Close

Strona 16 z 1914 PierwszyPierwszy ... 6141516171826661165161016 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 19131

Domyślnie

W linku podanym przez barkowx odnoszącym się do A7r w zakładce qualite images można sobie porównać wysokie ISO z D800.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    W linku podanym przez barkowx odnoszącym się do A7r w zakładce qualite images można sobie porównać wysokie ISO z D800.
    Mam wrażenie że A7r trochę lepiej od D800 ale ten drugi ma trochę jaśniejsze próbki i chyba przez to lepiej widać szum:/
    Tak czy owak dla 95% ludzi to i tak za duże możliwości A pozostałe 5% i tak będzie marudzić:P

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

I tak dostana w tylek od Lumii...

GL
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    To nie rozumiem czemu bagnet E jest zły i należy go przekonstruować na modłę leiki... Jakie problemy mają systemowe obiektywy z matrycami A7(R)?
    Słuchaj, nie znam się na optyce, ale wydaje mi się, że właśnie przezwyciężaniem problemów z bagnetem zawdzięczamy krowiastość obiektywów pełnoklatkowych w tym systemie. Bardzo obawiam się też o jakość obrazu w rogach. Wszystko.

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    A stabilizacja to osobny temat. Jedni twierdzą że warto poświęcić żeby małe aparaty były mniejsze (nexy/A7ki), a inni że sony chce kosić za stabilizację przy każdym szkle. I pewnie jedni i drudzy mają rację
    Zresztą jak stabilizacja była w body w sonym to twierdzono że stabilizacja w szkłach jest lepsza. Wyrzucili ją z aparatów to wszyscy by chcieli w aparatach
    Zdecydowanie podzielam opinię tych drugich

Domyślnie

Mam (dość starego) Pentaxa ze stabilizacją matrycy w korpusie, i parę obiektywów ze stabilizacją do Nikona. Tak zupełnie "na oko" (bo formalnych prób i testów porównawczych nie robiłem), moje odczucie jest takie, że choć Pentax daje stabilizację z każdym obiektywem (w przypadku obiektywów niesystemowych trzeba podać ogniskową, co ma wpływać na skuteczność stabilizacji), to efektywność stabilizacji w obiektywach do Nikona wydaje mi się być lepsza.

Natomiast o tym, że szerszy otwór mocowania daje większą swobodę przy projektowaniu optyki mówi się od dawna - np. Canon bardzo podkreślał zalety dużej średnicy mocowania EF, gdy przechodził na nie z FD (i pewnie tylko po to, żeby to udowodnić, wyprodukował obiektyw 1,0/50L . Z kolei zanim pojawiły się pierwsze cyfrowe Nikony FF, wiele osób wróżyło, że takie nie powstaną, bo ograniczeniem jest za mała średnica otworu mocowania typu F. Okazuje się, że to ostatnie niekoniecznie było prawdą, ale pewnie gdyby była większa, to by nie zaszkodziło. Prorokowano nawet wówczas, że być może Nikon zmieni bagnet na szerszy, co też się nie stało.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Ale w bagnetach canonowych (ogólnie lustrzankowych) soczewka obiektywu jest daleko od matrycy więc większy bagnet może ma większy sens, w E jest tuż przy i może nie musi być duży... No jakoś sobie to wymyślili konstruktorzy i pewnie przemyśleli Może nawet celowo zrobili taki żeby szerokie dalmierzowe szkła miały problem z winietowaniem, a swoje które zaprojektują nie:P

Domyślnie

Swego czasu dowodzono, że "właściwy" obiektyw do aparatów cyfrowych musi być "telecentryczny", tzn. musi rzutować obraz na matrycę w postaci równoległej wiązki, padającej na matrycę dokładnie pod kątem prostym, czyli tylna soczewka powinna mieć średnicę mniej więcej równą przekątnej kadru. W przeciwnym wypadku będziemy mieli do czynienia z ogromną aberracją chromatyczną, winietowaniem, i wszelkimi innymi aberracjami.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Podoba mi się ten A7r... nawet bardzo.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Strona 16 z 1914 PierwszyPierwszy ... 6141516171826661165161016 ... OstatniOstatni