Witam, posiadam D800 mam zamiar nagrywać filmy w HD. Jaka karta lepiej będzie spisywała się do tej roli CF czy SD ? Widzę, że CFy są o troszkę droższe. Są jakieś różnice jeśli chodzi o CF i SD ?
Szukaj
Witam, posiadam D800 mam zamiar nagrywać filmy w HD. Jaka karta lepiej będzie spisywała się do tej roli CF czy SD ? Widzę, że CFy są o troszkę droższe. Są jakieś różnice jeśli chodzi o CF i SD ?
CF na chwilę obecną to absurdalny interfejs, którego rozmiar karty jest przeolbrzymi w stosunku do rzeczywistego rozmiaru portu.
Ja proponuję SD, z tym, że kup taki z możliwie największa prędkością zapisu (polecam 95MB/s)
jeśli weźmiesz 2 karty o takich samych parametrach to różnic brak. Do wideo karta powinna być przynajmniej średniej kasy szybkości i możliwie pojemna. Ważne jest gdzie kupujesz. Na pewno NIE na allegro czy w markecie. Mnóstwo podróbek. Czytałem gdzieś że nawet 50%. Ja kupuje u przedstawicieli lub w sklepach wideo o sprawdzonej marce. Mają drożej ale nie ryzykują. Aby pliki były uporządkowane to często stosuję oba rodzaje kart. Wideo nagrywam na SD (mam je pojemniejsze) a zdjęcia na CF.
Po co? Wideo nie wymaga jakichś wielkich prędkości zapisu.
Minuta wideo 1080p to 160 MB czyli niecałe 3 MB/s
W zupełności wystarczy SanDisk o prędkości 30 MB/s za połowę ceny karty 95MB/s
http://www.euro.com.pl/karty-pamieci...10-32-gb.bhtml
Za te sam będą dwie karty zamiast jednej a wideo nagra się tak samo dobrze.
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 01-01-2014 o 23:12
Najgorsze jest to, że podobno na rynku krąży masa podróbek, więc tak, jak wspominał Maciek, warto kupić nieco drożej, ale z pewniejszego źródła. Rodzaj (CF/SD) w zasadzie bez znaczenia, choć nieco lepsze opinie generalnie jednak zbierają SD.
Teoretycznie wystarczy już karta oznaczona jako class 4, ale proponuję jednak conajmniej class 6. Choć te najszybsze ( 95MB/s ) to już faktycznie zbytek - szkoda pieniążków. Zadbaj o to, żeby niecozekiwanie nie zabrakło Ci miejsca ( odp. pojemność karty lub kilka o mniejszej pojemności ). Weź też pod uwagę, że na jednym akumulatorku w terenie może być ciężko, bo filmowanie i ogólnie praca w LV zużywa sporo energii.![]()
Koledzy niech pamiętają, że d800 służy też do robienia zdjęć, a przy jego rozmiarach plików jednak prędkość opróżniania bufora ma znaczenie.
Dlaczego polecam 95-tki? Bo są najbardziej wytrzymałe i mają testowane kości pamięci, w przeciwieństwie do pozostałych, gdzie załatwiane jest to zwykłym mikrokontrolerem, który po prostu ukrywa uszkodzenia karty.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nie pamiętam dokładnie o co chodziło, ale najprościej rzecz ujmując karty SD były pomyślane jako nośnik dla kompaktów (czyli zdjęcia + film) a karty CF pod zdjęcia, bo korpusy pro posiadały takie złącze. Stąd są chyba jakieś różnice w architekturze kart i kontrolerów, ale nie sądzę, żeby to miało jakieś ogromne konsekwencje w tym momencie. U mnie w D800 do filmów śmiga SDXC 64GB a do zdjęć CF 32GB i..jest dobrze![]()
| D800 | D700 | 14-24 | 24-70 | 70-200vr2 | 35 | 50A | S85 | 3x SB900 |3x SB800 | Phottix Odin
Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Zaopatrzę się w kartę SD 32 GB (95 mb/s). Posiadam już taką 16 GB i 8 GB. I teraz pytanie do filmowców (chodzi o imprezy - ślub + wesele): ile przeciętnie potrzebujecie pamięci na nagranie jednej imprezy ?
Skontaktuj się z nami