Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: SB700 vs SB800

Post SB700 vs SB800

Witam!

Nie zagladalem dlugi czas na forum. Wczoraj szukalem informacji na temat SB700.
    Otoz przymierzalem sie do zakupu SB800 i wtedy zauwazylem SB700 i szukalem porownania tej pary.
    Ale porownania byly w wiekszosci miedzy SB700 i SB900 czasami przewinela sie SB600 lub lampa innej firmy.

Moje pytanie brzmi: Czy cos mnie ominelo wzgledem SB800.
    Dlaczego ten flash jest jakby omijany? Czy cos z nim jest nie tak?
    Na kilka stron forum widzialem moze 2-3 posty z SB800 w watkach o SB700.

Ktory z tej pary polecacie? Nie chodzi mi o czysto techniczne parametry bo te sprawdzilem. Bardziej o urzytkowanie, niezawodnosc, ergonomie itp. itd
    Wykorzystywany bedzie glownie do domowego urzytku.

Uprzedzajac pytania; dlaczego SB800 Porzyczylem kiedys od kolegi i tak mi jakos przypadl do gustu, SB900 za wysoko na moje umiejetnosci a o SB700 do wczoraj nie wiedzialem ze istnieje i w zestawie z moim malutkim D3100 wydaje sie idealny.
    Nikon D3100, AF-S NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED VR

Domyślnie

sb800 to chyba najlepsza lampa ze stajni nikona
    mocy ma dość a poza guzikologią jest nie nie do zdarcia
    przyciski potrafią wkurzać za to w reporterce jest świetna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MJK85 Zobacz posta
    Moje pytanie brzmi: Czy cos mnie ominelo wzgledem SB800.
    Dlaczego ten flash jest jakby omijany? Czy cos z nim jest nie tak?
    Na kilka stron forum widzialem moze 2-3 posty z SB800 w watkach o SB700.
    SB800 jest już nieprodukowana stąd zapewne mniej wątków na jej temat.
    Dla większości amatorów SB700 będzie najlepszym rozwiązaniem wśród nowych lamp systemowych.

Domyślnie

Spory dylemat SB-800 rzeczywiscie swietna lampa, urzywana mozna dostac za £250-270 gdzie nowa SB-700 kosztuje £228. Gabarytowo sa zblizone.
    Chyba zdecyduje sie na SB-700 glownie dlatego ze jest nowa a narazie nie potrzebuje duzo mocy do zestawu jaki posiadam i rodzaju fotografii ktora aktualnie sie zajmuje.
    Dzieki za odpowiedzi
    Nikon D3100, AF-S NIKKOR 18-105mm 1:3.5-5.6G ED VR

Domyślnie

SB700 jest dla mnie mistrzem jeśli chodzi o ergonomię.
    Wszystko ustawia się szybko i przyjemnie + ma fajne wyposażenie (np "twarde" filtry)
    400D -> 60D -> D300s -> D50 -> D600

Domyślnie

By poczytać o SB-800 więcej musiałbyś sięgnąć do bardzo starych postów na forum, albo wręcz do archiwum, czyli tekstów ocalałych cudem po jednej z awarii, które się kiedyś przydarzyły.
    Na forum jest mało informacji ponieważ w skrócie:
    - lampa jest super
    - praktycznie nic się z nią nie dzieje, to co tu pisać
    - to lampa zawodowa, przeznaczona do bardzo wydajnej pracy porterskiej, więc amatorom zwykle doradzano tańszą SB-600
    Dodatkowo:
    - ma ciut bardziej skomplikowaną obsługę: trzeba rzeczywiście przeczytać instrukcję lub się dowiedzieć jak działa
    - ma chyba największą moc z lamp Nikona, stosowanych dziś w fotografii cyfrowej
    - jest zgrabna, szczupła, niezbyt wysoka
    - nie ma bajerów komercyjnych typu rozpoznawanie filtrów barwnych, czy ciut lepiej zaprojektowany interfejs i przyciski
    - posiada praktycznie wszystkie funkcje najnowszych lamp: zoom, sterowanie grupami lamp, rozpoznawanie nasadki "mydelniczki" poprzez "cyngiel" ustawiający rozsył światła na maksymalną szerokość, błysk stroboskopowy, itd.
    - filtry miękkie żelowe w porównaniu do filtrów twardych są trochę mniej przyjemne w obsłudze
    - na Eneloopach szaleje jak dzika, szczególnie po dołożeniu dodatkowego, opcjonalnego piątego akumulatorka

PS. Ja *zdecydowanie* polecam jej zakup zamiast każdej innej. Dziś dostępne są jedynie egzemplarze używane, często niewiele, od hobbystów kupujących lampę do okazjonalnej pracy. To oznacza, że jej żywotność nie została nawet wykorzystana w 1%. A cena jest taka sama jak pozostałych lamp praktycznie. Jeżeli ktoś preferuje lekkość zestawu - wówczas SB-700 jest jakąś alternatywą. Jednak 910 to przerost formy nad treścią i do tego słabsza i ogromna.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 09-08-2012 o 13:05

Domyślnie

sb800 to najlepsza lampa ze stajni nikona
    D800, F90x, N 24-70/2.8, N 60/2.8 D micro, N 50/1.4, 3xElfo, SB 900,

Domyślnie

SB 800 po ok.5-6 latach wiernej pracy pojechała na wymianę zużytego palnika do serwisu.
    W ramach uwspółcześniania "wyposażenia" postanowiłem zakupić jedną z nowych lamp Nikona. Ze względu na podobną do sb800 wagę i gabaryty padło na sb700- bo moc minimalnie mniejsza niż sb910, a automatykę lampy, stroboskop itp. funkcjonalności mam w innych lampach.
    Od wczoraj jest więc sb700 i mimo że wcześniej poczytałem, przejrzałem specyfikacje i porównania sb700 do sb910 przegapiłem dwie istotne sprawy, które mnie zaskoczyły:
    - brak możliwości wyłączenia zabezpieczenia termicznego, więc ryzyko spowolnienia pracy czy nawet zablokowania lampy niezależnie od mojej woli,
    - stale włączony TTL BL przy matrycowym i centralnym pomiarze światła.
    Nigdy nie udało mi się przypalić żadnej lampy- nie tłukę seriami i na full- więc pierwsze co chciałem zrobić, to wyłączyć zabezpieczenie, a tu zonk Drugi szok, to ten stały TTL BL...
    Nie ukrywam, że gdybym się dopatrzył, wziąłbym 910kę.
    I tu pytanie do pracujących na 700ce- czy zdarzyło Wam się, że spowolnienie gotowości lampy przeszkodziło w normalnej (reporterskiej) pracy oraz, czy ten TTL BL "wykłada" się często? Doraźnie, na szybko, pstryknąłem w zupełnej ciemności obiekt znajdujący się w dużej odległości od tła- tj. warunki w których na sb800 ustawiłbym TTL, bo nie ma co balansować - i niby jest OK... Może więc ta sb700 jest już taka cwana, że sama wie "co i jak", ale wolę dopytać- bo wątpię...
    Jeszcze pytanie do tych którzy przesiadali się z 800ki (albo 600ki)- są jakieś sytuacje, które wnerwiają w porównaniu z tymi starszymi lampkami?

ps. Ktoś wie, jaki jest najnowszy soft tych lamp- w mojej 6.001...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Ech moja sb 800 padła po 3 latach, nie ma synchronizacji i wali za każdym razem na full, jedzie do serwisu. Druga po 2 latach spalił się palnik. Ale sporo ich używam, zastanawiam się czy szukać nowszej wersji 910??? czy używki sb800 ?? teraz i tak lampy rzadko błyskają z pełną mocą, iso można spokojnie na 6400 wrzucić, także ta moc sb800 chyba i tak nie jest już tak potrzebna.

Domyślnie

Jeśli masz te sb800 od nowości, to je napraw i nie szukaj lepszego... Mi lampa potrzebna głównie na aparacie, więc ułatwienia ergonomiczne CLSa itp. tych najnowszych nieszczególnie konieczne, a np. szybka korekta siły błysku w sb800 prostsza niż w sb700. Jeśli w sb910 jest podobnie, to bym się nie pchał. To co można uznać za fajne, to możliwość uzyskania równomiernego oświetlenia kadru- np. jak w starych sb25. Tyle, że kto teraz zdejmuje "mydelniczkę", więc ta funkcjonalność rzadziej wykorzystana Aha, zakładanie "mydelniczki" też jest w sb700 bardziej upierdliwe, czasochłonne i wymaga uwagi i w 910ce pewnie podobnie...
    No, w każdym razie osobiście nie jestem zachwycony 700ką, chociaż ten stały TTL BL daje się w miarę łatwo korygować. Będę miał kiedyś trochę czasu, to posprawdzam czy precyzja błysku porównywalna do sb800, ale zdaje się, że tu jedynie generacja puszki ma znaczenie...
    Marek

Zakon Fuji

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów