Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: Jaka lampa?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Autor posta ma na 600 zł a ty mu wyskakujesz z lampą za 1500 zł

SB700 to koszt prawie dwa razy wyższy niż zakładany budżet, Metz przekracza go o 200 zł.

W przypadku nowych lamp do 600 zł rozsądne są tylko dwie opcje: Nissin Di622 Mark II i Metz 44 AF-1
    A cytowanego postu nie da się już przeczytać ??
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....85&postcount=8
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Smile

To masz wybór prawie wszystkich lamp. Najlepiej brać SB-910, ale na 90% nie wykorzystasz tej lampy.
    Ja proponuję Nikon SB-700, albo Metz 52 AF-1.[/QUOTE]

Dzięki, na pewno kupie sb-700 bo zdaje sobie sprawę ze 910 byłaby za duża w stosunku do mojego sprzętu i ..umiejętności
    Powiedz mi jeszcze proszę czy będzie na tyle łatwa w obsłudze ze sobie poradzę?
    NikonD3100, nikkor 35mm 1.8G, nikkor 18-55mm 3.5-5.6 G VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda86 Zobacz posta
    ...
    SB-700 jest intuicyjna w obsłudze, ma proste i przejrzyste menu na LCD. Owszem, ma także sporo opcji ale jeżeli na początek włączysz ją sobie w tryb i-TTL i tryb A (albo nawet P) i zastosujesz świato odbite, to będzie Ci "ładnie oświetłała parę młodą" i będziesz zadowolona.

Możesz też wydać 25% mniej, kupując lampę niesystemową - np. Metz 52 AF-1 jak wcześniej radził Ci GonzoG, który jest wybitnym znawcą tematu.

Tutaj w telegraficznym skrócie masz dużo fajnych porad na temat fotografowania z flashem, ze szczególnym uwzględnieniem i na przykładach ślubniaków. Po przeczytaniu tego zapewne odkryjesz, że lepszą kontrolę nad światłem i efektami pracy da Ci jednak tryb manualny
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Witam

Również stoje przed wyborem lampy błyskowej do nikona d7100.
    Co myślicie o Younnuo 468 II lub 565 ?
    Prosto z chin o połowe tańsze niż na allegro, tylko nie wiem jak jest z cłem, ktoś sie orientuje czy u tego pana paczki bedą dodatkowo opodatkowane?
    http://www.ebay.pl/itm/Yongnuo-YN565...0e94256&_uhb=1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda86 Zobacz posta
    (...)
    Po przeczytaniu instrukcji nie powinno być problemów
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

To tak już kończąc temat. Najlepsza lampa z tych do 600 zł z TTL : To ?? xD

Domyślnie

A te lampy YN ? 565 EX lub 585 EX. Trochę więcej kosztują, ale może warto dołożyć to 100 zł. No na sb 700 mnie nie stać. Jestem tylko licealistą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez staroszc Zobacz posta
    Aaa czy autor jest przekonany, że potrzebuje ttl ? Z mojego bardzo skromnego doświadczenia z używaniem lamp mogę podpowiedzieć, że w warunkach w jakich planujesz użyć lampy (wesele i zdjęcia kotletowe) swietnie sprawdzi się tryb manualny i walnie palnikiem po ścianach i suficie. Jak wyczujesz o co chodzi, to zapomnisz o ttlach .
    Wysłane za pomocą Tapatalk 2

Najlepiej pozycz jakąś lampę z łatwą manualna regulacją siły błysku i sprawdź czy to nie wystarczy .
    A czy nie mając zielonego pojęcia o używaniu lampy, to nauczyłbyś się jej używać mając tylko manual ??
    Zapewne poleciałaby szybciej niż kupiona... Bo robić 10 zdjęć, aby choć jedno było dobre, to fajna nauka...

Poza tym nie wiem czy kiedykolwiek używałeś lampy przy kotlecie, tak aby na szybko zrobić zdjęcie... Walenie manualną lampą po ścianach może się i sprawdzi, gdy wszyscy siedzą i są w stałej odległości... teraz spróbuj to zrobić w tańcu, kościele (za każdym razem inna barwa ściany, inna odległość, itp.), czy teraz przy wyjściu z kościoła gdy masz i ciemność w drzwiach i słońce na murach...

Dobre rady dajesz komuś, kto się najwyraźniej uczy...

Cytat Zamieszczone przez Creatii Zobacz posta
    A te lampy YN ? 565 EX lub 585 EX. Trochę więcej kosztują, ale może warto dołożyć to 100 zł. No na sb 700 mnie nie stać. Jestem tylko licealistą
    To w cenie YN-568EX masz już Metza 52 AF-1, który ma prawie wszystko. A na pewno więcej niż YN-568EX.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 20-11-2013 o 19:16
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Oszczędny w słowach
    Miasto
    świętokrzyskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    ... Bo robić 10 zdjęć, aby choć jedno było dobre, to fajna nauka...

Poza tym nie wiem czy kiedykolwiek używałeś lampy przy kotlecie, tak aby na szybko zrobić zdjęcie... Walenie manualną lampą po ścianach może się i sprawdzi, gdy wszyscy siedzą i są w stałej odległości...
    Nie przesadzaj, używałem lampy w ten sposób wiele razy (nawet z TTL) i IMHO przy sprzyjającym pomieszczeniu (tu masz rację - czasami żółta ściana może pogrążyć wszystko) daje to o niebo lepsze efekty niż TTL i palnik w czoło.
    D700, SY14 2,8, N28 1,8G, N50 1,8G, N70-300 VR G... i totalny brak czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez staroszc Zobacz posta
    Nie przesadzaj, używałem lampy w ten sposób wiele razy (nawet z TTL) i IMHO przy sprzyjającym pomieszczeniu (tu masz rację - czasami żółta ściana może pogrążyć wszystko) daje to o niebo lepsze efekty niż TTL i palnik w czoło.
    A co jeśli trafi się miejsce, gdzie nie będzie dostępnych odpowiednich ścian/sufitu? Ma znaczenie też odległość od sufitu... Moim zdaniem najlepiej sprawdza się TTL z waleniem po powierzchni odbijającej.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów