Close

Strona 240 z 607 PierwszyPierwszy ... 140190230238239240241242250290340 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 391 do 2 400 z 6065

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grissley Zobacz posta
    Docxxx ostatnio przegina z marudzeniem, ale wyzywanie go od trol(l)i to już przesada...
    Zdecydowanie. Prosiłbym przejść na inny, wyższy poziom dyskusji.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Podepnę się pod ostrość i BF/FF.
    Mam 85 1,8D i mam korektę o 3 stopnie. 35 1,8G w punkt. Zoomy pomijam. Jako, że mam dostęp to 60mm 2,8D oraz 105 2,8G bez oraz z pierścieniem pośrednim 12mm ostrzy w punkt bez korekty. 50mm 1,8G w punkt, sigma 30mm 1,4 bez problemu. 180 2,8D poprawnie.
    Zdjęcia mam ostre. Poprostu. Z tymi ze stopki mam poprawnie ostrość w 99%. AF-C, śledzenie 3D, priorytet ostrości.
    Jeżeli tylko mam troszkę światła to ostrzy, podobnie jak D300 (miałem wcześniej, nie mam możliwości porównać jednocześnie).
    Na podsumowanie: macro jest na tej matrycy bardzo dobre
    pozdrawiam

Tak swoją drogą, myślę, że Nikon z modelami D300/D300s/D700 poszedł z jakością szerzej niż warunek odpowiedniej jakości nakazuje. Klient nie może dostać max jakości, ma dostać odpowiednią do tego ile płaci (wg. producenta). Przyzwyczailiśmy się Panowie, że jest świetnie i jak Nam spada skuteczność z 98% na 94% (liczby biorę z d**y) to narzekamy. To tylko sprzęt i nie będzie idealny. Ja, na szczęście (bo jeszcze spłacam i nie jest to dla mnie mały wydatek) jestem zadowolony z puszki.
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 17-11-2013 o 01:37 Powód: scalanie
    D810; N50G; N24-70; N200-500; SB-900

Domyślnie

D300(s) i D700 to takie Mercedesy W123 i W124 - po nich już lepszych niestety nie było Może i te nowe były ładniejsze i bardziej wypasione, ale już nie tak niezawodne...po prostu jak się wsiadało do "beczki", to było wiadomo, że zawsze dowiezie do celu. Tak naprawdę tymi modelami Mercedes strzelił sobie w kolano, bo psuć się nie chciały. Podobnie jest z Nikonem - stworzył coś, czego już niestety chyba nie powtórzy, podobnie, jak Mercedes.
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SerU Zobacz posta
    D300(s) i D700 to takie Mercedesy W123 i W124 - po nich już lepszych niestety nie było Może i te nowe były ładniejsze i bardziej wypasione, ale już nie tak niezawodne...po prostu jak się wsiadało do "beczki", to było wiadomo, że zawsze dowiezie do celu. Tak naprawdę tymi modelami Mercedes strzelił sobie w kolano, bo psuć się nie chciały. Podobnie jest z Nikonem - stworzył coś, czego już niestety chyba nie powtórzy, podobnie, jak Mercedes.
    Wątek zaczyna się robić taki, bla bla bla . Co by było gdyby było, że Mercedes lepszy od Malucha, że D7100 gorszy od wyimaginowanego D400 itd. itp.
    I tylko żeby nie było ja nie bronię D7100 jak to jeden forumowicz stwierdził.
    Nie robię testów pyłków, kurzów, plam oleju, ani BF/FF, ja po prostu biorę aparat w rękę aby robić zdjęcia
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sabrewulf Zobacz posta
    Przyzwyczailiśmy się Panowie, że jest świetnie i jak Nam spada skuteczność z 98% na 94% (liczby biorę z d**y) to narzekamy.
    Jeszcze raz, bo widzę że nie rozumiecie. Moje wymagania są bardzo skromne. Liczę na to, że jak stoi gość 2 metry ode mnie i celuję specjalnie nie na twarz, a na kontrastowy element (np. biała koszula i czarny krawat), to oczekuję choć trochę ostrego zdjęcia, a nie BF z dupy. Już pal licho trudne warunki warunki i dynamikę ujęcia.

Wczoraj byłem na gimnastyce. Dziewczynki ćwiczą na macie. Jedno ujęcie trafię, dwa BF. Patrzę, a z 10 metrów ode mnie siedzi gość z kamerą na statywie. Robię mu testowe zdjęcia i wszystkie mają BF na baner za nim. Odwracam się w drugą stronę, stoi kibic. Robię mu fotę i znowu BF. Mogę odczytać skład gaśnicy proszkowej wiszącej kilka metrów za nim. Wybaczcie, że nie mam tych zdjęć, ale od razu wyjeb..., bo po co się denerwować jeszcze raz w domu.

Ale ale. Nie ma tego złego. Zauważyłem, że mój D7100 ma po prostu zaszyte w sofcie oprogramowanie OCR! Bo jeśli tylko w kadrze są napisy, nawet 10 metrów za łapanym obiektem, to tam nastawia ostrość (po gimnastyce poszedłem na siatkę):

http://img703.imageshack.us/img703/7082/nsnb.jpg

(podlinkowane zdjęcie nie jest jeszcze najgorsze, ale też pokazuje w czym rzecz)

Kurcze, śmieję się, ale coś w tym jest! Sprawdzę to.

I żeby nie było, że narzekam, to napiszę setny raz. D7100 to świetna puszka, w wielu przypadkach dużo lepsza niż D300. Mam fajne kadry, AF jest ok, ale czasami działa po prostu z dupy. Nie chodzi o milimetrową precyzję, bo mogę tu wstawić dużo akceptowalnych zdjęć, które wiem, że są z mojej winy. Nie zaakceptuję jednak takich baboków i będę o tym głośno pisał.

Dziś jest zakończenie zawodów i wręczenie medali. Dla testów wezmę dwie puszki. Zobaczymy.

Koledzy, rozumiem Wasz to myślenia. Ten, kto robi tu sport, ma Dx i ma to w tyłku. Ten, kto robi coś statycznego nie zrozumie problemu, bo jak zrobi zdjęcie mydlane, to poprawi. Ja jestem ten trzeci. Nie mam Dx, ale kadru nie powtórzę.

ps. Wycieczki osobiste nie ruszają mnie ani trochę. Ignoruję je po prostu, bo nie pomagają w rozwiązaniu problemu. Jednakże dziękuję za zainteresowanie moją osobą.

pps. Jacku, nie piszę tego wszystkiego na forum, bo mi się nudzi. Znajdę 10 innych, lepszych rzeczy do roboty niż stukanie w klawiaturę. Chciałbym jednak rozwiązać ten problem z AF, aby cieszyć się dobrymi kadrami. Jeśli uda się udowodnić, że to tylko moja wina, będę niezwykle rad.
    Ostatnio edytowane przez docxxx ; 17-11-2013 o 09:06

Domyślnie

@docxxx
    twój przypadek jest faktycznie nieprzyjemny, Nie miałem na tyle styczności z serwisem aby go oceniać ale proponowałbym Ci wysyłkę puszki mimo opinii, że nie zrobią nic co pomogłoby bo jakoś nie zawsze robią tak jakbyśmy tego chcieli.
    Na Twoich zdjęciach faktycznie nie wygląda to dobrze, nie zaobserwowałem tego u Siebie. Może kwestia egzemplarza a nie modelu.
    D810; N50G; N24-70; N200-500; SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Chciałbym jednak rozwiązać ten problem z AF, aby cieszyć się dobrymi kadrami. Jeśli uda się udowodnić, że to tylko moja wina, będę niezwykle rad.
    No, ale jak to może być Twoja wina ? Celujesz w taki element, że aparat raz na milion zdjęć ma prawo się pomylić i ustawić ostrość w innym niż powinien miejscu. Naciskasz spust, robisz zdjęcie. A efekt taki jak na Twoich przykładach, czyli pudło.
    Przypomina mi to moją walkę z D7000. Nie chodzi mi o samą usterkę, ale o podejście części ludzi do tego co wtedy pisałem.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

@docxxx
    Moglbys dac jakiegos linka do strony, gdzie prezentujesz twoje zdjecia sportowe?
    Ja tez sie tym param, choc nie zawodowo i ucze sie d71000 od miesiaca, poprzednio robilem zdjecia Olympusem e-30.

Jesli tu nie mozna to na priv.
    Dam link do jednego mojego fotoreportazu http://www.sportowabydgoszcz.pl/news...ortaz%29-12080 chyba to nie zbrodnia ?
    Ostatnio edytowane przez Legal ; 17-11-2013 o 12:38
    Nigdy nie wiesz wszystkiego ...

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

Nie mam szczegolnych problemow z AF, na poczatku zle ustawilem sobie mikrokalibracje Sigmy 70-200 i mialem potezny BF, ale to skorygowalem i jest teraz OK.
    Nigdy nie wiesz wszystkiego ...

Z5, adapter Viltrox EZ 6.0, Tamron 17-28 mm f/2.8 Di III RXD FE, Tamron 28-75 mm f/2.8 Di III RX FE, Tamron 70-180 mm f/2.8 Di III VXD FE, Viltrox AF 85 mm f/1.8 II FE

Domyślnie

A, zapomniałem o mikroregulacji. Wczoraj jak ustawilem na +20, to miałem BF jak brzytwa!

Strona 240 z 607 PierwszyPierwszy ... 140190230238239240241242250290340 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów