Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie sigma 10-20 d7100

Witam

Dzisiaj zakupiłem obiektyw sigma 10-20 do aparatu d7100

Postąpiłem trochę pochopnie, nie poczytałem za dużo. Do sklepu mam w 2 strony 200km. Podnieciłem się, kupiłem i chciałbym jutro go sprawdzić. Czytałem, że obiektyw spisuje się znośnie i nie ma sensu kupować czegoś ze stajni nikona. Znam sie bardzo średnio Czy obiektyw jest trafiony do mojego aparatu?

pytanie 2 przy okazji. Szkło micro nikona 105 - mam problem z głębią ostrości - naturalna sprawa, czy jestem noobem az takim. Korzystam z trybu a i właściwie nie widzę różnicy między załóżmy f8 a f22

przykładowa fota - ogon jest rozmazany

http://imageshack.us/photo/my-images/194/cnun.jpg/

będę wdzięczny za pomoc

jeśli wszystko jest ok, to dx czy fx?
    pozdrawiam

Domyślnie

Zacznę od końca - nie kumam o co pytasz: jakie fx/dx?
    Z 30 cm (od płaszczyzny sensora) "105-ka" ma niecałe 3 mm GO na f/8 i ponad 7 mm na f/22. Wg. mnie te 4 mm to za mało na ogon, zwłaszcza że to jest łącznie przed- i za płaszczyzną ostrości. Pytanie oczywiście, z jakiej odległości fociłeś?
    A propos Sigmy, to miałem na dwóch plenerach wersję ze stałym światłem, a później kupiłem Nikkora 12-24 - dla mnie S daje radę jakością optyczną, ale zdjęcia bardziej mi się podobają z N. Wszystkie Sigmy, z jakimi miałem do czynienia, robiły jakieś takie, nijakie zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Gootchio ; 27-09-2013 o 23:04
    Obecnie: Fuji
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mocarzowiator Zobacz posta
    Czy obiektyw jest trafiony do mojego aparatu?
    a co to jest "obiektyw trafiony" i "obiektyw nietrafiony" ??

Ja wiem tylko, że są takie pasujące i niepasujące...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

O fx i dx zapomnijmy. Dokształce się

Z mm 7 i 8 zabiles mnie pisałem o kolorze zaawansowania - ciemny zielony ; )

Zdjęcie pewnie bylo robione z bliska, żeby całego owada w kadrze zmieścić.
    Tzn mam zwiększać odległości żeby głębia była lepsza?

Nie kwestionuje Twojego doświadczenia, jednak mam nadzieję, że troche przesadzasz z jakością obtlrazu sigmy jeśli nie, to znowu popełniłem błąd. Chytry 2 razy traci. Tymbardziej, ze do tej pory gustowalem tylko w nikorrach zapłaciłem za zdrade ?

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta

Ja wiem tylko, że są takie pasujące i niepasujące...
    Juz wiem ze obiektyw pasuje bez problemu do mojego aparatu.

Wybaczcie za 2 posty. Korzystam z telefonu
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 28-09-2013 o 21:46 Powód: scalanie

Domyślnie

Przeczytaj co do głębia ostrości i na ma nią wpływ. Tak będzie najlepiej i nie będziesz później zadawał tak banalnych pytań.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Czytalem o glebi ostrosci. Przeczytalem tez ze ciezko ja uzyskac przy makro, bo fotografowany obiekt jest blisko.
    przeciez skoro pytanie jest meczace, banalne i denerwujace to wystarczy na nie nieodpowiadac?

Od kogos chcialem sie uczyc. Wybralem forum zamiast kolejny sztywny artykul.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ja myślę, że 300/2.8 byłby z deczka nietrafiony do D40, tak samo kitowy 18-55 do D4

O fx i dx zapomnijmy. Dokształce się

Z mm 7 i 8 zabiles mnie pisałem o kolorze zaawansowania - ciemny zielony ; )
    Można sobie ściągnąć na telefon tzw. kalkulator głębi ostrości i wtedy tym się pobawić. Tak czy inaczej, wydaje mi się, że nie można przekroczyć pewnych wartości, np. zbliżanie się do f/22 może spowodować pogorszenie jakości ze względu na dyfrakcje.

Tak naprawdę to taka mała głębia ostrości jest faktycznie problemem trudnym do przeskoczenia. Dlatego często takie zdjęcia mają ostrą jedną część np. głowę owada. Albo stosuje się coś. co jeśli dobrze pamiętam nazywa się bracketingiem głębi ostrości - kilka zdjęć, na jednym ostra głowa, na drugim skrzydełka, na trzecim ogon i potem się łączy w odpowiednim programie graficznym (chociaż ludzie robią to głównie z kwiatami).
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 28-09-2013 o 21:47 Powód: scalanie
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Dziekuje za normalna odpowiedz

wracajac do sigmy, to pobawilem sie wczoraj troche. Fakt, ze nie mialem w reku innego obiektywu szerokarnego, ale ten jest ciemny, jakosc
    obrazu jest faktycznie marna. Jedynie kat jest zacny. Jak ktos nie ma kasy i nie jest maniakiem soczystego obrazu to polecam. Ja jednak zawiodlem sie strasznie. Zdjecia beda pewnie lepsze przy sloncu. Obiektyw sprawdzalem w deszczowy dzien okolo 16.

Domyślnie

Pytanie czy to obiektyw jest marny czy Twoja technika? Domknąłeś odpowiednio obiektyw, ustawiłeś najniższe możliwe ISO i robiłeś zdjęcie ze statywu?
    D700 + MB-D10 | N16-35 f4 | N35 1.8G DX | N50 f1.8G | N55 f3.5 | N85 f1.8G | T70-300 f4.0-5.6 USD | N80-200 f2.8D ED | N300 f2.8D AF-S

Domyślnie

.........wracajac do sigmy, to pobawilem sie wczoraj troche. Fakt, ze nie mialem w reku innego obiektywu szerokarnego, ale ten jest ciemny, jakosc obrazu jest faktycznie marna. Jedynie kat jest zacny. Jak ktos nie ma kasy i nie jest maniakiem soczystego obrazu to polecam. Ja jednak zawiodlem sie strasznie..............
    wstaw przykładową fotę (z zachowanym exifem) - obadamy przyczynę problemów
    Jaka to sigma ? ze stałym czy zmiennym światłem ?
    Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 29-09-2013 o 09:47

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów