Close

Strona 17 z 1914 PierwszyPierwszy ... 7151617181927671175171017 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 19131

Domyślnie

Mnie wlasnie strasznie ciekawi jak to jest ze szklami od Contaksa G na A7r, sample w sieci sa bardzo zroznicowane - niektore zdjecia sa bardzo ladne, a nie ktore maja brzydka fioletowa winiete... :/ Mam fajna szklarnie, ktorej nie za bardzo chce sie pozbywac.
    Canon

Domyślnie

Kolega, który podpinał właśnie takie szkła (jak na wstawionym przeze mnie obrazku) pokazywał mi ową fioletową winietę na bokach. Niestety.

Domyślnie

Przy wszystkich czy tylko szerszych?

Domyślnie

O ile dobrze pamiętam, bo był to 45/2.

Domyślnie

A7 + 28-70, troszkę podkolorowane.
    Jak widać, da się zrobić i dynamiczne kadry. Monotematycznie, ale za to temat fajny

to be a rock and not to roll

Domyślnie

Jeszcze 10-18@13mm na A7. Miękko, ale da się.

No i bonusowo taka oto Postać w dość ciekawych okolicznościach przyrody
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 31-10-2013 o 03:03
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Swego czasu dowodzono, że "właściwy" obiektyw do aparatów cyfrowych musi być "telecentryczny", tzn. musi rzutować obraz na matrycę w postaci równoległej wiązki, padającej na matrycę dokładnie pod kątem prostym, czyli tylna soczewka powinna mieć średnicę mniej więcej równą przekątnej kadru. W przeciwnym wypadku będziemy mieli do czynienia z ogromną aberracją chromatyczną, winietowaniem, i wszelkimi innymi aberracjami.
    Dokładnie z tego powodu leica i nie tylko stosują te odgięte mikrosoczewki. Ogólnie jakiekolwiek mikrosoczewki poprawiają znacznie sytuacje a teraz wszędzie raczej są. No i matryce BSI to jeszcze lepsze rozwiązanie, ale chyba w żadnym aparacie z wymienną optyką nie są stosowane jeszcze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Kolega, który podpinał właśnie takie szkła (jak na wstawionym przeze mnie obrazku) pokazywał mi ową fioletową winietę na bokach. Niestety.
    Nie do końca Maćku. Fioletowe brzegi wykazywał CV 25/4 (i to bardzo znaczne w połączeniu z mega winietą). Co do CZ od Contaxa to IMHO działają rewelacyjnie - sam byłem zdziwiony jak zobaczyłem inne sample w sieci - u mnie na np. Biogonie 28 nie było takiego efektu (inna sprawa, że jakoś specjalnie motywów uwydatniających ten efekt nie robiłem). Nawet zadałem pytanie Philipowi z flickra czy przypadkiem baffli z tyłu obiektywu nie usunął. Bo one lekko dotykają ranki matrycy w Nexie5 i może niektórzy je usuwali. W A7r nie było z tym problemu. Jakby ktoś chciał kilka sampli obejrzeć to na KKMie w wątku o a7 i a7r jest link do plików...

BTW - Molde i okolice bardzo zacne - spędziłem tam ponad tydzień w tym roku.
    Ostatnio edytowane przez marcin.l ; 31-10-2013 o 09:51
    na gościnnych występach

Strona 17 z 1914 PierwszyPierwszy ... 7151617181927671175171017 ... OstatniOstatni