Szukam dobrego statywu do nagrywania, na początek lustrzanką. Podstawy to : głowica olejowa, wysokość minimum 180cm, udźwig min do 3kg, możliwość doczepienia obciążenia, stabilny, płynny ruch. Cenowo max 700 zł
Ktoś może coś polecić ?
Szukaj
Szukam dobrego statywu do nagrywania, na początek lustrzanką. Podstawy to : głowica olejowa, wysokość minimum 180cm, udźwig min do 3kg, możliwość doczepienia obciążenia, stabilny, płynny ruch. Cenowo max 700 zł
Ktoś może coś polecić ?
nie ma takich
Nie ma szans aby się w tej cenie zmieścić.
Tu masz "profesjonalny" statyw 210cm z również takową głowicą:
http://allegro.pl/statyw-video-vt-68...639761902.html
za 820zł. Niestety nikt Ci nie zagwarantuje, że ta głowica będzie płynna.
Jak chcesz coś lepszego, to te 700zł będzie potrzebne przynajmniej 2x - raz na statyw, drugi raz na głowicę.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Poszukaj jakichś sensownych nóg - polecam Benro, np A-600 (ale może ktoś ma lepszą propozycje) Do tego dokup głowice Manfrotto 701HDV. Powinno się zmieścić w budżecie. Nie będzie to hiper profesjonalne, ale do lustrzanki bez wielu bajerów się nada.
Manfrotto 055XPROB + głowica olejowa w tej cenie ?
trochę gratów
Kolega ma 055XPROB + 501 HDV i na tyle, co się tym bawiłem jest to bardzo fajna opcja ale to troszkę większy budżet niż 700 PLNów.
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Manfrotto 501 jest beznadziejna bo nie ma płynnego ruchu w poziomie a to podstawa. Za to polecam 701HDV. Płynny ruch w pionie i poziomie za zdecydowanie mniejsze pieniądze. Używam wraz z szyną slidekamera HSK-5. Jeśli miał bym polecić coś w miarę taniego i dobrego to jedynie Libec 950DV. Bardzo dobra głowica. Lekkie ale dość stabilne nogi. cena 1300 zł. Niestety nie ma nic tańszego nadającego się do filmowania. Tańsze statywy zazwyczaj mają problem z płynnym ruchem w poziomie, szczególnie pod obciążeniem. Słaba jakość powoduje że po roku nadaje się na złom. Przerabiałem to kilkakrotnie i moja rada wydać trochę więcej ale mieć narzędzie na lata które spełni oczekiwania. Libeca 950DV używam już ponad 10 lat. Wizualnie mocno sfatygowany ale wszystko działa jak trzeba i o to chodzi!
No nie wiem. Sprawdzałem u 2 kolegów z kamerą. Testowałem na targach w Łodzi bo rozważałem zakup i moja opinia o tej głowicy jest taka jak wcześniej napisałem. Brak płynnego startu w poziomie (pion jest OK) dla mnie dyskwalifikuje tą głowicę. Ma wiele funkcji ale brakuje jej tej najważniejszej.
Może dla kompromisu napiszmy że przed zakupem zaleca się zrobienie własnych testów![]()
Polecam Velbon DV-7000 Statyw Video z głowicą PH-368, ceny w znanym portalu około 400zł, z kamerą Panasonic AG-AC160 i AG-AC130 radzi sobie dobrze, myślę, że i z lustrem powinien.
======================================
D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.
Skontaktuj się z nami