Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Pojawiły się nowe głowice Man. m.in. 500AH (następczyni 701) i 502 (następczyni 501). Sam szukam o nich informacji poza tymi ze specyfikacji.
    http://www.manfrotto.com/product/MVH500AH

http://www.manfrotto.com/pro-video-head-flat-base-msize

Co do masy, to wyszło mi, że body z 70-200 2.8 to prawie 3 kg, a jak ktoś rozbuduje akcesoria o baseplate, follow focus, LCD do podglądu, rejestrator, mikrofon, lampa itd., to na głowicy przydałby się jakiś zapas.
    Ostatnio edytowane przez Domis ; 16-11-2013 o 04:43

Oszczędny w słowach Awatar somrozen
    Miasto
    Słupsk/Koszalin

Domyślnie

AGAC130 z osprzętem waży prawie 4 kg, na co nie wystarczy? w 400 zł się zmieści...proszę Was..jak się chce jeździć samochodem to nie wszyscy muszą jeździć AMG, wg mojego skromnego doświadczenia to co podałem wyżej wystarczy 80% ludzi.
    ======================================
    D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.

Oila
    Gość

Domyślnie

A statyw Fancier FC270A ?

Cenowo mi odpowiada i spełnia pozostałe wymagania. Macie jakieś opinie ?

Domyślnie

Miałem się nie odzywać ale...
    po pierwsze - gro głowic określanych jako olejowe , być moze ma olej... ale ich budowa i praca wołają o pomstę do nieba
    Kupowanie statywu na odległość to jak kupowanie butów narciarskich (bo pasują rozmiarowo)

podjedź do sklepu z aparatem i obiektywem 100-200 mm
    zamontuj aparat na statywie
    i zobacz czy da sie zrobić panoramę od statyki do statyki (czyli nieruchomy kadr - płynnie ruszasz- zatrzymujesz płynnie ) taki statyw będzie nadawał się do pracy.
    zrób to na odległych przedmiotach jak i w skali "macro" - zobaczysz jak wielkie różnice są w statywach/głowicach.
    zrOb ten prosty test w poziomie i PIONIE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Oila Zobacz posta
    A statyw Fancier FC270A ?

Cenowo mi odpowiada i spełnia pozostałe wymagania. Macie jakieś opinie ?
    Ja widzę, że nie spełnia już pierwszego - posiadania głowicy olejowej.
    Tu masz recenzję z opisem problemów z głowicą (łapie luzy w osi pionowej). Szukając dalej w google znajdzie, że w osi pionowej używane jest łożysko oporowe, a nie hydraulika.

Nie szukaj statywu z olejową głowicą w cenie do 700zł, bo takich nie ma.

Najtańszą godną polecenia głowicą to Manfrotto 501HDV - która kosztuje ok 700zł.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Najtańszą godną polecenia głowicą to Manfrotto 501HDV - która kosztuje ok 700zł.
    Lub następczynię 502. Do ewentualnego rozważenia jest jeszcze model niżej - 500 (następczyni 701).
    Co różni te głowice (502 vs 500): "przenoszona" masa aparatu/kamery, masa i wielkość samej głowicy, sposób mocowania i blokowania szybkozłączki, długość szybkozłączki, ilość gwintów 3/8'' do mocowania akcesoriów i przede wszystkim 502 ma opcję regulacji płynności ruchu głowicy w pionie i poziomie.
    Bałem się, że 502 jest za duża na lustrzankę (ok. 1-2 kg), jednak okazało się przy zakupie, że obawy były nieuzasadnione. Jej cena to ok. 650 zł. Model 500 kosztuje ok. 450 zł.

Wszystko poniżej 500/701 to produkty "głowico-video-podobne". Jak już idziemy na kompromisy, to pytanie po co w ogóle głowica "olejowa". Może fotograficzna 3D wystarczy???

EDIT: Przy ograniczonej kasie zainwestowałbym przede wszystkim w głowicę, później w nogi.
    Ostatnio edytowane przez Domis ; 21-11-2013 o 05:06

Domyślnie

Jeśli chodzi o najtańszą głowicę którą da się pracować to jest właśnie wspomniana wcześniej 701 Manfrotto. Jeśli ktoś nie potrzebuje większego udźwigu to nie warto się zastanawiać nad głowicą MN501HDV bo ona nie jest warta swojej ceny (i nie jest to głowica olejowa).

Oszczędny w słowach Awatar fulpo
    Miasto
    małopolska

Domyślnie

nikt tu nie wspomniał o benro kh25--cena ok 450zł, używam tego modelu pod kamerę 4,5kg jak i pod lustrzankę, głowica chodzi płynnie--przynajmniej u mnie
    D7100,D200,D90, SB-800, YN460II, YN560II, S:HSM70-200/2,8,T:17-50/2,8, N:38/1,8 Industar 50/2, Industar 55/2,8 , YN622

Domyślnie

A jak widzicie pomysł używania głowicy video również do zdjęć ?
    Ergonomia pewnie nie najlepsza ale z wyjątkiem braku zdjęć pionowych da się to zaakceptować ?

Planuję wyjazd i byłoby wskazane nie ciągnąć ze sobą tony sprzętu do samolotu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    Chyba używałeś zepsutej 501... Dla mnie pod każdym względem jest ona lepsza od 701. Może poza wymiarami i wagą, ale duży udźwig (naprawdę duuuży) ma swoje wymagania.
    No właśnie, chyba miałeś trefną. Sam mam 055XProB + 500 (nie 501) i nie narzekam.

A wracając do meritum wątku. W przypadku kręcenia wideo nie warto oszczędzać. W przypadku foto można zablokować głowicę, więc nie trzeba się martwić o kulturę pracy. W przypadku wideo i obrotów głowica jest szalenia ważna.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów