Close

Strona 209 z 607 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 081 do 2 090 z 6065

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alcatraz Zobacz posta
    Zastanawiam się czy chociaż przy jednym modelu lustrzanki "nie było takiego przypadku"... Od lat przy każdym po jakimś czasie pojawia się olej lub kurz. To chyba do pewnego stopnia normalne dla tych konstrukcji, więc nie wiem po co ciągle podbijać ten temat. Dziś są już alternatywy.
    Chyba jestem cholernym pechowcem. Za 3 miesiące studnie mojemu D90 4 lata. Przez ten czas zrobiłem 37845 zdjęć (właśnie sprawdziłem). Na początku używałem tylko jednego obiektywu, jak kupowałem kolejne - zacząłem oczywiście je zmieniać. W różnych warunkach, choć zawsze staram się chronić obiektyw i korpus. Jedyne czyszczenie, jakie robiłem, to przedmuchiwanie komory lustra gruszką. Co prawda nie używam przesłon powyżej f11 (sporadycznie do makro), ale prędzej, czy później jakieś plamy musiałyby wyjść na jednolitych obszarach. A tu nic. Pewnie jakiś pył bym znalazł, ale oleju raczej nie. Czyli jednak można?
    Ostatnio edytowane przez Jarkod ; 20-10-2013 o 16:27

Domyślnie

Od każdej reguły znajdzie się wyjątek. Można też powiedzieć, że 30 letnie Mercedesy do dziś się nie psują... Generalnie jednak sprawa wygląda inaczej. Z każdej strony słychać, że N, C czy P mają olej na matrycy, kurzą się itp. Oczywiście pozostaje jeszcze próg wrażliwości - coś co dla mnie będzie "syfem" nie do zniesienia dla kogoś innego nie będzie stanowiło problemu.

No i nie wiem dlaczego nazywasz się pechowcem... chyba, że przez złośliwość
    Ostatnio edytowane przez Alcatraz ; 20-10-2013 o 16:59

Domyślnie

Kupujecie badziewne zamienniki (grip-rozumiem dlaczego, też było mi szkoda kasy na oryginał), a potem narzekacie na dziwne działanie aparatu, samoczynne rozładowywanie się akumulatora i inne cuda. Ja wychodzę z założenia, że nie stać mnie na to, aby płacić dwa razy za tę samą rzecz. Pewnie nie jeden z Was pamięta co potrafiły robić zamienniki (grip) z D700, a jak nie to proponuję poczytać stosowny wątek .

D7100 mam od czerwca. grip (oryginalny) kupiłem kilka tygodni później, na liczniku ponad 20 tys zdjęć i wszystko pięknie śmiga. Nie mam żadnego oleju i innego badziewia (w każdym bądź razie nie widzę tego... tak, wiem to, że nie widzę wcale nie oznacza, że go nie ma), body nigdy mi się nie zawiesiło, AF trafia tam gdzie powinien (OK, na bocznych polach jest wolniejszy od tego co potrafi mój D300) i oby tak dalej czego i Wam życzę.

Pozdrawiam

Ps. Śmieszne są teksty typu: miałem kupić, ale nie kupię (głównie użytkownicy D90), bo kogo obchodzi co i kiedy kupicie? D7100 bije D90 pod każdym względem i Wasze - miałem kupić, ale nie kupię, tego faktu nie zmienią .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ark Zobacz posta
    Ps. Śmieszne są teksty typu: miałem kupić, ale nie kupię (głównie użytkownicy D90), bo kogo obchodzi co i kiedy kupicie? D7100 bije D90 pod każdym względem i Wasze - miałem kupić, ale nie kupię, tego faktu nie zmienią .
    A kogo obchodzi jaki masz grip, ile czasu kupiłeś go po zakupie body i jaki masz przebieg migawki?

Forum jest po to, żeby wymieniać opinie
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Oczywiście, że po to jest forum. Jednak to nie jest wątek "Dlaczego nie kupię D7100", a "D7100, Opinie, testy POSIADACZY...".
    Daimon, zmień wątek i nie czytaj, bo ja piszę w odpowiednim temacie i na temat .

Pozdrawiam

Domyślnie

Kupujecie badziewne zamienniki (grip-rozumiem dlaczego, też było mi szkoda kasy na oryginał), a potem narzekacie na dziwne działanie aparatu, samoczynne rozładowywanie się akumulatora i inne cuda. Ja wychodzę z założenia, że nie stać mnie na to, aby płacić dwa razy za tę samą rzecz. Pewnie nie jeden z Was pamięta co potrafiły robić zamienniki (grip) z D700.
    Mam oryginalnego gripa do D300. Wydalem na niego wtedy tysiaka i nie zaluje ani zlotowki, bo magnezowy grip jak skala trzyma sie aparatu. Za 1000 zł mamy plastikowe gowno do D7100. Ale nie, przeciez tu Panie oryginal napisali, wiec warto przeplacic. Ani mi sie mysli.

Domyślnie

Daimon, zmień wątek i nie czytaj, bo ja piszę w odpowiednim temacie i na temat .
    Już uciekam w popłochu, bo nie jestem godzien dzielić się swoimi opiniami w tym wątku gdyż nie należę do grona szacownych posiadaczy. Broń boże nie będę już tu nic czytał.

docxxx - a strzelasz coś w nocy przy sztucznym oświetleniu? Jak wcześniej pisałem jestem ciekaw jak wygląda D7100 na tle D300 w takim wypadku.
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

Ark, wiesz z czego się biorą takie komentarze że 'ktoś nie kupi ?". Ano z tego że Nikon od czasu wypuszczenia D7000 przez kolejne modele (DX, FX) na przestrzeni ostatnich 2-3 lat zalicza wpadkę za wpadką, łącznie z kumulowaniem problemów dla danego modelu.
    Pamiętasz serię od D70/80/90 , D200/300, to Ci przypomnę, jeśli coś w tych modelach nie działało lub zawodziło, to nie powdowało to problematycznej pracy z tymi korpusami, ba nawet takich problemów nie było. Były narzekania, że wizjer ciemny jak dziurka od klucza, itp. ale AF nie zaliczał wpadek, o kurzu i oleju nikt nie śnił że tak się kiedyś stanie.
    A dziś dostajemy dobrą puchę niczym puszka Pandory, na kogo trafi na tego bęc
    I nie dziw się że ci co mieli D90 i chcą się przesiąść na równie dobry i pewny korpus co wtedy, się wkurzają bo
    nie ma dla nich alternatywy, bo nie będą ryzykować loterii i przegranej. Gdyby wyszedł D400 pewnie połowa tam by uderzyła, abstrahując od tego czy też będzie pewnym asem, podejrzewam że już też nie.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

docxxx - a strzelasz coś w nocy przy sztucznym oświetleniu? Jak wcześniej pisałem jestem ciekaw jak wygląda D7100 na tle D300 w takim wypadku.
    W sobotę robilem siatkę w hali, a dziś piłkę, ale o godzinie 15.00. Jutro i pojutrze mnie nie ma, ale jak chcecie, to pójdę po godz. 19.00 na 6-tki piłkarskie. Boisko oświetlają trzy lampy. Sprawdzę wtedy i czułość i skuteczność AF.

ps. Dziś na piłce klnąłem znowu na AF. Mam ekstra sytuację, bramkarz rzuca się, wyciąga ręce, a tu AF nie zaskakuje i mogę sobie wciskać spust nawet na wylot. Dopiero po chwili mam zdjęcie, ktore mogę sobie w tylek wsadzić. Zauwazylem, ze zaczynam robic zdjecia jak kiedys na D80. Staram sie przewidywac ruch, zamiast robic zdjecie w trakcie, bo wiem, ze AF ma opóźnienie. Do bani takie coś.

Powtórzę jednak jeszcze raz. Przyzwyczajony jestem do pracy z AF D300 i pewnie stad to marudzenie. W kazdym innym przypadku uwazam, ze D7100 jest swietna puszka.

Domyślnie

docxxx, a czy ktoś Ci każe kupować oryginalny grip do D7100? Na chwilę obecną nawet nie mamy pewności, czy zamienniki powodują problemy, ale...

moshica, chyba już nie pamiętasz jak długie wątki były pisane odnośnie wadliwego (kiepskiego, wolnego) AF i problemów z matrycowym w D80/D90 .

Strona 209 z 607 PierwszyPierwszy ... 109159199207208209210211219259309 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów