bardzo mi się podoba obróbka Mishera, może delikatnie zbyt wchodzi w czerwień. czy jakieś rady mi polecicie? wydaje mi sie, ze zawsze za duzo kontrastu mi wchodzi na zdjecie i zbyt ciemne elementy wygladają dla mnie na 'zepsute'
Szukaj
bardzo mi się podoba obróbka Mishera, może delikatnie zbyt wchodzi w czerwień. czy jakieś rady mi polecicie? wydaje mi sie, ze zawsze za duzo kontrastu mi wchodzi na zdjecie i zbyt ciemne elementy wygladają dla mnie na 'zepsute'
...
Może źle mówię, ale z tego, co pamiętam, to wystarczy lekko cienie i średnie tony do góry podnieść. Ewentualnie całe zdjęcie +0,3EV i światła w dół
Jak mówię źle, to proszę o poprawienie mnie.
Naucz się czytać
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
Piszesz, że dłubiesz w PS i ACR. To zdjęcie możesz wywołać tylko w ACR i LR, nie trzeba tam nic grzbać w PS imho
Moje rady:
- ustaw poprawny WB
- wyciągnij cienie
- przygaś swiatła
- skoryguj kontrast suwakami W/B
- dodaj przejrzystości
- podbij vibrance/saturation w zależności od tego co chcesz uzyskać
- minimalna korekta eksp
- ponownie koryguj kontrast suwakami whites/blacks
- wyostrz, profil obiektywu, winietka
- Podziel się efektem
Moje kolejne zabawy
1.2.
Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
- Czesć! Kto to?
- To mój syn. Janek.
- Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.
Dodam od siebie, że obserwowane przeze mnie prześwietlenie chmur i niemożność odzyskania w nich detali wynikało z załączenia profilu obiektywu na zakładce Lens corrections i idącego za tym usunięcia winietowania. W LR 5.2 po włączeniu tej korekcji nawet późniejsze zejście o 3EV z ekspozycją czy przesunięcie Highlights całkowicie w lewo nie powodują odzyskania informacji - to dla mnie nauczka, bo nie przewidziałem, że korygowanie obiektywu może dać aż taki efekt...
Nieco więcej: http://konradlesniak.pl/
To moja wersja wywołana w C1.
-poprawiony balans bieli
-zwiększone nasycenie barw
-przyciemnienie nieba
-rozjaśnienie ściany po prawej stronie
-korekta barwy niebieskiej na warstwie nieba
Proponowałbym dokładne sprawdzenie obiektywu,bo nie podoba mi się lewa strona.Jest wyraźnie jakaś nieostra w przeciwieństwie do prawej strony.
Ostatnio edytowane przez kazzi ; 05-11-2013 o 23:09
Wydaje mi się że 1ka ciut za ciepło, ale każdy lubi inaczej.![]()
Skontaktuj się z nami