Close

Strona 195 z 293 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 941 do 1 950 z 2925

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Znowu szukasz sensacji, już raz zacząłeś: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...88#post3252888

Trzymajcie się tematu D600.

Haha czekałem na ten moment! siedzi i analizuje każdy mój wpis...

Akurat mam sesje do obrobienia z d600, to zainstaluje i sprawdzę czy faktycznie ten NX tak lubi Nikona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    czy faktycznie ten NX tak lubi Nikona
    To nie tak, chodzi o to, ze twoje ustawienia w body nie sa czytane przez soft od adobe, tylko ViewNX i CaptureNX czytaja twoje ustawienia, to co widzisz na ekranie aparatu nie rowna sie temu co widzisz po otwarciu pliku w LR, czy ACR, NXy pokaza to co na ekranie.
    Wniosek prosty, twoje zmiany WB nic nie daja jak plik otwierasz w LR.

Osobiscie nigdy na to nie zwracalem uwagi, wszystko ustawione mam na standard albo na "0", ale byc moze w portrecie to jest wazne.

Domyślnie

View nx to tylko podstawowe zmiany w raw, bardziej zaawansowane funkcje to capture nx2, ale juz w tym pierwszym można wprowadzać te same zmiany dla danej grupy zdjęć także nie jest tak źle
    Miałem oba i chwaliłem sobie
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Czyżbyście koledze kurczeblade sugerowali, że nie zna podstaw obsługi swojego aparatu?
    Nie, a co? Kolega kurczeblade ma fajne portfolio więc na pewno wie czego szuka w sprzęcie. Faktem jest, że Nikon jest niechlubnym ewenementem jeżeli chodzi o kodowanie swoich rawów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orelob Zobacz posta
    Nie, a co? Kolega kurczeblade ma fajne portfolio więc na pewno wie czego szuka w sprzęcie. Faktem jest, że Nikon jest niechlubnym ewenementem jeżeli chodzi o kodowanie swoich rawów.
    serio? no popatrz a jeśli otworzysz rawy z C/S/P w PS/LR to też otworzy bez profilu z body.
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Właściwie to sam nie wiem czy zwracać na to taką uwagę, skoro później wszystko zmieniam w post-processie, jeśli chodzi o zdjęcia portretowe i to co lubię robić. Może spanikowałem troszkę, taka "forumowa panika" a w praktyce to nawet o tym nie myślałem aż tak... Od samego początku przejścia na N miałem wrażenie że są cieplejsze kolory, w Canonie było trochę chłodniej (moim zdaniem). Chociaż to trochę taki mój paradoks, bo lubię na zdjęciach dobre nasycenie kolorów i zawszę podczas obrabiania portretu lecę w ciepłe crossy - w C było tak , że przeważnie zdjęcie było podciągane do cieplejszych barw ...

Tak czy inaczej, dziękuje Panowie za info. na temat oprogramowania NX - będzie więcej czasu to zainstaluje i zacznę się zapoznawać z tym Chociaż nie ukrywam, że wolałbym pozostać w lightroomie. Chyba że faktycznie NX też wygodnie się wszystko ogarnia i ma duże możliwości ...
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 25-11-2013 o 11:49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    serio? no popatrz a jeśli otworzysz rawy z C/S/P w PS/LR to też otworzy bez profilu z body.
    Skoro tak mówisz to pewnie tak jest ja szczerze nie sprawdzałem tego. Miałem skądś takie błędne mniemanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez orelob Zobacz posta
    Faktem jest, że Nikon jest niechlubnym ewenementem jeżeli chodzi o kodowanie swoich rawów.
    http://lwn.net/Articles/228880
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Co ciekawe, skoro dcraw udostępnia algorytmy deszyfrujące (balans bieli), to nie powinno być problemu dla Adobe. Natomiast przynajmniej LR (ACR nie wiem) robi konwersję do własnej przestrzeni barw i to może być główna przyczyna tego, jak reprezentuje kolory, kontrast itd. Suwaki działają zupełnie inaczej w obu programach, właśnie z tego powodu. Przykładowo kontrast w NX2 jest niemal nieużyteczny. Natomiast wypełnianie cieni (DL) ma potencjał. Największe różnice są według mnie w czymś co nazywam balansem temperatury cieni i świateł. ACR ochładza mocno cienie, które robią się niebieskie. W innych wołarkach nie zauważyłem tego problemu. Co prawda LR ma opcję balansu kolorów dla cieni i świateł, jednak nie jest to zbyt precyzyjne, by było uniwersalne (tylko zafarb, a nie balans bieli). Dopóki ktoś krosuje po swojemu i tak na koniec wszystko, to nie ma aż takiego problemu. Warto się przyjrzeć zakładce Calibration w LR - są tu suwaki, które bardzo wiele zmieniają, ale w dość subtelny sposób.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Co ciekawe, skoro dcraw udostępnia algorytmy deszyfrujące (balans bieli), to nie powinno być problemu dla Adobe. Natomiast przynajmniej LR (ACR nie wiem) robi konwersję do własnej przestrzeni barw i to może być główna przyczyna tego, jak reprezentuje kolory, kontrast itd. Suwaki działają zupełnie inaczej w obu programach, właśnie z tego powodu. Przykładowo kontrast w NX2 jest niemal nieużyteczny. Natomiast wypełnianie cieni (DL) ma potencjał. Największe różnice są według mnie w czymś co nazywam balansem temperatury cieni i świateł. ACR ochładza mocno cienie, które robią się niebieskie. W innych wołarkach nie zauważyłem tego problemu. Co prawda LR ma opcję balansu kolorów dla cieni i świateł, jednak nie jest to zbyt precyzyjne, by było uniwersalne (tylko zafarb, a nie balans bieli). Dopóki ktoś krosuje po swojemu i tak na koniec wszystko, to nie ma aż takiego problemu. Warto się przyjrzeć zakładce Calibration w LR - są tu suwaki, które bardzo wiele zmieniają, ale w dość subtelny sposób.
    LR i ACR tak samo dekodują WB w NEFach i to od bardzo dawna. Ten wpis był z 2007r...
    Żadna z aplikacji (poza NX2) aktualnie nie czyta poprawnie WB z nikona. Robią to z pewną dokładnością, ale czytane są wszystkie wartości. Korekta WB (ta kolorowa matryca) też jest uwzględniana. Zmiana w kierunku żółtego czy niebieskiego ociepla/ochładza, a w kierunku zielonego lub magnety wpływa na zabarwienie i LR te zmiany widzi.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 195 z 293 PierwszyPierwszy ... 95145185193194195196197205245 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów