Close

Strona 807 z 2397 PierwszyPierwszy ... 30770775779780580680780880981785790713071807 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 061 do 8 070 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

1670 pod ostre południowe słońce
    przy 18-55 nie było prawie nic widać, tak zżarło kontrast...
    zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    No!

Nie waż się na drugi raz wklejać takich Fajnych Księżniczkowych Szotów z nieużywalnych rzęchów jak pezet! Przynajmniej exif zmień...

Już za późno, poszło w świat... w dodatku z informacją, że to z ILCE-3000 ;-(

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Mariusz specjalnie dla Ciebie. Dwa rawy (30 MB) z zestawu NEX-6 + SEL20E28 + ECU1. Zestaw daje radę. Tym samym okres testów uważam za zakończony i wszelkie dalsze prośby zalecam kierować na Berdyczów.
    Pociągnąłem i ja, mam nadzieję, że nie masz za złe Faktycznie daje radę, przy f/2.8 rogi miękkie, ale nie można wymagać zbyt dużo od takiego zestawu.
    Ciekawe, co będzie po zamontowaniu na A7, samo 20/2.8 daje całkiem niewielką winietę: http://i1266.photobucket.com/albums/...ps72be47a8.png

BTW: ja również uważam, że 20-tka to fajne szkiełko.

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    Nie jest źle

Domyślnie

Mariusz specjalnie dla Ciebie. Dwa rawy (30 MB) z zestawu NEX-6 + SEL20E28 + ECU1. Zestaw daje radę. Tym samym okres testów uważam za zakończony i wszelkie dalsze prośby zalecam kierować na Berdyczów.
    IMHO - całkowicie używalne. Na f8 nie widać już żadnego spadku rozdzielczości, trochę tylko CA się na brzegach pojawia. Na f2.8 gorzej, ale jest to poziom znanego Tobie i mnie N20/2.8 - jeżeli nie jest nawet lepiej. Centrum na 2.8 bardzo dobre.

Dzięki, Tomku!

Dziś tez w końcu przyszedł CV 34/1.4 i przy okazji się okazało, że chińska przelotka z infoto, nie daje nieskończoności. Znaczy jak przymknę do f/4 to już jest ok. Jeszcze nie wiem czy mi to przeszkadza, sprawdzę w terenie, mam pół roku na to.
    Wkurzy Cię to, zobaczysz - wymień ten adapter... w razie czego służę pomocą w wyborze takiego, co łapie na nieskończoności. Nawet dzisiaj u nich byłem, szkoda że wcześniej nie pisałeś bym ich zagadnął co i jak.

Ładne mięsiste BW.

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Już za późno, poszło w świat... w dodatku z informacją, że to z ILCE-3000 ;-(
    Nie no Panie Michale... przeginasz

Cytat Zamieszczone przez sssmok Zobacz posta
    Pezet pod słońce i to gorsze bo niższe

Nikt się ze mną nie pomartwi, że nie będzie już nowych, małych i fajnych nexowych szkiełek dedykowanych apsc?

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Wkurzy Cię to, zobaczysz - wymień ten adapter... w razie czego służę pomocą w wyborze takiego, co łapie na nieskończoności. Nawet dzisiaj u nich byłem, szkoda że wcześniej nie pisałeś bym ich zagadnął co i jak.
    Wcześniej ledwo ogarnąłem temat. Niestety opieszały sprzedawca plus długi weekend i czekałem na szkło tydzień.
    Dziękuję jak tylko złapię jakieś światło, to się pewnie odezwę.

Ładne mięsiste BW.
    Dzięki.

Nikt się ze mną nie pomartwi, że nie będzie już nowych, małych i fajnych nexowych szkiełek dedykowanych apsc?
    Sony nie ma w ogóle planu na szkła jako takie. Myślałem, że ogarną temat przy premierze A7, ale gdzie tam. Znowu jakiś sen neptyka zaprezentowali. Mnie się wydaje, że oni tam mają dwie tablice. Jedną ze wszystkimi ogniskowymi jakie są w ich zasięgu, a drugą z otworami przysłon. Mają też zestaw lotek i tarczę, no i nie zapominajmy o zapasach sake, nie wierzę, że na trzeźwo te premiery są planowane.
    Martwić nie mam się o co. Ja już mam dobry zestaw.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

O szkiełka raczej byłbym spokojny, po pierwszej fali szkieł FE na pewno pojawi się coś pod APS-C. Mnie martwi tylko brak małej 24 pod APS-C. Jest już duży Zeiss, jest mały SEL 20, więc nie ma miejsca dla małej 24 (obym się mylił). FF-owy marketing chyba też nie sprzyja tej ogniskowej - chcesz 35mm, kup RX1 lub najlepiej A7 + Zeissa 35/2.8.

Niby jest X100 z idealnymi parametrami, ale ja do jednej ogniskowej nie dorosłem, czasem chce się jakiejś odmiany. Taki SEL 24/2.8 w obudowie jak 20/2.8 to marzenie.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Sigma by mogła zrobić jakieś szkła. 19 i 30 bardzo udane to teraz mogłaby być kolej na jaśniejsze i bardziej standardowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Mnie martwi tylko brak małej 24 pod APS-C. Jest już duży Zeiss, jest mały SEL 20, więc nie ma miejsca dla małej 24 (obym się mylił).
    Może jest miejsce na 28/2.8 w małej obudowie, to też świetna ogniskowa na DX i całkiem niezła na FX. Tylko właśnie obawiam się, że Sony teraz może wypuszczać szkła z bagnetem E obsługujące tylko FF, co oczywiście niekorzystnie odbije się na gabarytach.

Cytat Zamieszczone przez Goku Zobacz posta
    Sigma by mogła zrobić jakieś szkła.
    Jakieś to już zrobiła, teraz niech zrobi fajne.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Pięknie wyczekałeś tę dziewczynę... oj, gada to zdjęcie.

Z sigmą problem widzę następujący: Sony trzyma łapę na firmwarze, nie wpuści do niego korekcji obcych szkieł. Naleśniki dobrej jakości to niestety korygowanie softowe. 20/2.8 jest w pewnym sensie wyznacza granicę, co się jeszcze daje zrobić bez grzebania.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

A skąd to info?
    Jak bym się zastanowił to mi by się pewnie też przydało kilka szkiełek... Ale póki o tym nie myślę to mi ich nie brakuje
    Makrówki mam manualne.
    E16+ECU daje radę jako UWA (e10-18 na razie odstawiam w planach).
    35mm specjalnie nie brakuje jak mam e24 ale jest dostępne e35 jak bym miał ochotę albo voitki 35/1.4 czy nawet 35/1.2 jak AF nie będzie mi potrzebny,
    Z 85mm na apsc wyrosłem, a odpowiedników na apsc w postaci 55-58mm mam kilka (a jak bym potrzebował czegoś wyczesanego to zapoluję na voigtlandera 58/1.4)...
    A że szkiełka (czasem z przejściówką) spore? Dla mnie małość 5N nadrabia ten problem z nawiązką. Po co mi w systemie kolejne 'bylejakie' szkła typu sigmy 19 czy 30mm (ni to jasne, ni specjalnie małe, ni fajny bokeh z małą MFD, kit który ma stabilizację starcza równie dobrze). A na bylejakości skończyłyby się 'e24 wielkości e20'. Na jakimś niestabilizowanym e24/2.8 z mfd 30cm i ciut lepszą od kita ostrością za 1500zł...

Zamieszanie mi natomiast zrobiły A7ki i póki nie podejmę jakiejś decyzji powstrzymują przed rozwijaniem E-apsc (tym bardziej że większość potrzebnych mam:P).

Z potencjalną myślą o tym bagnecie idę teraz w lensturbo. Zrobię sobie mały poligon jak się szkła mniej więcej zachowują, które chciałbym z AF i jakie parametry mnie w razie czego interesują (np czy EF35/2.8 starczy). Zakupiłem też CZJ35/2.4 (mfd 19cm!) do testów (oczywiście na zabawy obiektywem pogoda się popsuła, a czasu brak ale w końcu nadejdzie pora:P). A jeśli mi LT z nexem starczy to może A7 nie będzie takie potrzebne;] Zresztą i tak nastawiam się na jego mniejszą wersję z dotykowym ekranem, może kiedyś wyjdzie...

Domyślnie

ikit,
    Flektogon 2,4/35 za czasów Zenita i Praktiki stanowił wraz z Pancolarem 1,8/80 mój podstawowy zestaw. Jakieś 60% zdjęć robiłem Pancolarem 80, jakieś 30% - Flektogonem, reszta innymi albo Pancolarem z telekonwerterem 2x. MFD 19 cm Flektogona dawało naprawdę dobrą namiastkę makro, a mały pierścień odwracający pozwalał z tym obiektywem uzyskać naprawdę niezłe powiększenie! Do tego jasność 2,4 była zupełnie wystarczająca do fotografowania w słabym świetle.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 807 z 2397 PierwszyPierwszy ... 30770775779780580680780880981785790713071807 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów