Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Zepsute zdjecia

Domyślnie Zepsute zdjecia

Witam,

Mam takie pytanie, otóż mam często problem z zdjęciami szczególnie krajobrazy/architektura, gdzie po wywołaniu zdjecia w camera raw i obrobce w PS i po zapisaniu zdjecia zawsze mam uczucie ze zdjecie jest jakby za bardzo zepsutę, traci jakość. Nie jest to wina opcji "zapisz do internetu" lecz wydaje mi się, że klucz leży gdzieś w kontraście, nie bardzo potrafie to zlokalizować. Poniżej przedstawie 2 zdjęcia dla przykładu, jeśli ktoś ma jakiś pomysł na co zwrócić uwagę proszę o radę. Czy to problem profilów może?

1.

2.
    Ostatnio edytowane przez miszet ; 03-11-2013 o 21:54
    ...

Domyślnie

wrzuć NEFy ale pierwsza rzecz która rzuca mi się w oczy to: za ciemno.
    Wydaje mi się, że za bardzo szalejesz z suwakiem kontrastu/przejrzystości a za mało manewrujesz światłami.
    D750 | N50 f/1.8 | N85 f/1.8 | N18-35 | N70-200 f/2.8

Domyślnie

Sprawdź jaki masz ustawiony w PS profil koloru RGB: Edit > Color Setting

Domyślnie

http://sh.st/q5z7
    http://sh.st/q5xd
    tutaj dwa linki do obu zdjęć. Będę wdzieczny za pomoc
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszet Zobacz posta
    http://sh.st/q5z7
    http://sh.st/q5xd
    tutaj dwa linki do obu zdjęć. Będę wdzieczny za pomoc
    Jak chcesz żeby ktoś ci pomógł to wrzuć to na taki serwer, z którego da się to pobrać.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

moje wersje zrobione na szybko (bardzo szybko) w LR i dlatego mocno nie dopracowane (zaraz muszę wychodzić odebrać żonę) ale generalnie jako pamiątkowe fotki są ok.

1. Musisz pobawić się bardziej suwakami.
    2. Drugie zdjęcie ma nietrafioną ostrość.
    3. No i pamiętaj o prostowaniu/horyzontach
    Ostatnio edytowane przez Misher ; 04-11-2013 o 20:33
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Moje próby:

W tym pierwszym przypadku nie da się niestety, "wyciągnąć" całych chmur - te po prawej stronie są zwyczajnie prześwietlone (misher prawdopodobnie skopiował je z innego fragmentu lub "dorysował" - natomiast samo obniżenie ekspozycji nic tu nie da)...

W sumie, jak tak patrzę na Twoją (autorze zdjęć) obróbkę, to kojarzą mi się własne próby, robione na całkowicie nieskalibrowanym i za jasno ustawionym monitorze. Może tu tkwi problem?
    Ostatnio edytowane przez kkokosz ; 04-11-2013 o 20:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Moje próby:
    W tym pierwszym przypadku nie da się niestety, "wyciągnąć" całych chmur - te po prawej stronie są zwyczajnie prześwietlone (misher prawdopodobnie skopiował je z innego fragmentu lub "dorysował" - natomiast samo obniżenie ekspozycji nic tu nie da)...

W sumie, jak tak patrzę na Twoją (autorze zdjęć) obróbkę, to kojarzą mi się własne próby, robione na całkowicie nieskalibrowanym i za jasno ustawionym monitorze. Może tu tkwi problem?
    Nic nie przeklejalem i nie dorysowywalem nie miałem czasu bo właśnie jadę po żonę. Kilka świadomych ruchów suwakami w LR i tyle.
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Szczerze zazdroszczę umiejętności posługiwania się suwakami LR. Też mam z tym problem - niby dziecinnie proste, a jednak to sztuka, przez duże "S". Czytam tutoriale i poradniki w tym temacie, ale jak mi się zdaje, po prostu musi się
    otworzyć własna "klapka" umiejętności.
    Przepraszam, że wczepiłem się w ten temat, ale moja własna nieporadność w posługiwaniu się LR zwyczajnie mnie wkurza. Chyba za dużo tych suwaków ... .

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów