> M5), uzasadniając to tym, że wprowadza na rynek auta elektryczne oraz nowe wypasione X1 (mikro SUV), a przecież nie może trzepać zbyt dużo modeli bo będzie zbyt gęsto.
    Może i brzmi logicznie, ale dotychczasowych użytkowników ///M nie zadowala. Ci cierpliwsi poczekają na opamiętanie firmy (dopóki im się obecne auto nie znudzi, nie zarżną go albo nie skończy im się leasing), a ci mniej cierpliwi kupią Audi RS6 albo inne AMG...
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

kichu, zapomniałeś o Df. Obecnie segment FX w nikonie to D4, D800/D800e, Df, D610. - 4/5 body - naprawdę sporo, na rynku mniej pojemnym niż DXowy
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Skakanie z systemu na system to chyba najlepsza droga do stracenia kasy. Zwykle to operator aparatu ogranicza możliwości sprzętu, a nie na odwrót.

Poza tym to raczej nie jest przypadek, że Canon i Nikon tak się rozmijają w specyfikacjach i przeznaczeniu puszek (najbardziej to po duecie D800/5D widać). Raz reporterski canon, raz studyjny nikon - później na odwrót. Ci którzy robią powiedzmy studyjne czy krajobraz, na daną chwilę by mieć najlepszy aparat w tej kasie wybiorą wielomegapikselowca. Za powiedzmy 2 lata znowu się rolę odwrócą i znowu chcąc mieć najlepszy wybór - przeskoczą na konkurencje kupując body i nowe szkła. Wiadomo, że dużo osób to gadżeciarze i chcą mieć co jakiś czas nowe zabawki, więc zmieniają szpeje, niekoniecznie z uzasadnionych fotograficznie powodów. A dla producentów biznes się kręci
    Dlatego osobiście bardzo cieszę się, że ludzie zmieniają systemy i kupują nowszy sprzęt, dzięki temu biznes jak zauważyłeś się kręci, powstają nowe aparaty a te ciut starsze lądują na wtórnym i można zaopatrzyć się w świetny sprzęt w dobrej cenie. Ogólnie możliwości wzrastają, chociaż niestety z tego co się czyta spada kontrola jakości.
    Boxing is like Christmas - it's better to give than to receive

Domyślnie

Innymi słowami można to opisać w ten sposób, że Nikon olał dotychczasowych klientów, a wypuścił korpusy dla klientów olewanych uprzednio. Może i brzmi logicznie, ale dotychczasowych użytkowników ///M nie zadowala. Ci cierpliwsi poczekają na opamiętanie firmy (dopóki im się obecne auto nie znudzi, nie zarżną go albo nie skończy im się leasing), a ci mniej cierpliwi kupią Audi RS6 albo inne AMG...
    Zaraz, ale tylko Nikon - w Canonie masz dokladnie to samo... tez nie ma nastepcy 7D... podobnie jak przy D300s chodza tylko plotki. A 5D MKIII i D800 dokladnie zamienily sie miejscami w stosunku do poprzednikow. (body o specyfikacji bardziej reporterskiej vs mpix).

Domyślnie

O Canonie się nie wypowiadam - nie znam. Taki OT, już go kończę
    F70, F100, S5Pro, Z6III, S 10-20, N24 2.8D, N35 1.8G, N50 1.8D, N85 1.8D, N180 2.8D, N24-120 4S, V20/2.8.
    Metz 40MZ3i, Metz 54MZ4i, Sony A5000 i A6600.
    ex - F3HP, F80s, D100, D610, N18-200, A6300

Domyślnie

Też jakoś totalnie nie rozumie tego sporu o wyższość puszek. Nie wiem jak Wy ale ja podejmując decyzję o wyborze body, najpierw zwracam uwagę czy są odpowiednie do moich potrzeb szkła w danym systemie i czy będzie mnie na nie stać. Następnie patrze, czy pasuje mi dana "guzikologia" i to jak leży dana puszka w mojej dłoni.
    To że wybrałem akurat 6d, a nie d610, było podyktowane, tylko i wyłącznie tym, że posiadałem już szklarnie canona, i canon ma jeszcze kilka szkieł które chce posiadać, a akurat ich nikonowskie odpowiedniki są w danym przypadku gorsze i droższe. Wole też bardziej obsługę canona niż nikona. Przed wyborem nie przeczytałem ani jednego testu canona 6d, czy nikona 600...
    Rozważania o matrycach moim zdaniem miały sens za czasów kiedy to canon miał 5d mkI, a nikon nie miał nic w FF i generalnie nie było wiadomo czy i kiedy wypuści. Teraz moim zdaniem oba system idą łeb w łeb.

Domyślnie Canon EF 40mm F2.8 STM

Wybaczcie, że odejdę trochę od tematyki ostatnich postów Mam pytanie do użytkowników obiektywu Canon EF 40mm F2.8 STM.
    Prezentowane wcześniej przykłady zdjęć przy całkowicie otwartej przysłonie są zacne, co do tego zastrzeżeń nie mam. Wyczytałem gdzieś, że po przymknięciu już do np. 5.6 (o F8.0 nie wspomnę) jakość zdjęć (ostrość) leci gwałtownie w dół. Zniechęciłem się do szkiełka, ale kolejne recenzje temu przeczyły. Na photozone.de wręcz piszą, że ostrość na F2.8 jest świetna, a po przymknięciu tylko rośnie. Kupiłem i... no właśnie: jest tak jak czytałem w pierwszej recenzji. Przysłona 2.8 - ostrość żyleta. Przymknięte powyżej 5.6 szkiełko daje efekt jakby poruszenia. Obiektyw wrócił do sklepu, a ja zdegustowany postanowiłem nabyć Sigmę 35/1.4. Niestety (albo stety) po ochłonięciu przemówił do mnie argument kompaktowości tego szkiełka, stąd zapytuję: jak to u Was jest po przymknięciu? Czy to kwestia egzemplarza, czy wszystkie tak mają?
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Innymi słowami można to opisać w ten sposób, że Nikon olał dotychczasowych klientów, a wypuścił korpusy dla klientów olewanych uprzednio...
    Ci olewani uprzednio się nie liczą, ważny jest następca tego na co ty czekasz. Choć z twoich wpisów wnioskuję, że ty w ogóle nie planujesz zakupu FX, więc po co te docinki? Nie ma nastepcy D700 jako aparatu do repo, ale są za to 3 inne FX - D610 dla wchodzących w FX, D800 do studia (ale nie tylko) i Df - retro. Plus D4 dla profi. 4 modele pełnoklatkowe. Nikt inny tego nie oferuje - z canonem włącznie, który ma trzy pełnoklatkowce (6D, 5Dmk3 i 1DX).

Nie liczę antyków 1Dsmk3 ale i D3x dla równowagi - zdaje sie że te modele sa nadal w ofertach firm, ale pewnie zbyt nie jest za duży, bo wewnątrzną konkurencję im robią 5Dmk3 i D800.

Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
    Też jakoś totalnie nie rozumie tego sporu o wyższość puszek. Nie wiem jak Wy ale ja podejmując decyzję o wyborze body, najpierw zwracam uwagę czy są odpowiednie do moich potrzeb szkła w danym systemie i czy będzie mnie na nie stać. Następnie patrze, czy pasuje mi dana "guzikologia" i to jak leży dana puszka w mojej dłoni.
    To że wybrałem akurat 6d, a nie d610, było podyktowane, tylko i wyłącznie tym, że posiadałem już szklarnie canona, i canon ma jeszcze kilka szkieł które chce posiadać, a akurat ich nikonowskie odpowiedniki są w danym przypadku gorsze i droższe. Wole też bardziej obsługę canona niż nikona. Przed wyborem nie przeczytałem ani jednego testu canona 6d, czy nikona 600...
    Rozważania o matrycach moim zdaniem miały sens za czasów kiedy to canon miał 5d mkI, a nikon nie miał nic w FF i generalnie nie było wiadomo czy i kiedy wypuści. Teraz moim zdaniem oba system idą łeb w łeb.
    Bardzo rozsądny wpis.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 43 z 67 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów