Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: D800: szeroko

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    Jak musi mieć "nikon" na obudowie to faktycznie tylko zoom. Ze stałek SY 14. jest świetny brak af też nie przeszkadza. Obrazek rekompensuje wszystko.
    Jak kiedyś rozważałem zakup pełnej klatki też mi chodził po głowie ten Samyang. Pamiętam, że lekki nie był, ale przy wadze tej puszki nie gra to chyba większej roli.

Domyślnie

kup sobie za tysiaczka sigmę albo tamiego 17-35 , będziesz miał ostro ,jasno i szeroko

Domyślnie

Nie musi to być Nikkor, choć zupełnie nie orientuję się w innych systemach

Cytat Zamieszczone przez siona Zobacz posta
    Jak musi mieć "nikon" na obudowie to faktycznie tylko zoom. Ze stałek SY 14. jest świetny brak af też nie przeszkadza. Obrazek rekompensuje wszystko.
    "SY" to jest Samyang?

Domyślnie

Tak. Jest fajny wątek monograficzny u nas i Flickr.
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

No za Samyangiem 14 możesz się rozejrzeć.
    Jeśli brak AF i mocowania filtrów nie jest problemem to całkiem ciekawe szkło.
    Sporą dystorsję da się całkiem porządnie usunąć softem.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Samyang 14mm. Ten obiektyw jest świetny. Pozdrawiam!

PS. Tylko nie kupuj starej wersji tylko nową. Bo są dwie, stara jest mniej ostra i badziewna pod światło, bardzo traci kontrast.
    Ostatnio edytowane przez Aeon88 ; 22-10-2013 o 00:02
    ;]

Domyślnie

Okazuje się, że DXO przygotowało opracowanie w tym temacie
    http://www.dxomark.com/Reviews/Which...e-angle-lenses

Domyślnie

Kup uzywaną Sigme 12-24 i tyle. Uzywana dostaniesz za 1400-500 zl. Oczywiscie filtry będa problemem ale coś za coś. Skoro światło nie jest tak istotne dla CIebie, Sigma ma 3.5-5.6. Zajrzyj do mojej galerii o klatkach. Wiele z nich robione jest 12-24 na d800.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

J1
    Gość

Domyślnie

Przerabiałem Sigmę 12-24mm, nie dość że szkło ciemne 4.5-5.6 to jeszcze koszmarne winietowanie. Nawet mocne domykanie przysłony nie rozwiązywało problemu, na dodatek w narożnikach winieta dawała jakiś kolorowy (odcień niebieskiego) zafarb. Żeby było śmieszniej winieta nie była równa, tzn. z jednej strony mocniejsza z drugiej słabsza. Jedyne na plus to kąt widzenia na 12mm. To już bardziej zadowalał mnie Nikon 18-35 D.

Jeżeli może być stałka to tylko Samyang 14mm, jeżeli tani zoom to Nikon 18-35 G.

PS.
    W kwestii braku AF w Samyangu, przy F2.8 ustawić odległość 2.32 metra i mamy ostro od 1.16 metra do nieskończoności.
    Ostatnio edytowane przez J1 ; 24-10-2013 o 14:52

Domyślnie

Wszystkie UWA na FF są ciężkie, szczególnie przy świetle 2.8. Stosunkowo lekkie są tylko Tamron 17-35 no i Nikkory 18-35, ale to już nie to światło. Aha jest jeszcze Nikkor 20 2.8, ale dla mnie 20mm to nie jest szerokość
    D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów