Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: CF czy SD ?

Domyślnie

koledzy z forum też się rozpisali o tym tutaj
    F50 | D80 | D100
    Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
    Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6

Domyślnie

Gdzie stało napisane, że SD radzi sobie lepiej przy ciągłej transmisji danych (czyli wideo), a CF w przypadku pojedynczych plików (czyli zdjęcia). Wydaje mi się jednak, że przy obecnych prędkościach kart znaczenie ma juz jedynie pojemność, rozmiar i cena.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zimnosek Zobacz posta
    Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Zaopatrzę się w kartę SD 32 GB (95 mb/s). Posiadam już taką 16 GB i 8 GB. I teraz pytanie do filmowców (chodzi o imprezy - ślub + wesele): ile przeciętnie potrzebujecie pamięci na nagranie jednej imprezy ?
    W Nikonie na ślub + wesele + przygotowania powinno starczyć 32-64 GB - wszystko zależy jak kręcisz.
    Jeśli tak jak to się robiło kiedyś - czyli kilkugodzinnego tasiemca, to może i 64 GB braknąć.
    Jak tak jak się to w większości robi teraz - czyli fragmentami, to 32 GB wystarczy - ja mam nagrane wesele kolegi z 2 lustrzanek (D7000 + D5100) i całość ma 32 GB.

Co do karty - wg. mnie nie warto brać karty Extreme Pro dla filmów. W zupełności starcza Ultra (30 MB/s), albo jak chcesz pewniejszą, to Extreme (45 MB/s).
    Nikon ma bitrate max 24 Mbps i nie ma problemów nawet z powolnymi kartami. To nie Canon gdzie ustawili bitrate na 45Mbps (albo i więcej) i 60D potrafił się przytkać na karcie Extreme Pro 95MB/s.

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    Gdzie stało napisane, że SD radzi sobie lepiej przy ciągłej transmisji danych (czyli wideo), a CF w przypadku pojedynczych plików (czyli zdjęcia). Wydaje mi się jednak, że przy obecnych prędkościach kart znaczenie ma juz jedynie pojemność, rozmiar i cena.
    SD radzą sobie lepiej przy transmisji ciągłej, bo są to karty half-duplex - czyli komunikacja idzie tylko w jedną stronę - albo odczyt, albo zapis, a przełączanie się pomiędzy trybami jest bardzo powolne.
    Nawet przy obecnych prędkościach ma to znaczenie - przy dostępie losowym lub zapisie małych plików karty CF są znacznie szybsze od SD (nawet kilkanaście razy)
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 02-01-2014 o 15:03
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zimnosek Zobacz posta
    Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Zaopatrzę się w kartę SD 32 GB (95 mb/s). Posiadam już taką 16 GB i 8 GB. I teraz pytanie do filmowców (chodzi o imprezy - ślub + wesele): ile przeciętnie potrzebujecie pamięci na nagranie jednej imprezy ?
    Chcesz filmować śluby a nie wiesz jaką kartę pamięci wybrać? Myślę, że powinieneś mieć znacznie poważniejsze dylematy.

A co do Twojego pytania: przeciętnie około 200 GB, ale to zależy od:
    1. długości filmu jaki chcesz oddać klientowi
    2. ilu aparatów masz zamiar użyć
    3. jakiej jakości będzie materiał który zarejestrujesz.

PS karta 95 MB/s to w tym wypadku zbytek. Wszystko od 30 MB/s da radę. Np: http://www.pixmania.pl/sd-sdhc/lexar...2964070-a.html
    Ostatnio edytowane przez sv ; 02-01-2014 o 18:38

Domyślnie

Canon z wgranym Magic Lantern i karta 30 Mb/s nie wyrabia
    D5200 , D90 + Tamron 2,8 , sb-910 nikon , Nikon 35mm F1,8 , 85mm F1,8 , oraz Sony FX-1000 i akcesoria.

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pablo998 Zobacz posta
    Canon z wgranym Magic Lantern i karta 30 Mb/s nie wyrabia
    On nawet nie wie jaką ma kartę kupić, a Ty wyskakujesz z ML? Przecież napisał, że zapodał sobie d800 i będzie robił karierę w świecie filmów ślubnych

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    On nawet nie wie jaką ma kartę kupić, a Ty wyskakujesz z ML? Przecież napisał, że zapodał sobie d800 i będzie robił karierę w świecie filmów ślubnych
    No tak racja, ML nie dla D800
    D5200 , D90 + Tamron 2,8 , sb-910 nikon , Nikon 35mm F1,8 , 85mm F1,8 , oraz Sony FX-1000 i akcesoria.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów