Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Reportaż a prawo...

Witam
    Robiłem dziś reportaż o Częstochowie w czasie świąt. Idąc aleją zauważyłem grającego na gitarze starszego pana z czapką mikołaja na głowie. Wygrywał jakieś kolędy i pięknie komponował się na tle Jasnej Góry i choinki. Podszedłem, przykucnąłem i chciałem zrobić zdjęcie. W tym momencie pan przestał grać i zaczął krzyczeć że nie życzy sobie zdjęć bez pytania. Zgłupiałem ponieważ skoro ciągle śpiewał kultura wymagała nie przerywać. Poza tym owy pan występując w miejscu publicznym staje się osobą publiczną a więc mogę mu zrobić zdjęcie bez pytania lecz nie mogę go opublikować. Czy ten pan miał jakiekolwiek prawo czepiać się tego że chciałem mu zrobić zdjęcie? Czy teraz muszę odszukać każdą osobę którą sfotografowałem i pytać o zgodę?

Reportaż jest mi potrzebny do albumu pamiątkowego Częstochowy o który prosili mnie znajomi kiedyś mieszkający w tym mieście, a teraz są rozrzuceni po świecie. A więc reportaż do celów prywatnych

Domyślnie

Robić zdjęcia możesz, w teorii to zdjęcia można robić każdemu przebywającemu w przestrzeni publicznej i jeśli ty znajdujesz się w takiej przestrzeni, bądź na terenie prywatnym za zgodą właściciela terenu.
    Ludzie mogą sobie nie życzyć robienia zdjęć, do czego nie musisz się ustosunkować, ale takie postępowanie często odbija się z nawiązką.

A osoba występująca na ulicy nie jest osobą publiczną... Bo tak interpretując można również stwierdzić, że i Ty robiąc zdjęcia na ulicy też stajesz się osobą publiczną.

Co do zgody na publikację - niestety musisz taką posiadać, nawet jeśli to jest tylko dla znajomych.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG, niestety nie masz racji. Nie można fotografować osób, które sobie tego nie życzą. Jest to naruszenie dóbr osobistych => kodeks cywilny.

Domyślnie

Obaj nie macie racji ;P

Gonzo bo do własnego użytku zgoda na publikacje nie jest wymagana (a dopóki nie sprzedajesz/dystrybuujesz to jest własny użytek).

Stosunek bo zrobienie zdjęcia nie narusza żadnych dóbr.

Domyślnie

Robert, akurat Ty nie masz racji. W obu przypadkach.
    1. w prawie nigdzie nie jest powiedziane o użytku własnym. Mówi się tylko o publikacji. I na to trzeba mieć zgodę osoby sfotografowanej. Jeżeli wydrukujesz dwa egzemplarze albumu, dla siebie i dla siostry, to nikt się będzie o taką zgodę upominał. Ale prawo takie jest
    2. robiąc komuś zdjęcie wbrew jego woli, naruszasz jakieś jego prawo, nie pamiętam w tej chwili tego sformułowania. Ale jakby ktoś był zawzięty i uparty, to mógłbyś mieć nieprzyjemności.

Oczywiście prawo prawem, a życie życiem

Edyta podpowiada, że na użytek własny to możesz sobie płytę muzyczną lub film skopiować
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 24-12-2013 o 09:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coitus Interraptus Zobacz posta
    GonzoG, niestety nie masz racji. Nie można fotografować osób, które sobie tego nie życzą. Jest to naruszenie dóbr osobistych => kodeks cywilny.
    A czy można patrzeć na te osoby? Czym różni rejestracja wizerunku takiej osoby w ludzkim mózgu od rejestracji na karcie aparatu? W zasadzie jest to to samo. A jak ktoś zapamięta czyjś wizerunek i go później narysuje lub opisze.
    W przypadku patrzenia lub fotografowanie, osoba która nie chce żeby na nią patrzeć lub fotografować może się odwrócić.
    Ochrona dóbr osobistych przysługuje jedynie przed działaniem bezprawnym. Czy patrzenie lub fotografowanie jest takim działaniem? Wyjątkiem jest sytuacja, która może naruszać mir domowy (np. podglądactwo i utrwalanie).
    Może w końcu ustawodawca wprowadzi odrębne przepisy o monitoringu wizyjnym (kto, kiedy i gdzie będzie mógł stosować), to być może i sytuacja fotografujących również się zmieni (znając pomysłowość naszego ustawodawcy) na niekorzyść. Wiem, że takie prace trwają.

Inna sprawą jest ludzka przyzwoitość. Przyzwoity człowiek liczy się z wolą innych osób. Ktoś sobie nie życzy, żeby go fotografować czy filmować więc odpuszczam. A może czasami warto iść i porozmawiać i uzyskać zgodę/aprobatę. Czasami może dać jakąś gratyfikację.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    A czy można patrzeć na te osoby? Czym różni rejestracja wizerunku takiej osoby w ludzkim mózgu od rejestracji na karcie aparatu? W zasadzie jest to to samo.
    Ty tak serio, czy tylko dla hecy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Stosunek bo zrobienie zdjęcia nie narusza żadnych dóbr.
    Nie musi naruszać. Wystarczy, że ktoś stwierdzi, że jego dobra są zagrożone. Art. 23 i 24 kc.
    Ostatnio edytowane przez Coitus Interraptus ; 24-12-2013 o 23:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    1. w prawie nigdzie nie jest powiedziane o użytku własnym.
    Oczywiście że jest. Art. 23 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych: "własny użytek osobisty".

Domyślnie

zaznaczę sobie, może kiedyś dojdziecie do consensusu to wtedy się czegoś nauczę

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów