Close

Strona 222 z 607 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 211 do 2 220 z 6065

Domyślnie

Mam oba aparaty D300 (bez "s") i D7100. Nie potwierdzam opinii Archibald6803 . Co prawda ja fotografuję głównie w lesie, ale tam ciemnica gorsza niż na hali sportowej. W kwestii celności/szybkości AF D7100 w jednym ustępuje temu z D300, a mianowicie D300 jest pewniejsze na bocznych (zwłaszcza skrajnych lewy/prawy) punktach ostrości. Obiektyw, którym fotografuje to Nikkor AF 300 f/4 (stara wersja na śrubokręt). A, mi także D7100 nigdy się nie zawiesiło (kupiony w czerwcu).

Domyślnie

Dzięki Panowie, bardzo potrzebuję takich opinii, ponieważ chce zmienić D90 i właśnie się waham pomiędzy D300s, a D7100. Skłaniam się ku nowszemu ale te negatywne opinie o celności AF-u mnie powstrzymują, ostatecznie biorę jeszcze , choć niechętnie 3 opcję pod uwagę - mianowicie używane D700. Powiem tak, żebym miał pewność , że D7100 pod względem AF jest taki jak D300s , jeszcze dziś idę i kupuję... a tak siedzę jak ten ciołek przed monitorem od 2 tygodni i czytam, oglądam wszystkie możliwe testy i filmiki itd. i... już mnie głowa boli
    DeSiedemSto

Uzależniony od dźwięku migawki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark Zobacz posta
    Mam oba aparaty D300 (bez "s") i D7100. Nie potwierdzam opinii Archibald6803 . Co prawda ja fotografuję głównie w lesie, ale tam ciemnica gorsza niż na hali sportowej. W kwestii celności/szybkości AF D7100 w jednym ustępuje temu z D300, a mianowicie D300 jest pewniejsze na bocznych (zwłaszcza skrajnych lewy/prawy) punktach ostrości. Obiektyw, którym fotografuje to Nikkor AF 300 f/4 (stara wersja na śrubokręt). A, mi także D7100 nigdy się nie zawiesiło (kupiony w czerwcu).
    Piszesz o całkiem innych warunkach pracy AF niż te które ja opisałem.... więc , siłą rzeczy , mówimy różnymi językami .....

Jeszcze drobny suplement do mojego poprzedniego postu ;
    zauważyłem przy zdjęciach seryjnych bardzo ciekawą rzecz ; o ile d300 od pierwszego kadru (przeważnie) trafia już w punkt to d7100 ma z tym problemy ; drugi i kolejne kadry w serii są jednak zawsze trafione. d5100 miewa problemy nawet przy drugim kadrze. Oczywiście mowa tu o AF-C , śledzenie 3D , dynamiczna scena sportowa.
    Możliwe jednak , że to mój błąd ; kwestia niedopracowanej techniki focenia..... choć , zanim zwolnię spust , staram się przez ułamek sekundy wcześniej "prowadzić" scenę z uruchomionym śledzeniem.
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 30-10-2013 o 16:42

Domyślnie

różnie opinie na temat pracy AF w d7100 w słabym świetle sztucznym (hala, sala itp) i naturalny (las) może wynikać z zupełnie innej charakterystyki tego światła. Światło naturalne jest zdecydowanie "łatwiejsze".
    Poza tym warto chyba rozróżnić AF w d300 i d300s. To "niby" to samo, tymczasem jestem przekonany że d300 pracuje wolniej i mnie pewnie niż ten w d700 a D300s raczej wolniejsze niż d700 nie jest ( o ile nie jest szybszy)
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Gdyby kogoś interesowała kwestia filmowania D7100 na wysokim ISO... poniżej mój filmik z tegorocznego rykowiska. Sceny nagrywane były na ISO 4000-6400, na czasach, przy których nie mogłem zrobić ostrego zdjęcia, ostrość manualna tylko w jednym momencie - scena z ryczącym bykiem (mniej więcej 5:57 min), którego ledwo widać - ostrzyłem dosłownie na czuja, bo na monitorze już nic nie było widać .

http://youtu.be/bJCrBhWtvy0

PS. Dźwięk z mikrofonu wbudowanego w body.
    Ostatnio edytowane przez Ark ; 30-10-2013 o 17:34

Domyślnie

Widziałem, świetny film, gratuluję, nie od dziś obserwuję Twoje poczynania na fotoprzyrodzie . Napisz proszę więcej swoich spostrzeżeń na temat D7100.
    DeSiedemSto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamil_km Zobacz posta
    Dzięki Panowie, bardzo potrzebuję takich opinii, ponieważ chce zmienić D90 i właśnie się waham pomiędzy D300s, a D7100. Skłaniam się ku nowszemu ale te negatywne opinie o celności AF-u mnie powstrzymują [i... ]]już mnie głowa boli
    Mamil, miałem podobną sytuację jak Ty - przesiadałem się z D90 pięć miesięcy temu. Kupiłem D7100, mało tego - użytkuję go najczęściej z "wyklętą" Sigmą 17-50 i jestem bardzo zadowolony. D300(s) to bez wątpienia doskonały aparat. O jego jakości niewątpliwie świadczy fakt, jak trzyma cenę - pomimo długiego czasu, jaki upłynął od jego premiery cena body jest porównywalna z D7100. Jednak puszka ta należy do przeszłości. Wielu ludzi fotografuje D40 albo D100 i są zadowoleni, ale to przecież nie znaczy, że wszyscy mają tak robić. Każdemu służy najlepiej to, czego potrzebuje.

Wybierając zatem między D300 a D7100 zdecydowałem się na ten ostatni i nie żałuję. Tobie również polecam - jako amator. Nie zarobkuję robieniem zdjęć, to dla mnie czyste hobby i przyjemność. Zawieszenie zaliczyłem jeden jedyny raz w ciągu pięciu miesięcy i to z Nikkorem (18-105), aparat odzyskał sprawność natychmiast po wyjęciu baterii i przeszedłem nad tym do porządku dziennego. AF trafia w punkt a na matrycy miałem jeden paproch, który zniknął po wydmuchaniu gruszką. Kałuż oleju w body także nie stwierdziłem

Bądźmy więc świadomymi i wymagającymi klientami, ale nie dajmy się zwariować. Powodzenia w wyborze i zadowolenia z niego Ci życzę.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Dla zainteresowanych znalazłem coś takiego :
    http://www.youtube.com/watch?v=Zgi8WbUMw8w
    Ponawiam prośbę do posiadaczy D7100, jeśli macie czas, ochotę to zróbcie test autofokusa na AF-C np. biegającego psa w różnych kierunkach , również w stronę aparatu, kilka serii zdjęć i wrzućcie je na jakiś serwer , tak by można było ocenić ile zdjęć z takich serii ( powiedzmy 5-10 ) jest trafionych. Najchętniej z prędkością 7fps.
    DeSiedemSto

Domyślnie

@mamil_km, a cóż można jeszcze powiedzieć skoro już wszystko powiedziano . Mnie bardzo zależało na użytecznym wysokim ISO. Na tyle, że nie żałuję braku funkcjonalności rodem z D300. Nie mam także zamiaru czekać na następcę D300, który ma się pojawić lada dzień po niedzieli, tylko nie wiadomo, której niedzieli .
    Nie żałuję swojej decyzji i gdybym mógł mieć tylko jedno body to bez wahania. zostałbym z D7100 . Każdy ma jednak inne priorytety .

Domyślnie

Gdyby nie zasyfiona wiecznie matryca olejem także bez wahania kupilbym drugi raz d7100 bo innych wad na razie nie mam. Ale czyszczenie matrycy zaczyna mnie drażnić. 100 zdjęc i znowu plamka...ochu...nie....

Strona 222 z 607 PierwszyPierwszy ... 122172212220221222223224232272322 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów