Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Reverse charge - vat 0%

mam klienta, który chce kupić kilka foteczek. Jest on z Niemiec i tam ma siedzibę firma. Pisze mi żebym mu wystawił fakturę z adnotacją "reverse charge" i z 0% vat - czy ktoś miał do czynienia już z takimi cudeńkami? Jak to ma wyglądać? Ja do tej pory 'exportowałem' zdjęcia przez jakiegoś polskiego przedstawiciela więc nie miałem okazji obeznać się w temacie. Liczę na doświadczonych kolegów

Domyślnie

Gdy dokonujesz sprzedaży wewnątrzwspólnotowej, wystawiasz fakturę bez naliczania VAT. Po prostu podajesz kwoty netto i tyle. Klient odprowadza VAT wedle przepisów obowiązujących w jego kraju. O szczegóły mogę się dowiedzieć później, bo nie mam teraz żony pod ręką. Wiem, że ja na takich fakturach umieszczam adnotację "VAT to be paid by buyer", co jest chyba równoznaczne z adnotacją "reverse charge". Z tego, co wiem, to księgowego punktu widzenia, jest też różnica między zerową stawką VAT, a nienaliczeniem VATu.

EDYTA:
    Aaa, ważne, żeby móc dokonywać fakturowania wewnątrzwspólnotowego musisz posiadać europejski VAT ID. Czyli NIP, tylko z przedrostkiem PL i bez kresek. Jeżeli tego nie masz, to musisz iść do US, złożyć formularz VAT-ileś_tam, pewnie coś zapłacić, odczekać swoje i dopiero wtedy będziesz mógł takie transakcje wykonywać.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 25-11-2013 o 19:00

Domyślnie

W Google znalazłem coś takiego >>LINK<< na temat wewnątrzwspólnotowego obroty towarami i usługami.
    Dokument z gdańskiej izby skarbowej z dnia 2 lipca 2013.

Ale najlepiej spytać się jakiejś księgowej, albo w urzędzie skarbowym.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommy Zobacz posta
    mam klienta, który chce kupić kilka foteczek. Jest on z Niemiec i tam ma siedzibę firma. Pisze mi żebym mu wystawił fakturę z adnotacją "reverse charge" i z 0% vat - czy ktoś miał do czynienia już z takimi cudeńkami? Jak to ma wyglądać? Ja do tej pory 'exportowałem' zdjęcia przez jakiegoś polskiego przedstawiciela więc nie miałem okazji obeznać się w temacie. Liczę na doświadczonych kolegów
    Najpierw musisz zgłosić do US, że chcesz być zarejestrowanym płatnikiem VAT UE (to Twój NIP z dopiskiem UE).

Bez tego nie możesz wystawić faktury netto (bez VAT-u) z tytułu wewnątrzwspólnotowej dostawy towaru jak i nikt Tobie takiej faktury wystawić nie może.

Twój kontrahent dostaje fakturę netto i nalicza VAT zgodnie ze stawkami obowiązującymi w jego kraju.
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 25-11-2013 o 20:20

Domyślnie

DZIĘKUJĘ! wiedziałem że tu dostanę konkretną odpowiedź
    co do europejskiego NIPu to wiem, natomiast zmyliło mnie to określenie reverse charge, więc wolałem się podpytać czy czasem jakiegoś błędu w tłumaczeniu nie popełniłem
    jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Domyślnie

Ja jeszcze dodam (choćby dla potomności), że numer VAT EU trzeba też sobie załatwić, gdy się jest bezwatowcem.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Uprawnienia umieszczania postów