Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Zepsute zdjecia

Domyślnie

bardzo mi się podoba obróbka Mishera, może delikatnie zbyt wchodzi w czerwień. czy jakieś rady mi polecicie? wydaje mi sie, ze zawsze za duzo kontrastu mi wchodzi na zdjecie i zbyt ciemne elementy wygladają dla mnie na 'zepsute'
    ...

Domyślnie

Może źle mówię, ale z tego, co pamiętam, to wystarczy lekko cienie i średnie tony do góry podnieść. Ewentualnie całe zdjęcie +0,3EV i światła w dół
    Jak mówię źle, to proszę o poprawienie mnie.
    Naucz się czytać

Domyślnie

Może ja się nie znam, w zasadzie to drugi raz mam do czynienia z NEFami, ale popełniłem takie coś na szybko Może ciut za jasno.
    Niekalibrowany ekran laptopa.
    Ostatnio edytowane przez MasterM16 ; 05-11-2013 o 00:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misher Zobacz posta
    Nic nie przeklejalem i nie dorysowywalem nie miałem czasu bo właśnie jadę po żonę. Kilka świadomych ruchów suwakami w LR i tyle.
    Rzeczywiście, za bardzo rozpędziłem się we wnioskach. Zresetowałem ustawienia w LR i spróbowałem jeszcze raz, chmury nie są całkiem przepalone

Domyślnie

Piszesz, że dłubiesz w PS i ACR. To zdjęcie możesz wywołać tylko w ACR i LR, nie trzeba tam nic grzbać w PS imho

Moje rady:

- ustaw poprawny WB
    - wyciągnij cienie
    - przygaś swiatła
    - skoryguj kontrast suwakami W/B
    - dodaj przejrzystości
    - podbij vibrance/saturation w zależności od tego co chcesz uzyskać
    - minimalna korekta eksp
    - ponownie koryguj kontrast suwakami whites/blacks
    - wyostrz, profil obiektywu, winietka
    - Podziel się efektem

Moje kolejne zabawy

1.2.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Dodam od siebie, że obserwowane przeze mnie prześwietlenie chmur i niemożność odzyskania w nich detali wynikało z załączenia profilu obiektywu na zakładce Lens corrections i idącego za tym usunięcia winietowania. W LR 5.2 po włączeniu tej korekcji nawet późniejsze zejście o 3EV z ekspozycją czy przesunięcie Highlights całkowicie w lewo nie powodują odzyskania informacji - to dla mnie nauczka, bo nie przewidziałem, że korygowanie obiektywu może dać aż taki efekt...

Domyślnie

To moja wersja wywołana w C1.

-poprawiony balans bieli
    -zwiększone nasycenie barw
    -przyciemnienie nieba
    -rozjaśnienie ściany po prawej stronie
    -korekta barwy niebieskiej na warstwie nieba

Proponowałbym dokładne sprawdzenie obiektywu,bo nie podoba mi się lewa strona.Jest wyraźnie jakaś nieostra w przeciwieństwie do prawej strony.
    Ostatnio edytowane przez kazzi ; 05-11-2013 o 23:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Dodam od siebie, że obserwowane przeze mnie prześwietlenie chmur i niemożność odzyskania w nich detali wynikało z załączenia profilu obiektywu na zakładce Lens corrections i idącego za tym usunięcia winietowania. W LR 5.2 po włączeniu tej korekcji nawet późniejsze zejście o 3EV z ekspozycją czy przesunięcie Highlights całkowicie w lewo nie powodują odzyskania informacji - to dla mnie nauczka, bo nie przewidziałem, że korygowanie obiektywu może dać aż taki efekt...
    Wystarczy po wybraniu profilu cofnąć suwak vinettign
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

spróbowałem z waszymi wskazówkami, jednak to co przedstawił Misher jest dla mnie nie do przebicia...
    1.

2.
    ...

Domyślnie

Wydaje mi się że 1ka ciut za ciepło, ale każdy lubi inaczej.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów