Szukaj
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
moim zdaniem, D200 i IR to męczarnia, zdjęcia w sumie wychodzą tylko przy bezwietrznej pogodzie (czasy są straszne) balans bieli praktycznie nie do łyknięcia (da się ale trzeba się natrudzić) - ale jak się już coś uda, to efekty są naprawdę niezłe:
http://www.foto.otech.com.pl/?s=wir
a to serio taki wielki problem NEFa zrobic, tym bardziej ze potem i tak obrobka bedzie? co sie tak wszyscy w tym watku uparli na JPEG i ustawianie balansu bieli w aparacie, zamiast wygodnie w kompie.
podpis nieczytelny
z tego co sam doświadczyłem to NEF tutaj nic Ci nie da, ja robiłem nefy IR, ale potem w kompie straszny problem żeby ustawić tak zeby zieleń była biała... może komuś się udało i ma jakaś dobra metode na to?
Powracam do wątku, zatem co do NEFa:
Bez sensu męczyć się z nefem jeśli da się to zrobić w JPG (jeśli chodzi o Hoyę) (naświetlać tak aby wykres znajdował się w lewej części)
Co do filtra Hitecha, jest do dupy, wg. mnie nie nadaje się. Jeśli ktoś go ma radzę zainwestować w Hoye. Wczoraj cały dzień straciłem na walkę z tym filtrem, z miernym efektem. A nie jestem laikiem w dziedzinie IR.
Ostatnio edytowane przez powerfactorx ; 11-06-2007 o 06:36
Ogólnie to dobre Nikony
F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
Hasselblad 503,905
D6,D800E,D700,D70IR,Z6II
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Skontaktuj się z nami