Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Question Nikon D5100 i "problemy" z filmowaniem.

Witajcie!

Nazywam się Mikołaj, to mój pierwszy post na tym forum

Zakupiłem Nikona D5100 w zamyśle nauki filmowania DSLR i po prostu głównie do samego filmowania. Zależy mi na trybie manualnym, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Może nie wiem jak to ustawić, ale przy trybie manualnym nie mogę ustawić iso dla filmu, nie widzę zmian jakichkolwiek przy zamianie prędkości migawki czy przesłony, mimo że fizycznie na ekranie zmiany w liczbie się zmieniają. Jak robiłem testy i robiłem zdjęcia przy różnych iso i filmowałem to wszystkie filmy wyglądają tak samo...

Co źle robię? Czy nie można ustawić iso dla filmu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi!

Domyślnie

W D5100 nie ma manualnego trybu przy kręceniu filmów, czyli ustawiasz wszystko, naciskasz REC i już nic nie możesz zmienić.

Domyślnie

Ok, ale mogę ustawić migawkę, przysłonę i iso przed kręceniem? Bo nie wiem... Czytałem, że ISO jest tylko automatyczne. Czy jest jakiś sposób to obejść?

z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Humphrey Zobacz posta
    Ok, ale mogę ustawić migawkę, przysłonę i iso przed kręceniem? Bo nie wiem... Czytałem, że ISO jest tylko automatyczne. Czy jest jakiś sposób to obejść?
    Jedyne na co masz wpływ to przesłona, ale ją trzeba ustawić przed włączeniem LV, bo po włączeniu już jej nie zmienisz.
    Pozostałe parametry są tylko i wyłącznie do zdjęć.

W czasie nagrywania masz takie opcje:
    - korekta ekspozycji
    - blokada ekspozycji
    i koniec.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie można ustawić ani iso, ani migawki - te wartości przy filmowaniu dobierane są automatyczne. Kilka dni temu wyszedł nieoficjalny soft do d5100, dzięki któremu mamy manual w filmowaniu link - patrz wyżej.

Uprawnienia umieszczania postów