Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie oprogramowanie dodane ze sprzętem

Witajcie !
    Jestem na etapie przymiarki do zakupu lustra (jeśli już to z tego zakresu: D90, D7000, D5100, D5200) i interesuje mnie jakie oprogramowanie do wywoływania RAW'ów dostarcza producent wraz z korpusem.
    Ile jest warte w sensie użytkowym to co dostanę w cenie body.
    Czy skądś można dostać jakieś wersje demo by się zapoznać z dostępnymi funkcjami.
    Ewentualnie jakimi innymi programami posiłkujecie się przy produkcji jpgów.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nikonowskie standardy są dosyć siermiężne i nic darmowego nie dostaniesz, oprócz tego, co i tak masz darmo w sieci.

Na początek, dobry jest do konwersji darmowy VNX2.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Dostaniesz "gratis" ViewNX, który możesz za darmo pobrać z internetu ze strony Nikona.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Na razie używam m4/3 w wydaniu Panasonic'a i z sprzętem dostałem SILKYPIX.
    Program ma całkiem bogatą kolekcję funkcji.
    Miałem nadzieję, że nikon jest podobnie hojny dla swych użytkowników.

Domyślnie

Od Nikona tylko do D800E i D4 dostaniesz coś więcej - CaputreNX 2, a tak to trzeba się zadowolić softem dla amatorów - ViewNX.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Od Nikona tylko do D800E i D4 dostaniesz coś więcej - CaputreNX 2, a tak to trzeba się zadowolić softem dla amatorów - ViewNX.
    Stąd wniosek, że jeśli kupię D7000 to praktycznie mam korpus z kitowym obiektywem i muszę oprócz inwestycji w szklarnię doliczyć koszty przyzwoitego oprogramowania do obróbki RAW.
    Za 120 EU mogę kupić program który już znam http://www.silkypix.eu/shop/, bo inaczej pozostanie mi działać w jpegach. Cóż, każda firma ma swoją strategię marketingową.

Domyślnie

Możesz używać darmowego gimpa i UFraw lub Raw Therapee.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merkator Zobacz posta
    Stąd wniosek, że jeśli kupię D7000 to praktycznie mam korpus z kitowym obiektywem i muszę oprócz inwestycji w szklarnię doliczyć koszty przyzwoitego oprogramowania do obróbki RAW.
    Za 120 EU mogę kupić program który już znam http://www.silkypix.eu/shop/, bo inaczej pozostanie mi działać w jpegach. Cóż, każda firma ma swoją strategię marketingową.
    Za 120 ojro to Lightroom se kup.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Za 120 ojro to Lightroom se kup.
    Żeby mieć świetlisty pokój nie trzeba inwestować tylu pieniędzy, wystarczy żarówka.

Do negatywów z nikona, tylko cnx2, niestety.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Przyznam się, jestem ciut zawiedziony, spodziewałem się więcej po nikonie.
    RawTherape mam i hmmm .... czasem nie wiem jak wycofać czy skorygować ostatnie działania jak się w czymś pomyliłem. Ale to raczej z powodu niewiedzy.
    UFraw mi się spodobał, małe i zgrabne, nie znałem go wcześniej. Jako dodatek do Gimpa (którego nota bene używam) jest atrakcyjny

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów