Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: D800: szeroko

Domyślnie D800: szeroko

Koledzy i Koleżanki,

Jakiś czas temu okazało się, że 24mm nie są dla mnie wystarczające. Kiedy przesiadałem się z D200 na D800 stałem przed wyborem standardowego zooma, zdecydowałem się zastąpić 17-55/2.8 stosunkowo nowym 24-120/4 VR. Generalnie wystarcza mi on wspierany na długim końcu innymi obiektywani jak 85/1.4 i 180/2.8 (btw, mam zalegający na półce 50/1.4D, którego chyba już nie użyję), ale są takie momenty gdy brakuje mi szerszego kąta. Głównie ma to miejsce gdy żegluję, chciałbym złapać więcej w kadr.

Na DX wspierałem się Tokiną 12-24/4, która mi zazwyczaj wystarczała, aczkolwiek były momenty gdy chciałbym widzieć szerzej, ale nie w efekcie fish eye. Użyłem jej też raz na sesji zaprzyjaźnionego zespołu, powyżej 20mm nie pokazuje winietowania w FX, ale chcę ją sprzedać i kupić coś szerokokątnego FX.
    Pytanie, co? Mam trochę filtrów na 77mm, więc 12-24 mi nie do końca pasuje. Miałem kiedyś stado filtrów Cokin, ale mi je ukradziono z torbą i aparatem, od tego czasu nie mam filtrów prostokątnych ani żadnych adapterów. Nie do końca wyłaczam 12-24, ale jest on drogi a zakup nowych filtrów może podwoić wydatki (celowo nie piszę inwestycję, bo na zdjęciach nie zarabiam).

Zastanawiam się nad kilkoma opcjami.
    Nie zależy mi strasznie na świetle, robię czasem zdjęcia trącące reportażem, ale zazwyczaj nie brakuje mi światła. Bardziej obawiam się słonej wody
    Trochę żałuję, że nie skorzystałem z okazji i nie pożyczyłem od Jacka_Z jego 16-35/4 VR w Maroku, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem Spodziewam się używania takiego obiektywu głównie w zakresie F4-F8, zastanawiam się nad sensem VR (na łódce i tak mocno buja i czasem człowiek bardziej skupia się na przypięciu szelek i trzymania się czegoś stałego na pokładzie niż kadrze), ale ostatnie próby pokazują, że fajnie jest coś nakręcić i zmontować po rejsie film HD zamiast samych zdjęć. Stąd zastanawiam się nad sensem VR?
    Patrząc na stronę nikona oprócz dość oczywistych zoomów jak 12-24 F2.8 czy 16-35/F4 VR jest 18-35, czy choćby stara stałka 20/F2.8D.
    Jako że obecnie "wiszę" na szerokim kącie na 24mm generalnie interesują mnie obiektywy gdzieś w okolicy 20mm i szerzej. Oczywiście gdzieś tam po drodze kuszą mnie zakupy typu Sigma 35mm/1.4, ale generalnie chodzi mi o "poszerzenie" tego co ląduje na matrycy D800.
    Moje zdjęcia są raczej dynamiczne i bliżej im do reportażu niż zdjęciom architektury, stąd nie zależy mi strasznie na nienagannym oddaniu linii prostych w rogach kadru Winieta też przejdzie, bo zazwyczaj chodzi mi o to co jest mniej więcej w centrum kadru, a i tak dość często ją dodaję w post procesie, kiedy fotografuję ludzi... z drugiej strony wkurza mnie ona gdy robię zdjęcia w portach i muszę ją później ręcznie usuwać.

Czy macie dla mnie jakieś rady? Na razie skłaniam się do 16-35/F4 VR, zwłaszcza że 24-120 mi pasuje (poza winietowaniem, które mnie często irytuje i przeszkadza, na co dzień używam Apple Aperture, a tam nie ma korekcji obiektywów, od kiedy mam D800 w komplecie z tym obiektywem rozważam przesiadkę na Lightroom, który automarycznie to koryguje, ale powstrzymuje mnie jakieś 0.5TB zdjęć w Aperture).

Heh, generalnie nie zgadzam się z sobą w temacie winiety, którą czasem dodaję ale nie lubię jej usuwać.

Panie i Panowie, co byście mi doradzili?
    Czasem mi pryśnie w kadr słoną wodą, nie zależy mi strasznie na bardzo jasnym obiektywie, robię zdjęcia tam gdzie buja... Jakieś rekomendacje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamouse Zobacz posta
    Pytanie, co? Mam trochę filtrów na 77mm, więc 12-24 mi nie do końca pasuje.
    Cytat Zamieszczone przez adamouse Zobacz posta
    Patrząc na stronę nikona oprócz dość oczywistych zoomów jak 12-24 F2.8 czy 16-35/F4 VR jest 18-35, czy choćby stara stałka 20/F2.8D
    Chyba 14-24, a nie 12-24?

Domyślnie

Kup 16-35VR, nie będziesz żałował. Używam tego szkła od kiedy tylko pojawił się na rynku i nie mam zastrzeżeń. Musisz sobie tylko odpowiedzieć na pytanie, czy światło 4, będzie satysfakcjonujące. Ja głównie używałem do pejzaży, ale od kiedy zdarza się mnie fotografować sporo ludzi, zastanawiam się jednak nad czymś jaśniejszym.

Domyślnie

FHR: masz rację.
    dem: może też masz rację

Domyślnie

Wybor chyba jest dosc zawezony 14-24 jasniej; 16-35 wezej i ciemniej.
    Nie rozgladlbym sie za niczym innym.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    Nie rozgladlbym sie za niczym innym.
    Bo?
    Są inne fajne szkła. Na zoomach świat się nie kończy.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Dlatego co napisalem powyzej albo szeroko, albo węziej.
    Nie rozumiem po co stalka jesli moge miec 1 z tych 2 zoomow (chyba ze chodzi o wage).

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    Są inne fajne szkła. Na zoomach świat się nie kończy.
    i?

Sam autor pisze o 20mm i szerzej (co moze, nie musi, wykluczac stalke ze wzgledu na mm). Nie napisal ile szerzej. W zaleznosci od tej wielkosci mozna wybrac co sie chce.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    Dlatego co napisalem powyzej albo szeroko, albo węziej.
    Nie rozumiem po co stalka jesli moge miec 1 z tych 2 zoomow (chyba ze chodzi o wage).

i?

Sam autor pisze o 20mm i szerzej (co moze, nie musi, wykluczac stalke ze wzgledu na mm). Nie napisal ile szerzej. W zaleznosci od tej wielkosci mozna wybrac co sie chce.
    Autor napisał, że ma D800. Ja nie mam ale matryca 36mpix z tego co mi wiadomo jest dość wymagająca i obecnie nie ma chyba sensownej stałki UWA pod tą (i nie tylko) puszkę. No chyba, że któryś zeiss np. 15
    Wspomnianą 20kę miałem swego czasu i wątpię żeby dała radę na D800.
    Temat UWA wałkowałem ponad rok temu i z wyjątkiem nowego 18-35 to nic się nie zmieniło... 14-24 "bez filtrów" i 16-35 z filtrami. Innych opcji nie widzę.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

To ja wypowiem się jeszcze raz. Jeśli szkło ma służyć do fotografii ludzi (repo), to szukaj jak najjaśniejszego obiektywu, jeśli do innego rodzaju fotografii, bez wahania kupuj 16-35.

Domyślnie

Jak musi mieć "nikon" na obudowie to faktycznie tylko zoom. Ze stałek SY 14. jest świetny brak af też nie przeszkadza. Obrazek rekompensuje wszystko.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów