W aparacie nic nie uszkodzi. W trybie A da radę, ale nie jest to jednak iTTL. Trochę upierdliwe będzie tylko ustawianie za każdym razem parametrów na niej, ale da się żyć.
Szukaj
W aparacie nic nie uszkodzi. W trybie A da radę, ale nie jest to jednak iTTL. Trochę upierdliwe będzie tylko ustawianie za każdym razem parametrów na niej, ale da się żyć.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Hmm... być może. Choć ten temat nie zachęca do zakupów...![]()
Nikon
To masz wybór prawie wszystkich lamp. Najlepiej brać SB-910, ale na 90% nie wykorzystasz tej lampy.
Ja proponuję Nikon SB-700, albo Metz 52 AF-1.[/QUOTE]
Dzięki, na pewno kupie sb-700 bo zdaje sobie sprawę ze 910 byłaby za duża w stosunku do mojego sprzętu i ..umiejętności
Powiedz mi jeszcze proszę czy będzie na tyle łatwa w obsłudze ze sobie poradzę?
NikonD3100, nikkor 35mm 1.8G, nikkor 18-55mm 3.5-5.6 G VR
SB-700 jest intuicyjna w obsłudze, ma proste i przejrzyste menu na LCD. Owszem, ma także sporo opcji ale jeżeli na początek włączysz ją sobie w tryb i-TTL i tryb A (albo nawet P) i zastosujesz świato odbite, to będzie Ci "ładnie oświetłała parę młodą"i będziesz zadowolona.
Możesz też wydać 25% mniej, kupując lampę niesystemową - np. Metz 52 AF-1 jak wcześniej radził Ci GonzoG, który jest wybitnym znawcą tematu.
Tutaj w telegraficznym skrócie masz dużo fajnych porad na temat fotografowania z flashem, ze szczególnym uwzględnieniem i na przykładach ślubniaków. Po przeczytaniu tego zapewne odkryjesz, że lepszą kontrolę nad światłem i efektami pracy da Ci jednak tryb manualny![]()
D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
"Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj
Witam
Również stoje przed wyborem lampy błyskowej do nikona d7100.
Co myślicie o Younnuo 468 II lub 565 ?
Prosto z chin o połowe tańsze niż na allegro, tylko nie wiem jak jest z cłem, ktoś sie orientuje czy u tego pana paczki bedą dodatkowo opodatkowane?
http://www.ebay.pl/itm/Yongnuo-YN565...0e94256&_uhb=1
A co jak się nie zepsuje? A jak na lampę jest 300-400zł, a nie 1000zł?
Warto przypominać o tym, że gwarancję mamy na miejscu, że mamy "niezgodność z umową" (wałkowaną w sąsiednim wątku), ale jeśli ktoś ma mniej kasy (i zdaje sobie sprawę z innych warunków gwarancji "u Chińczyka"), to różnica w cenie może być istotnym powodem, do zakupu "tam".
Wielu sprzedawców zaniża wartość przesyłek (opisując jako "gift" albo z wartością 10-30$), ale coraz częściej celnicy zatrzymują przesyłki i proszą o dosłanie potwierdzenia wartości (nawet mailem-np. aukcja, płatność PayPal). Może wchodzić w grę VAT (23%), cło-nie przy małych zakupach.
Licz się z tym, że mamy okres świąteczny, jeśli liczysz na lampę pod choinkę, możesz już nie zdążyć i dostać ją w pierwszej połowie stycznia (przesyłki trochę idą...). Oczywiście warto się upewnić czy będzie wysłana jako "polecona", jeśli nie-warto dopłacić (2.50-3.5$); darmowa wysyłka to najczęściej zwykły list, i nie masz możliwości udowodnienia, czy dostałaś czy przesyłka zaginęła.
Dla raczej tanich przedmiotów po doliczeniu wysyłki i ewentualnego VATu może się okazać, że koszt zakupu w kraju nie będzie wiele większy, a wygoda, szybkość i kontakt ze sprzedawcami może być o wiele lepszy.
Myślę, że jak już było stać na D7100, to przydałoby się kupić taką lampę, która pozwoli wykorzystać chociaż podstawowe funkcje aparatu - jak np. autoFP.
Tak więc zostają:
Nikon SB-600/700/800/900/910
Metz 48/50/52/58
YN-500EX, YN-568EX
Nissin Di700, Di866 mk II
Voeloon 331EX / Oloong 551EX
zakup z chin - jak ma to być tylko 1 lampa - odradzam. Zepsuje się i jesteś bez lampy na miesiąc, czy nawet 2, a oszczędności poczynione przy zakupie strawi przesyłka.
Jak kupujesz 2, 3 czy więcej (np. do strobingu), to już warto. Jedna zepsuta nie robi w tedy strasznego problemu.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami