Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: IR W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MGS Zobacz posta
    rozmazane chmury sa do unikniecia ?? czy przez koniecznosc wydluzenia czasu naswietlania tak musi byc ??

;]
    To raczej niemożliwe przy czasie 15 sekund
    Przy D70,D50 byłby około 2 sekund i na pewno byłoby dużo lepiej

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jaworzno, Dominikowice

Domyślnie

moim zdaniem, D200 i IR to męczarnia, zdjęcia w sumie wychodzą tylko przy bezwietrznej pogodzie (czasy są straszne) balans bieli praktycznie nie do łyknięcia (da się ale trzeba się natrudzić) - ale jak się już coś uda, to efekty są naprawdę niezłe:
    http://www.foto.otech.com.pl/?s=wir

Domyślnie

a to serio taki wielki problem NEFa zrobic, tym bardziej ze potem i tak obrobka bedzie? co sie tak wszyscy w tym watku uparli na JPEG i ustawianie balansu bieli w aparacie, zamiast wygodnie w kompie.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

z tego co sam doświadczyłem to NEF tutaj nic Ci nie da, ja robiłem nefy IR, ale potem w kompie straszny problem żeby ustawić tak zeby zieleń była biała... może komuś się udało i ma jakaś dobra metode na to?
    Zapraszam Michał Klimont
    Tutaj nie radzę zaglądać: Click
    [/I]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nivelen Zobacz posta
    z tego co sam doświadczyłem to NEF tutaj nic Ci nie da, ja robiłem nefy IR, ale potem w kompie straszny problem żeby ustawić tak zeby zieleń była biała... może komuś się udało i ma jakaś dobra metode na to?
    jakto nic nie da? przeciez to jest jeden z glownych powodow istnienia formatuo raw.
    a sposob opisalem juz wczesniej: ustaw punkt szarosci na roslinnosc i po sprawie
    podpis nieczytelny

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jaworzno, Dominikowice

Domyślnie

Powracam do wątku, zatem co do NEFa:
    Bez sensu męczyć się z nefem jeśli da się to zrobić w JPG (jeśli chodzi o Hoyę) (naświetlać tak aby wykres znajdował się w lewej części)

Co do filtra Hitecha, jest do dupy, wg. mnie nie nadaje się. Jeśli ktoś go ma radzę zainwestować w Hoye. Wczoraj cały dzień straciłem na walkę z tym filtrem, z miernym efektem. A nie jestem laikiem w dziedzinie IR.
    Ostatnio edytowane przez powerfactorx ; 11-06-2007 o 06:36
    Ogólnie to dobre Nikony
    F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
    Hasselblad 503,905
    D6,D800E,D700,D70IR,Z6II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez powerfactorx Zobacz posta
    Co do filtra Hitecha, jest do dupy, wg. mnie nie nadaje się. Jeśli ktoś go ma radzę zainwestować w Hoye. Wczoraj cały dzień straciłem na walkę z tym filtrem, z miernym efektem. A nie jestem laikiem w dziedzinie IR.
    Powoli dochodzę do takich samych wniosków. Więc chyba pora kupić hoye. Patrząc na to z drugiej strony ten filtr daje równiez bardzo ciekawe efekty ale pod warunkiemn że nie obrabia się zdjęcia tak samo jak z hoyi

Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    a to serio taki wielki problem NEFa zrobic, tym bardziej ze potem i tak obrobka bedzie? co sie tak wszyscy w tym watku uparli na JPEG i ustawianie balansu bieli w aparacie, zamiast wygodnie w kompie.
    nie uprali się tylko lepsze efekty daje ustawienie poprawnego WB na aparacie, WB na kompie to ostateczność imho.
    D200 / D3200 / D610 || Nikkor 18-35|| Nikkor 24-70 AFS 2.8G || Nikkor 50 1.8D || SB-800 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KJO Zobacz posta
    nie uprali się tylko lepsze efekty daje ustawienie poprawnego WB na aparacie, WB na kompie to ostateczność imho.
    no to ja zdecydowanie wole miec wiecej mozliwosci, tym bardziej ze bezstratnie.
    podpis nieczytelny

Talking

Cytat Zamieszczone przez powerfactorx Zobacz posta
    moim zdaniem, D200 i IR to męczarnia, zdjęcia w sumie wychodzą tylko przy bezwietrznej pogodzie (czasy są straszne) balans bieli praktycznie nie do łyknięcia (da się ale trzeba się natrudzić) - ale jak się już coś uda, to efekty są naprawdę niezłe:
    http://www.foto.otech.com.pl/?s=wir
    Tak wiec decyduję sie na zakup do d200 Hoya IR72 77mm .
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów