Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: SB700 vs SB800

Domyślnie

cyt.:"No, w każdym razie osobiście nie jestem zachwycony 700ką, chociaż ten stały TTL BL daje się w miarę łatwo korygować". [/QUOTE]
    Podzielam tą opinię.Mnie też 700-ka nie przypadła do gustu, sprzedałem ją po pół roku i kupiłem używaną SB 800. Głównie ze względu na ten wszechobecny TTL BL oraz mikro przełącznik, do którego obsługi trzeba mieć paluszki jak u niemowlaka.
    J.P
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

Jak miałem SB-800 to wnerwiał mnie krzyżak i ogólnie obsługa lampy. SB-700 nie kupiłem ze względu na brak możliwości wyboru przez użytkownika trybu TTL BL i TTL. SB-900 nie kupiłem bo się przegrzewa. Kupiłem SB-910 i jestem naprawdę zadowolony. Obsługa super, nie przegrzewa się, szybko się ładuje więc można walnąć serią w sporcie, wymiary to też dla mnie plus bo palnik zawsze dalej od osi obiektywu. No i zoom ma większy zakres co też się czasami przydaje. Generalnie lampa idealna do pracy.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Jak miałem SB-800 to wnerwiał mnie krzyżak i ogólnie obsługa lampy. (...)
    Dla mnie obsługa 800ki jest ok- błyskawiczne przejścia między trybami i łatwa korekta +- błysku. Jednym ruchem zdejmuję i właściwie bez patrzenia na lampę zakładam mydelniczkę. Ale jak pisałem wcześniej- właściwie nie korzystam z CLSa, a jak chcę pogrzebać (głównie z nudów raczej ) w menu, to na wysuwanym odbłyśniku jest ściągawka, gdzie czego szukać Więc sb800 mają wszystko czego ja potrzebuję, a 700kę kupiłem, bo nowych 800ek na rynku brak a dodatkowo nie natknąłem się na wyraźne info o braku zwykłego TTL i możliwości wyłączenia termicznych zabezpieczeń.
    Między innymi stąd udział w tym wątku, coby inni mieli łatwiej, bardziej "na wierzchu" tę wiedzę

ps. Włącznik również wydaje mi się b. delikatny...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Co do wnerwiania przez krzyżak, to miałem na myśli jego pracę, ogólne wykonanie i luzy. W SB-910 jest to lepiej wykonane. Zoom lampy też pracuje ciszej. To takie drobiazgi
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Wstępnie padła decyzja wysyłam do wyceny do serwisu Nikona, jeśli okaże się naprawa powyżej 500zł to chyba kupie na próbę tę sb910. Dzięki za sugestie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    Wstępnie padła decyzja wysyłam do wyceny do serwisu Nikona, jeśli okaże się naprawa powyżej 500zł to chyba kupie na próbę tę sb910. Dzięki za sugestie
    Rozejrzyj się również po niezależnych serwisach- często ekspertyza gratis
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Dziś popracowałem nieco 700ką również w plenerze- potwierdziła się obawa o upierdliwość zdejmowania i zakładania mydelniczki Przechodząc z wnętrz, gdzie mydelniczka potrzebna ( a i moc mniejsza spoko wystarcza) na powietrze, konieczne było zdejmowanie dyfuzora. Specjalnie mocnego zastanego dziś nie było, mimo to mydelniczka zabiera tyle, że demontaż na zewnątrz konieczny, żeby zrównoważyć. Ponowne założenie mydelniczki żmudne i wymaga precyzji. Ponadto- mam wrażenie- te wszelkie występy na dyfuzorze się wkrótce zetrą i mogą być problemy. Na szczęście moja SB 800 wróciła z serwisu i w plener to jednak ona będzie, a tylko wnętrza z 700ką- przynajmniej w okresie 2letniej gwarancji Wniosek taki, eśli ktoś dopala w plenerze, to używana 800ka albo nowa 910ka właściwszym wyborem.

ps. Sprawdziłem też, że nowa 700ka ma nieco zimniejsze światło niż 800ka po wymianie palnika- pewnie jednak to sprawka kilkuletniej mydelniczki, bo z dyfuzorami porównywałem. Gdy czas pozwoli, porównam bez mydelniczki i z innym egzemplarzem...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

No ja dzisiaj myślałem, że lampę rozniosę przez ten dyfuzor... g**** nie da się nijak założyć. Ale zabawa CLS-em jest niesamowita ... SB-910 jest czulsza jeśli chodzi o Remote. W zgaszonym mieszkaniu wywoływałem ją z drugiego pokoju z zamkniętymi drzwiami (z szybą). Pokoje leżą obok => nie na przeciwko siebie. W pewnym momencie zgupiałem czy to nie działa jakoś radiowo , bo nie byłem w stanie usadzić lampy , aby druga mi się nie wywołała...
    "Nikon"

Domyślnie

Wycena w serwisie nikona naprawy sb 800 koszt 750zł do wymiany palnik, dyfuzor i płyta wyzwalania poszukam raczej używki pewnie w podobnych pieniądzach.

Domyślnie

Potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi użytkowników: SB-800 (poza sterowaniem - ale tylko w trybach "zaawansowanych") to wyśmienita lampa.
    Jakiś czas temu nabyłem SB900 (nie było jeszcze 910), z myślą sprzedaży SB800. Niedługo sprzedałem, ale... SB900. Seria zdjęć włącza zabezpieczenie (szybciej założyłem SB800 niż ostygła SB900). Wyłączenie zabezpieczenia spowodować może przypalenie przedniej soczewki (Fresnela).
    Do używania na aparacie SB800 jest doskonała: korekcja ekspozycji ekspresowa, tryby pod ręką, moc "wystarczająca" (choć zawsze można chcieć więcej), energooszczędna, dość mała, lekka. Jeśli się uprzeć, to za wadę można uznać krótki zoom.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów