Close

Strona 179 z 293 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 781 do 1 790 z 2925

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hamarama Zobacz posta
    Nie podoba mi się jedna rzecz, o której już gdzieś pisałem. A mianowicie ten cycek na górnym kółku nastaw. Mam wrażenie, że to się za jakiś czas rozpadnie. Poza tym to bardzo niewygodne rozwiązanie. Chcę szybko zmienić tryb i zawsze zapominam o merdaniu sutka :/
    W Df zmiana trybu jest jeszcze bardziej upierdliwa.
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    napisał dax6

swojego D600 kupiłem w czerwcu, był własnie z 2013 r, po trzech plenerach wyczyściłem matrycę była mocno brudna, plamy olejowe i farfocle ( ale pomyslałem sobie że w kiedyś w moim nowym D700 miałem też dwa czyszczenia w ciągu pół roku, wiec może to taki ROZRUCHOWY "urok" ) .
    Na plenerze w Norwegii nawalił mi slot ( nie wysuwał karty ), oprócz tego aparat na 2 tys zdjęć z 50 ujęć niedoświetlił o około 3EV, kilka zaś przeswietlił w taki sposób że, wygladały jak negatyw. Ponownie zabrudził matrycę i to baaaardzo mocno.
    Pojechał więc do serwisu z dokładnym opisem i zdjęciami przedstawiającymi problem. Wrócił po trzech tygodniach, z wymienioną główną płytą elektroniki oraz nową migawką. W serwisie zrobiono około 500 zdjęć testowych.
    Ja również zrobiłem nim 500 fot, ponownie pojawiły się na matrycy plamy (około 30, mniejszych lub większych ).
    Wkurzyłem się i zareklamowałem w sklepie niezgodność towaru ze specyfikacją. Po tygodniu otrzymałem odpowiedż że nie stwierdzono takowej, ale w trosce o klienta sklep, wymieni mi aparat na nowy model ( zaproponowano tylko wymianę handlową bez zwrotu kasy ) D600 lub D610 ( ten drugi za dopłatą różnicy w cenie zakupu ) Z uwagi na takie podejście do tematu, nie drążyłem już sprawy niezgodności choć ta jest ewidentna.
    Ze sklepem uzgodniłem że wezmę D610 ale pod koniec roku bo licząc że, znacznie spadnie z ceny. Jednak po przemyśleniach i analizie rynku oraz doniesieniach że, D600 przestał być produkowany, nie sądzę żeby cena do końca roku znacznie spadła. Do D600 mam uraz więc już nie wchodził w grę.

Zapytałem wiec o możliwość wymiany na D800 (stwierdziłem że dokładać różnicę około 1000zł do aparatu który ma w sumie to samo co D600 nie jest kompletnie zasadne ). Sklep odpowiedział i zrobił mi korzystną cenę na D800.
    I takim to sposobem stałem się jego właścicielem, jednak mz. to zbędny wydatek bo D600 jest aparatem który spokojnie zaspokajał moje potrzeby. Mam oczywiście lepszy aparat, ale też chudszą kieszeń

To chyba jedna z najbardziej upierdliwych wpadek Nikona, niestety bardzo nieładnie potraktował klientów, nie przyznając się oficjalnie do problemu. Pisanie o tym żeby oddać aparat do serwisu to stanowczo za mało.

Wypuszczając D610 ze zmianami kosmetycznymi sam potwierdził iż przyznaje się do błędu. Wiem ze jest wiele dobrze działających D600 ale co mają zrobić Ci którzy już posiadają wadliwe modele ?

Dlatego dokumentujcie zdjęciami złą pracę aparatu, archiwizujcie je, a kiedy już naprawdę dłużej się nie da, reklamujcie w swoich sklepach aparat na NIEZGODNOŚĆ ZE SPECYFIKACJĄ. Życzę wam żeby wasz sklep była tak solidny jak mój .

pozdrawiam
    Ale sklep się ładnie zachował. Do jakiego czasu można wymienić tak sprzęt ?

Domyślnie

Do dwóch lat.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

napisał dax6

swojego D600 kupiłem w czerwcu, był własnie z 2013 r, po trzech plenerach wyczyściłem matrycę była mocno brudna, plamy olejowe i farfocle ( ale pomyslałem sobie że w kiedyś w moim nowym D700 miałem też dwa czyszczenia w ciągu pół roku, wiec może to taki ROZRUCHOWY "urok" ) .
    Na plenerze w Norwegii nawalił mi slot ( nie wysuwał karty ), oprócz tego aparat na 2 tys zdjęć z 50 ujęć niedoświetlił o około 3EV, kilka zaś przeswietlił w taki sposób że, wygladały jak negatyw. Ponownie zabrudził matrycę i to baaaardzo mocno.
    Pojechał więc do serwisu z dokładnym opisem i zdjęciami przedstawiającymi problem. Wrócił po trzech tygodniach, z wymienioną główną płytą elektroniki oraz nową migawką. W serwisie zrobiono około 500 zdjęć testowych.
    Ja również zrobiłem nim 500 fot, ponownie pojawiły się na matrycy plamy (około 30, mniejszych lub większych ).
    Wkurzyłem się i zareklamowałem w sklepie niezgodność towaru ze specyfikacją. Po tygodniu otrzymałem odpowiedż że nie stwierdzono takowej, ale w trosce o klienta sklep, wymieni mi aparat na nowy model ( zaproponowano tylko wymianę handlową bez zwrotu kasy ) D600 lub D610 ( ten drugi za dopłatą różnicy w cenie zakupu ) Z uwagi na takie podejście do tematu, nie drążyłem już sprawy niezgodności choć ta jest ewidentna.
    Ze sklepem uzgodniłem że wezmę D610 ale pod koniec roku bo licząc że, znacznie spadnie z ceny. Jednak po przemyśleniach i analizie rynku oraz doniesieniach że, D600 przestał być produkowany, nie sądzę żeby cena do końca roku znacznie spadła. Do D600 mam uraz więc już nie wchodził w grę.

Zapytałem wiec o możliwość wymiany na D800 (stwierdziłem że dokładać różnicę około 1000zł do aparatu który ma w sumie to samo co D600 nie jest kompletnie zasadne ). Sklep odpowiedział i zrobił mi korzystną cenę na D800.
    I takim to sposobem stałem się jego właścicielem, jednak mz. to zbędny wydatek bo D600 jest aparatem który spokojnie zaspokajał moje potrzeby. Mam oczywiście lepszy aparat, ale też chudszą kieszeń

To chyba jedna z najbardziej upierdliwych wpadek Nikona, niestety bardzo nieładnie potraktował klientów, nie przyznając się oficjalnie do problemu. Pisanie o tym żeby oddać aparat do serwisu to stanowczo za mało.

Wypuszczając D610 ze zmianami kosmetycznymi sam potwierdził iż przyznaje się do błędu. Wiem ze jest wiele dobrze działających D600 ale co mają zrobić Ci którzy już posiadają wadliwe modele ?

Dlatego dokumentujcie zdjęciami złą pracę aparatu, archiwizujcie je, a kiedy już naprawdę dłużej się nie da, reklamujcie w swoich sklepach aparat na NIEZGODNOŚĆ ZE SPECYFIKACJĄ. Życzę wam żeby wasz sklep była tak solidny jak mój .

pozdrawiam
    Powiem szczerzę, że czytając takie posty użytkowników tego sprzętu cieszę się, że w końcu nie kupiłem D600. Po wypowiedziach wielu ludzi na forum dochodziłem do wniosku, że problem jest przejaskrawiony i czemu nie zaryzykować, ale jednak wcale tak nie jest. Nie kupuję aparatu za ciężkie pieniądze, żeby każdego dnia zastanawiać się, czy mój jest wadliwy czy nie...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 09-11-2013 o 03:06 Powód: pis. ("w cale")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpoliwka Zobacz posta
    Powiem szczerzę, że czytając takie posty użytkowników tego sprzętu cieszę się, że w końcu nie kupiłem D600. Po wypowiedziach wielu ludzi na forum dochodziłem do wniosku, że problem jest przejaskrawiony i czemu nie zaryzykować, ale jednak w cale tak nie jest. Nie kupuję aparatu za ciężkie pieniądze żeby każdego dnia zastanawiać się czy mój jest wadliwy czy nie...
    kupujesz, korzystasz rok, reklamujesz, i dostajesz nowe body, bądź wymieniasz z dopłatą na wyższy model. Dobry interes

Domyślnie

Powiem szczerzę, że czytając takie posty użytkowników tego sprzętu cieszę się, że w końcu nie kupiłem D600. Po wypowiedziach wielu ludzi na forum dochodziłem do wniosku, że problem jest przejaskrawiony i czemu nie zaryzykować, ale jednak w cale tak nie jest. Nie kupuję aparatu za ciężkie pieniądze żeby każdego dnia zastanawiać się czy mój jest wadliwy czy nie...
    moj D600 był bardzo nieudany gdyż doszły jeszcze inne sprawy, ale wielu ma D600 i nie narzekają, mnie też robił bardzo dobre foty . Po prostu gdzieś wkradł się błąd i poszła wadliwa seria, ale na tyle duża że, zrobił się koło tego ogromny szum medialny. Nikon żeby zatrzeć złą opinię o D600, jedyne co mógł zrobić, to albo wymienic wszystkim użytkownikom D600 migawki, co byłoby wręcz nie do ogarnięcia. Abo wypuścić nowy model , już dopracowany jakim wydaje się być D610 ( tutaj Nikon nie mógł sobie pozwolić na nic , bo zakopał by całą serie D600) , bez tej usterki , bo reszta jest prawie taka sama, kto wie czy tej starej migawki nie poprawili, a szybkość pół klatki na sekundę być może ustawili softem.

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    kupujesz, korzystasz rok, reklamujesz, i dostajesz nowe body, bądź wymieniasz z dopłatą na wyższy model. Dobry interes
    to nie jest ani takie proste, ani takie oczywiste , ja miałem szczęście być może również dlatego ze kupuje w tym sklepie dość długo i zostawiłem u nich dużo kasy
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 07-11-2013 o 11:31 Powód: scalanie

Domyślnie

kol. harb a jak wypada porównanie "starej" D600 z "nowym" D800 pomijając problemy z brudem.
    Interesuje mnie obrazek. Swoją droga ręce i piórka opadają jak się widzi ostatnie posunięcia Nikona
    problemy z D7000, no to damy D7100, problemy z SB900, no to damy SB910, problemy z D600, no to
    damy D610. Teraz należy oczekiwać D810 i o zgrozo D4 coś tam. I wszystko w imię równego dojenia
    klijentów firmy z głębokim poszanowaniem ich praw konsumenckich.
    Ostatnio edytowane przez tomgol ; 07-11-2013 o 11:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomgol Zobacz posta
    kol. harb a jak wypada porównanie "starej" D600 z "nowym" D800 pomijając problemy z brudem.
    Interesuje mnie obrazek.
    jeszcze nie wiem mam go od wczoraj, moge tylko napisac mając przez kilka lat D700, ze D600 pod wieloma wzgledami mimo klasy amatorskiej jest od D700 lepszy, a tym ostatnim zrobilem 75 tys zdjec. Oczywiscie D700 to nadal bdb aparat

Domyślnie

W Krakowie działa z tego co pamiętam Klub Federacji Konsumentów (email można znaleźć w linku poniżej) odnośnie UOKIK. Oni pomagają załatwiać, takie sprawy w stylu : Po roku czasu gościowi się sweter zaczął rozciągać => reklamacja . Śmieszne, wiem..., ale tak być nie powinno i ludzie takie sprawy załatwiają . To podejrzewam, że tak oczywiste rzeczy jak usterka spowodowana kurzeniem, która ma wpływ na fotografie (a ma) to będzie tylko formalność => tak mi się wydaje. A jakby się zebrało kilka osób, które chcą zwrócić sprzęt => ja mogę oczywiście dołączyć jako przykład kurzenia (ale aparatu nie oddam, bo m kurz nie przeszkadza) , to nie ma co się czaić tylko walczyć o swoje, po to są te państwowe instytucje które nam pomagają.

http://www.uokik.gov.pl/problemy.php...=24&miasto=25&
    Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 07-11-2013 o 11:41
    "Nikon"

Domyślnie

jeszcze nie wiem mam go od wczoraj, moge tylko napisac mając przez kilka lat D700, ze D600 pod wieloma wzgledami mimo klasy amatorskiej jest od D700 lepszy, a tym ostatnim zrobilem 75 tys zdjec. Oczywiscie D700 to nadal bdb aparat
    Jak oceniasz pracę układu AF D600 oraz D800 w odniesieniu do D700? Pomijam pokrycie kadru punktami AF.

Większość jednak nie ma takich problemów, kurz oczywiście w większym lub mniejszym stopniu jest, jednak wystarczy dobra grucha i dmuchnięcie co kilka tysięcy zdjęć, aby nie było nic widać na przysłonie powyżej f/16. Z czasem ponoć paproszków przybywa mniej.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 07-11-2013 o 11:54
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Strona 179 z 293 PierwszyPierwszy ... 79129169177178179180181189229279 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów